Formule 2

Formule 2: Nyck de Vries tekent voor kampioensteam Prema

17F1AbuDhabi04945JC copy

Een dag na afloop van het laatste Formule 2-weekend van het seizoen kwam het kampioensteam van Prema meteen met hét F2-transfernieuws van deze winter: Nyck de Vries wordt de nieuwe nummer 1 in het team dat de afgelopen twee jaar Pierre Gasly en Charles Leclerc naar de titel voerde. Met de eerste wintertest op Yas Marina voor de boeg een mooie gelegenheid om meteen naar de rest van de transfermarkt te kijken, voor een seizoen met nieuwe kansen voor iedereen, dankzij de komst van de nieuwe Dallara-met-halo.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: FIA F2 Championship, GP3 Series

Met het vertrek van de nieuwe kampioen Charles Leclerc en het afscheid van enkele oudgedienden richtten de ogen van de topteams zich vanzelfsprekend op de paar resterende toppers en de kampioenen uit de lagere klassen. Oliver Rowland (als hij doorgaat in de F2) en Nyck de Vries zijn titelfavorieten voor 2018, terwijl het kampioenschap een stevige kwaliteitsimpuls krijgt door de komst van de drie Britten George Russell, Jack Aitken en Lando Norris.

Het grote nieuws – wie neemt er plaats in de auto van de afgelopen twee kampioenen? – kwam deze ochtend al: Nyck de Vries neemt plaats naast Sean Gelael bij Prema. Anderhalve week geleden werd het contract definitief getekend. De Vries was vanzelfsprekend opgetogen. "Het is een geweldige kans. Ik ben blij dat ik bij zo'n succesvol team als Prema aan de slag mag en ik dank ze voor het vertrouwen dat ze in me hebben gesteld. We kennen elkaar al langer en ik kan niet wachten om in Italië met ze aan het werk te gaan. De nieuwe auto voor 2018 is een nieuwe uitdaging, maar ik kijk ernaar uit. Het wordt een erg competitief kampioenschap."

Prema Gelael 3

Als teamgenoot annex 'rijderscoach' van Gelael was De Vries vanaf het begin in beeld, want de Nederlander werd dit jaar gesteund door Gelael Sr. Ricardo Gelael is eigenaar van vele honderden KFC-restaurants in Indonesië. Ook Oliver Rowland was uiteraard interessant voor Prema, maar de Brit heeft een aanbod uit Japan gekregen voor de Super Formula aldaar. Andere F2-teams blijven nog wel naar zijn diensten hengelen, dus wie weet komt Rowland alsnog voor een seizoen terug.

Door zijn uitstekende vorm in 2017 kreeg De Vries uiteraard ook een aanbod van zijn huidige team Racing Engineering om opnieuw teamgenoot van Gustav Malja te worden, maar de kans bij Prema was te mooi om af te slaan. Ook het nieuwe team Carlin leek nog een optie voor de McLaren-junior, al was de deal met Prema waarschijnlijk al zo goed als beklonken toen Carlin als scenario opkwam.

Carlin line up

Carlin keert terug in de klasse vanwege de kans om Lando Norris te blijven begeleiden. De andere McLaren-junior leek al rond met DAMS totdat de kans zich voordeed om via Carlin een 'McLaren-juniorteam' om zich heen te bouwen. McLaren zal dan ook het grootste deel van de infrastructuur leveren. Als teamgenoot werd gisteren Sergio Sette Câmara aangekondigd, die van MP Motorsport overkomt.

Russell en Aitken zorgen samen voor volle bak bij ART, dat dus nu al weet dat het 2018 ingaat met een Mercedes-junior (en de GP3-kampioen) en een Renault-junior (en GP3-runner-up). Arden, waar het afgelopen seizoen Norman Nato de coachrol voor Sean Gelael op zich nam, krijgt een Japanse kleur vanwege GP3-promovendus Nirei Fukuzumi. Mogelijk is Nobuharu Matsushita straks zijn teamgenoot. Vanwege zijn Honda-banden wordt hij Toro Rosso-reserve, maar omdat Matsushita nog geen superlicentie heeft, ligt een vervolg in de F2 wel voor de hand.

 FER2786

DAMS moest intussen op zoek naar een nieuw gezicht om Norris als de coureur naast Nicholas Latifi te vervangen. Dat wordt met vrij grote zekerheid Alex Albon. Ferrari bood Antonio Fuoco al aan DAMS aan, hetgeen de Italianen ook deden bij Racing Engineering, maar beide teams waren daar niet al te happig op. Mochten Russian Time en Artem Markelov alsnog doorgaan – en daar lijkt het wel op – dan was Fuoco ook een uitgelezen kandidaat om Luca Ghiotto op te volgen bij het Russische team. Als Louis Delétraz als nieuwe Ferrari-junior wordt bevestigd, is een combinatie van de twee juniors bij een ander team ook nog een optie. Bijvoorbeeld bij nieuwkomer Charouz, al zijn de Tsjechen ook in gesprek met de laatste Formule V8 3.5-kampioen, Pietro Fittipaldi.

Bij andere nieuwkomer Fortec gaat de vermogende Force India-junior Alfonso Celis Jr voor de financiering zorgdragen. Delétraz (in 2016 al in actie voor Fortec) wordt ook daar als mogelijke teamgenoot genoemd. Bij Trident is Haas-junior Santino Ferrucci zeker van zijn zaak, maar verder nog geen nieuws bij Campos en Trident – teams die 't het afgelopen seizoen zwaar hadden. Ook van het Nederlandse MP Motorsport zijn nog geen definitieve plannen bekend. Het team is volop met rijders in gesprek, zo liet het ons weten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet