Formule 1

Formule 1: Dubbelslag voor Ferrari in Melbourne

Ferrari heeft de eerste klap uitgedeeld aan aartsrivaal McLaren door een prachtige dubbeloverwinning te scoren op het Albert Park-circuit in Melbourne.

Tekst: Dirk van Zon

Na de start waren het de twee McLaren's die de toon aangaven, maar Michael Schumacher kon direct goed volgen. Daarachter de beide Jordan's met daartussenin Rubens Barrichello met de tweede Ferrari. Ook de Arrows' van Pedro de la Rosa en Jos Verstappen kwamen goed weg bij de start. Vooral Verstappen, 5e snelste in de warming-up training (!), maakte indruk door in de eerste ronde meteen drie auto's te passeren. Voor Johnny Herbert in de nieuwe Jaguar zat de race er al na één ronde op. Hij kende een desastreus weekend doordat hij in elke sessie (trainingen, kwalificatie, warming-up, race) grote problemen met de roofkat kende. Ook teammaat Eddie Irvine kende weinig geluk. In de 8e ronde crashte hij namelijk (was gestart vanaf de 7e plek) met De la Rosa, nadat bij laatstgenoemde een stuurstang was afgebroken. In exact dezelfde ronde brak ook de stuurstang van de tweede Arrows/Supertec, die van Verstappen, die inmiddels al was opgerukt naar de 9e plaats. Verstappen liet het euvel in de pit provisorisch repareren, maar moest alsnog uitvallen in de 19e raceronde.

Ook aan de kop van het veld volop actie. Nadat eerst de Mercedes krachtbron achter David Coulthard's rug met een dikke plof de geest had gegeven in de 12e ronde, gaat in de 19e ronde de tweede Mercedes tiencilinder in rook op, hetgeen einde race betekent voor de op dat moment nog steeds leidende Mika Häkkinen. De Ferraristen Schumacher en Barrichello maken dankbaar gebruik van de pech bij McLaren, alleen Heinz-Harald Frentzen kan met de Jordan nog hun tempo bijbenen. Ook voor de tweede Jordan' die van Jarno Trulli, zag het er aanvankelijk rooskleurig uit, echter ook bij hem sloeg de pechduivel toe. Frenzten had ondertussen zelfs even de leiding overgenomen (de Ferrari's maakten een pitstop). Toen ook hij ging tanken en banden wisselen schoven Schumacher en Barrichello dus weer door naar voren. Frentzen kwam moeizaam de pits uit, want hij had toen al last van versnellingsbakproblemen, waardoor hij zelfs enige ronden later de strijd zou moeten staken. Bovendien wilde de tankslang niet helemaal meewerken bij het verlaten van de pits. Vanaf dat moment ging de strijd aan kop alleen maar tussen de Ferrari's en een heuse dubbelslag zat er aan te komen.

Ook in de rest van het veld volop strijd met o.a. Ralf Schumacher en Jenson Button in de beide Williams' die in de punten rondreden (wie had dat verwacht na zoveel problemen?).Ook de beide B.A.R.'s van Jacques Villeneuve en Ricardo Zonta hadden zicht op punten. Mede door de betrouwbaarheid van de Honda (daar kunnen ze bij Mercedes nog wat van leren) stevenden de B.A.R.'s op hun eerste WK-punten af. Mika Salo echter zat met zijn Sauber ook nog in dit treintje (op de 6e plaats), maar zou na afloop gediskwalificeerd worden i.v.m. een illegale voorvleugel-constructie. Tien rondjes voor het eind valt de jonge Jenson Button uit met een geplofte BMW motor, maar de Brit had toen allang al zijn visitekaartje afgegeven door een zeer solide en foutloze race te rijden. Zo ook diens teammaat Ralf Schumacher die uiteindelijk zelfs het podium mocht bestijgen. Een 3e plaats voor de Williams/BMW mag toch zeer netjes en verrassend worden genoemd.

Michael Schumacher kon voor het eerst een overwinning in Melbourne aan zijn indrukwekkende lijst van overwinningen toevoegen, het was de Duitser immers nog nooit eerder gelukt de race in het prachtige Albert Park winnend af te sluiten. Hij verklaarde na afloop liever een direct gevecht gehad te hebben met Häkkinen en Coulthard, omdat hij ze dan toch wel verslagen zou hebben. Zelfverzekerde taal van "Schumi". Toch lijkt hij er dit jaar een grote concurrent bij te hebben gekregen. Zijn naam is Rubens Barrichello, want wat ging "Rubinho" hard zeg! Barrichello gaat dit jaar zonder meer een overwinning pakken. Wellicht voor eigen publiek in Brazilië over twee weken?

Uitslag Grand Prix van Australië, Melbourne:

1. Michael Schumacher Ferrari
2. Rubens Barrichello Ferrari
3. Ralf Schumacher Williams/BMW
4. Jacques Villeneuve B.A.R./Honda
5. Giancarlo Fisichella Benetton/Playlife
6. Ricardo Zonta B.A.R./Honda

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet