Formule 1

Formule 1: McLaren wint in pits

Zo lig je tweede en vijfde, zo lig je eerste en derde. Dat gebeurde met de beide McLaren-rijders Mika Häkkinen en David Coulthard bij de laatste serie pitstops tijdens de Grand Prix van Spanje. 'DC' klom later zelfs nog op naar de tweede plaats, zodat McLaren na 1998 en 1999 de derde dubbel op rij op het circuit de Catalunya behaalde.

Tekst: Roy van der Laan

De training was voor Michael Schumacher, met naast zich op de eerste startrij Mika Häkkinen. Ook de tweede rij was Ferrari-rood en Silberpfeil-zilver met Rubens Barrichello en de onlangs tijdens een vliegtuigongeluk aan de dood ontsnapte David Coulthard.

Jos Verstappen vertrok van de elfde startpositie. In de training liet hij de twaalfde tijd noteren, maar zijn teamgenoot Pedro de la Rosa (negende tijd) werd naar de achterste startpositie verwezen vanwege illegale benzine in zijn Arrows. Voor Pedro was het extra zuur dat dit juist tijdens zijn thuis-GP gebeurde.

Venijn in de staart
De start was voor Michael Schumacher, gevolgd door Häkkinen, de goed gestarte Ralf Schumacher, Coulthard en de slecht vertrokken Barrichello. Lange tijd veranderde er niets in de kop van het veld. Er werd pas met Spaanse pepers gegooid bij de tweede serie pitstops. Leider Schumacher en tweede man Häkkinen kwamen tegelijk de pits in, bij het uitrijden van de pitstraat had de Finse regerend wereldkampioen de leiding overgenomen. Michael werd geremd door een benzineslang van de tankinstallatie die niet in zijn Ferrari wilde. Coulthard schoof op van plaats vijf naar plaats drie, toen hij ook al een betere pitstop maakte dan zijn aanvankelijke voorliggers Ralf Schumacher en Rubens Barrichello.

Lekke band
De rondetijden van Micheal Schumacher waren na zijn tweede stop niet om over naar huis te schrijven. Volgens het Ferrari-team kampte de Duitser met een langzaam leeglopende band. Eerst passeerde 'DC' de Ferrari (buitenom aan het einde van het rechte stuk!), vervolgens wisten ook Ralf en Rubens Michael te verschalken. Barrichello profiteerde hierbij van een kleine aanrijding tussen de beide Duitse broers, waarbij hij kans zag om in één beweging zowel Michael als Ralf te passeren!

Pech Button en Jos
Jenson Button leek op weg naar het puntje behorende bij de zesde plaats, maar het mocht niet zo zijn. Twee ronden voor het einde gaf de BMW-krachtbron met een forse rookwolk de geest. Heinz-Harald Frentzen kreeg hierdoor de zesde plaats in de schoot geworpen.

Ook Jos Verstappen zal niet tevreden terugkijken naar de race. In de 25 ste ronde kwam hij binnen voor een pitstop na een tot op dat moment weinig opzienbarende race. Jos kwam niet meer weg toen zijn Arrows van nieuwe banden en benzine was voorzien; een koppelingsprobleem kostte hem de race.

Uitslag GP van Spanje:
1. Mika Häkkinen 1:33.55.390
2. David Coulthard op 16,066
3. Rubens Barrichello op 29,311
4. Ralf Schumacher op 37,311
5. Michael Schumacher op 47.983
6. Heinz-Harald Frentzen op 1:21.925

Stand rijders:
1. Michael Schumacher 36
2. Mika Häkkinen 22
3. David Coulthard 20
4. Rubens Barrichello 13

Stand teams:
1. Ferrari 49
2. McLaren 42
3. Williams 15
4. Jordan 9


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet