Formule 1

Formule 1: Verstappen pakt eerste welverdiende punten in GP van Canada

Eindelijk! De eerste W.K. punten van Jos Verstappen van dit jaar met de Arrows/Supertec zijn een feit. De Nederlander scoorde namelijk (met oranje helm) een welverdiende 5e plaats tijdens de Grand Prix van Canada. Maar voordat Verstappen tot die prachtige prestatie kwam, ging er weer een prachtige race aan vooraf.

Tekst: Dirk van Zon
Foto: P.R.

Een race die onder wisselende omstandigheden verreden werd, want de race ging van start onder droge omstandigheden, maar halverwege de race gingen de hemelsluizen open. Onder beide type weersomstandigheden was eigenlijk maar één man heer en meester; Michael Schumacher. De Duitser was werkelijk weer een klasse apart en alleen McLaren-coureur David Coulthard leek hem bij te kunnen houden.
Coulthard kreeg echter na een aantal rondjes een "stop & go penalty". Dit omdat de bolide van Coulthard vlak voor de opwarmronde niet wilde starten en de monteurs zo ijverig bezig waren op de startgtid met het euvel te verhelpen, dat zij totaal de maximale tijd vergaten die ze eraan mochten spenderen. De opwarmronde begon namelijk al, terwijl er nog een drietal monteurs met de McLaren/Mercedes met startnummer twee aan het rommelen waren en dat mag dus niet.

Toen Schumacher en Barrichello al strepentrekkend weg waren gereden, startte Coulthard's motor plots en renden de monteurs gauw van het asfalt af en sloot de Schot gewoon aan in de formatieronde, alsof er niets aan de hand was geweest.

De kopstart was voor Michael Schumacher in de Ferrari en hij sloeg al gauw een gat, zoals we dat twee weken geleden ook al in Monaco zagen. Coulthard en Barrichello haakten meteen aan met daarachter een lange trein auto's met daarin o.a. Jacques Villeneuve, Giancarlo Fisichella, Mika Häkkinen en...Pedro de la Rosa, die werkelijk een superstart meemaakte vanaf de 9e startplaats.

Wie niet aansloot richting de eerste bocht was Eddie Irvine, want zijn Jaguar kwam bij de start niet van zijn plek en ook teamgenoot Johnny Herbert (volgens velen aan zijn laatste F1 seizoen bezig) viel al vrij vlot uit met versnellingsbakproblemen.

Wie niet uitvielen waren de Arrows'van De la Rosa (5e) en Verstappen (9e) en het leek er dus op dat de Arrows/Supertec het, zoals Verstappen vorige week in Zandvoort al voorspelde, het erg goed deed op het bloedsnelle Circuit Gilles Villeneuve in Montreal. Ook de wagens van British American Racing zaten goed van voren in het eerste deel van de wedstrijd (Villeneuve in zijn thuis Grand Prix lange tijd zelfs 3e!) en bleken uitermate competatief op dit circuit.

Regendruppels
Maar toen gebeurde hetgeen de meteorologen in Montreal al voorspeld hadden qua weersverwachting; de eerste regendruppels daalden neer op het Canadese asfalt en Jos Verstappen gokte erop dat het alleen maar natter en natter zou gaan worden. Meteen kwam Verstappen (samen met Fisichella) binnen om regenbanden te laten monteren. Een gokte die geweldig uitpakte (voor beiden).

Ook de andere teams hadden inmiddels wel in de gaten dat het nogal menens was met de natte omstandigheden en dus ging iedereen op regenbanden over. Bij Ferrari was er echter weer een kapitale blunder: Schumacher stond binnen terwijl ook Barrichello de pitstraat inreed voor ander rubber. Gevolg was dus dat Barrichello veel kostbare tijd verloor, want hij moest dus wachten totdat Schumacher weer weg was. Een vreemde situatie bij de Italianen, maar de concurrentie kon er niet van profiteren.

Ondertussen had Pedro de la Rosa het zwaar aan de stok met Pedro Diniz (Sauber/Petronas), nadat De la Rosa aanvankelijk Mika Häkkinen behoorlijk had opgejaagd (duel om de 4e plaats). Diniz zet echter met een nogal bruuske actie De la Rosa van de baan, hetgeen einde race voor de Spanjaard betekend. Erg zonde voor De la Rosa, want hij reed tot het moment dat het begon te regenen een puike race, maar een slechte pitstop-strategie en een tweetal spins deden hem ver terug vallen.

Teamgenoot Verstappen had dus juist wel een prachtige taktiek en reed rap richting punten. Zo rap zelfs, dat hij enige tijd de snelste coureur op de inmiddels drijfnatte piste was! Alexander Wurz (Benetton/Playlife), die op dat moment op de 6e plaats rondreed, moest dan ook lijdzaam toezien hoe een ontketende Verstappen (het was immers zijn ideale weertje) hem passeerde met een prachtige manoeuvre.

Maar Verstappen wilde meer en reed het gat met de op een 5e plek liggende Jordan-coureur Jarno Trulli wel heel erg snel dicht! Trulli probeerde rondenlang de Arrows van Verstappen achter zich te houden, maar ""ons Jos"  prikte zó lang links en rechts, dat ook Trulli uiteindelijk voor de bijl ging. Met een gewaagde, maar magnifieke actie passeerde de oranje Arrows/Supertec de knalgele Jordan/Mugen Honda, en dat met nog minder dan tien ronden te gaan.

De laatste rondjes liep Verstappen nog iets in op Mika Häkkinen (4e), maar hij besloot gezien het aantal nog te rijden ronden, genoegen te nemen met zijn prachtige 5e plaats en de eerste W.K. punten van dit seizoen!
Michael Schumacher werd de glorieuze overwinnaar van de spectaculaire race, voor teamgenoot Barrichello en "Montreal specialist"" Fisichella. "Fisico" scoort namelijk ieder jaar goed op dit circuit.

Schlemiel
De schlemiel van de wedstrijd was eigenlijk Jacques Villeneuve. De Canadees reed dus voor eigen publiek aanvankelijk prima mee in de voorste regionen, maar gokte finaal mis toen het begon te regenen. Ook toen Villeneuve eenmaal op de gewenste regenbanden stond (iedereen had inmiddels al lang en breed die laten monteren), leek er niks meer te lukken. Hij spinde namelijk vele malen en gleed ook diverse keren rechtdoor bij bochten.

Met nog een tweetal ronden te gaan haalde Villeneuve bij het aanremmen van de Casino-hairpin een onmogelijke en belachelijke uitrempoging uit, waarbij hij niet alleen zichzelf, maar ook Williams-coureur Ralf Schumacher elimineerde.

Scuderia Ferrari was het allemaal worst, want zij haalden een onvervalste dubbelslag en dus was het groot feest op het podium.

Ook groot feest bij Arrows, want het was niet alleen het feit dat er punten werden gepakt in de strijd om de Wereldtitel, maar ook de ijzersterke wijze waarop Verstappen genadeloos toesloeg, nadat eerst dus al De la Rosa een deuntje meeblies vooraan in het veld. Verstappen kon, vergezeld door zijn vader, alleen maar zeggen: "Fantastisch... ,dit smaakt naar meer!"".

Uitslag Grand Prix van Canada, Montreal:
1. Michael Schumacher – Ferrari
2. Rubens Barrichello – Ferrari
3. Giancarlo Fisichella – Benetton/Playlife
4. Mika Häkkinen – McLaren/Mercedes
5. Jos Verstappen – Arrows/Supertec
6. Jarno Trulli – Jordan/Mugen Honda
7. David Coulthard – McLaren/Mercedes
8. Ricardo Zonta – B.A.R./Honda

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet