Formule 1

Formule 1: Eindelijk McLaren

Eindelijk heeft het team van McLaren haar eerste Grand Prix van dit seizoen gewonnen. David Coulthard won namelijk voor het tweede achtereenvolgende jaar de Britse race op Silverstone. Hij troefde daarmee stalgenoot Mika Häkkinen af en de voornaamste concurrenten van Ferrari; Rubens Barrichello en Michael Schumacher.

Tekst: Dirk van Zon

Barrichello ging aanvankelijk rondenlang aan de leiding, maar moest opgeven met hydrolische problemen. Kort daarvoor haalde Coulthard met een prachtige manoeuvre buitenom Barrichello in. Coulthard vertelde dat dat een actie was waarmee Nigel Mansell ooit Nelson Piquet inhaalde en dat hij daar meteen aan moest denken toen het hem lukte. Schumacher kon het tempo eigenlijk niet bijbenen en mocht met een derde plaats eigenlijk nog de handen dichtknijpen. Heinz-Harald Frentzen kon wel een vuist maken tegen het McLaren/Mercedes geweld, maar viel uit met een defecte versnellingsbak. Frentzen probeerde het nog wel om rond te blijven in een versnelling, maar viel in langzame bochten bijna helemaal stil. Voor de Arrows piloten Jos Verstappen en Pedro de la Rosa was de twijfelachtige eer van eerste uitvallers weggelegd. Verstappen, die van de achtste startplaats mocht vertrekken, kende een matige start en reed 20 ronden lang op de negende plaats rond, pal achter Michael Schumacher, die een dito start meemaakte. De Arrows met startnummer 19 kreeg echter te kampen met electrische problemen, hetgeen tot opgave van de Limburger leidde. Jos' teamgenoot De la Rosa viel acht ronden later stil. Opvallend was het optreden van Jacques Villeneuve met de British American Racing bolide. Villeneuve schoot namelijk bij de start als een raket weg en had zoveel meer snelheid bij de start, dat het leek alsof o.a. Michael Schumacher stilstond. Ook in de race ging het voortvarend met de Canadees (wiens naam word genoemd bij McLaren) en punten leken haalbaar voor Villeneuve. Enkele ronden voor het einde weigerde de B.A.R. echter verdere diensten en was het over en uit voor Villeneuve. Ook de Williams/BMW's van Ralf Schumacher en Jenson Button kwamen prima voor de dag. Een vierde (Schumacher) en vijfde (Button) waren keurige resultaten en het lijkt beter en beter te gaan met de combinatie Williams/BMW.

Dat kan niet gezegd worden van het Britse team van Jaguar, wat tijdens de thuis Grand Prix echt voor joker rondreed. Oké, de bolides kwamen eindelijk eens allebei aan de finish maar een 12e en 13e finishplek zijn nou niet bepaald wereldschokkend.

Het laatste puntje was verdiend voor Jarno Trulli met de Jordan. De Italiaan, die volgend jaar mogelijk naar Benetton verkast, reed een puike race en komt dit jaar wellicht nog wel eens op het podium. David Coulthard was na afloop zeer opgelucht, want zijn positie stond immers al enige tijd ter discussie. Hij verklaarde er dit seizoen alles aan te zullen doen om Michael Schumacher van de wereldtitel af te houden. Voorlopig zit Schumacher echter nog gewoon op koers voor zijn vierde kampioenschap, want met de derde finishplaats pakte hij weer nuttige punten.

Uitslag Grand Prix van Engeland, Silverstone:
1. David Coulthard - McLaren/Mercedes
2. Mika Häkkinen - McLaren/Mercedes
3. Michael Schumacher - Ferrari
4. Ralf Schumacher - Williams/BMW
5. Jenson Button - Williams/BMW
6. Jarno Trulli - Jordan/Mugen Honda
7. Giancarlo Fisichella - Benetton/Playlife
8. Mika Salo - Sauber/Petronas
9. Alexander Wurz - Benetton/Playlife
10. Jean Alesi - Prost/Peugeot
11. Pedro Diniz - Sauber/Petronas
12. Johnny Herbert - Jaguar/Cosworth
13. Eddie Irvine - Jaguar/Cosworths
14. Marc Gené - Minardi/Fondmetal
15. Gaston Mazzacane - Minardi/Fondmetal

W.K. F1 voor coureurs, na vier races:
1. Michael Schumacher - 34
2. David Coulthard - 14
3. Mika Häkkinen - 12
4. Rubens Barrichello - 9
5. Ralf Schumacher - 9
6. Giancarlo Fisichella - 8
7. Jacques Villeneuve - 5
8. Heinz Harald Frentzen - 4
9. Jarno Trulli - 4
10. Jenso Button - 3
11. Ricardo Zonta - 1
12. Mika Salo - 1

W.K. F1 voor constructeurs, na vier races:
1. Ferrari - 43
2. McLaren/Mercedes - 26
3. Williams/BMW - 12
4. Jordan/Mugen Honda - 8
5. Benetton/Playlife - 8
6. B.A.R./Honda - 6
7. Sauber/Petronas - 1


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet