Formule 2

Formule 2: Leclerc bekroont titeljaar met magistrale overwinning op Yas Marina, De Vries ten prooi aan bandenverval

 W6I4163

Kampioen Charles Leclerc heeft zijn eerste en enige Formule 2-seizoen in stijl afgesloten met zijn zevende overwinning van het jaar – en misschien wel zijn meest magistrale. De Prema-coureur kwam vanaf de zevende startplaats om Alex Albon (ART) in de laatste ronde te passeren met een inhaalactie waar menig hart een paar keer van oversloeg. Nicholas Latifi (DAMS) werd derde, Nyck de Vries begon als vierde na een goede start, maar kreeg al na tien ronden te maken met verval van zijn Pirelli's. De Nederlander finishte uiteindelijk als negende, net buiten de punten.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: FIA F2 Championship

De laatste sprintrace van het seizoen was er weer eentje van ouderwetse F2-kwaliteit, vol fantastische duels en opmerkelijke acties – precies waarom het zo'n genoegen is om van deze klasse verslag te mogen doen. Voor één coureur leek er echter 18 van de 22 ronden geen vuiltje aan de lucht. Alex Albon maakte een geweldige start, versloeg de slecht weggekomen poleman Jordan King (MP), hield teamgenoot Nobuharu Matsushita af – die daarop een plek verloor aan Nicholas Latifi (DAMS) – en wist vervolgens bijna de hele race een keurig gaatje op de Canadees in stand te houden.

 J6I1309

Het zou een mooie beloning zijn geweest voor Albon, wiens seizoen werd onderbroken door het herstel van een gebroken sleutelbeen. Toch mocht het niet zo zijn, want één andere man stak er een fenomenaal stokje voor. Gisteren moest Charles Leclerc nog op de rem voor zijn teamgenoot Fuoco (wat achteraf geen zin had, gezien de diskwalificatie van Fuoco), vandaag was de Monegask onstuitbaar.

Zoals wel eerder dit seizoen leek hij in de eerste helft van de race nog onzichtbaar, na een goede start vanaf de zevende plaats rondenlang als vijfde circulerend, op gepaste afstand van Nyck de Vries op de vierde plaats. Maar opnieuw bewaarde de onbetwiste kampioen van 2017 het beste voor het laatst.

 W6I2120

Leclercs eerste prooi was eenvoudig, want De Vries kreeg halverwege de race al te maken met degradatie van zijn Pirelli-softs en viel uiteindelijk terug naar de negende plaats. Eenmaal voorbij aan de Nederlander was Leclerc meteen de snelste op de baan. Weliswaar niet met de snelste ronden van de wedstrijd, maar dat kwam omdat Jordan King na een lekke band naar supersofts had gewisseld en nog wat extreem snelle ronden had geproduceerd alvorens zijn GP2/F2-carrière te beëindigen. Eerst ging Leclerc in de 14e ronde aan Matsushita voorbij, daarna moest Latifi er in de 18e ronde aan geloven.

Vanaf dat moment was duidelijk dat ook leider Albon in het schootsveld van de ontketende Leclerc lag. Twee ronden lang werd Albon geholpen door een gele vlag voor de gestrande Louis Delétraz (na contact met Nyck de Vries), maar in de laatste ronde besliste Leclerc alsnog een rauw en bijna eindeloos slipstreamduel in zijn voordeel. Het was het zoveelste meesterwerkje van een F2-kampioen van hetzelfde kaliber (of eigenlijk nog beter) als Stoffel Vandoorne twee jaar geleden.

 56I0136

Russian Time besliste intussen het teamkampioenschap in zijn voordeel, doordat Ghiotto en Markelov vijfde en zesde werden. Zelfs een sterke inhaalrace naar P7 vanaf de laatste plaats van Oliver Rowland en de derde plaats van Latifi voor DAMS en ook de zege van Leclerc voor Prema kon het Russische team niet van de titel afhouden.

Russian Time lijkt overigens toch door te gaan in de Formule 2 en zal het volgend jaar opnemen tegen onder meer nieuwkomer Carlin, dat vandaag Lando Norris en Sergio Sette Câmara bekendmaakte als coureurs. Later deze week een uitgebreidere blik op de F2-transfermarkt.

F2, Yas Marina, race 2, 26 november 2017

1. Charles Leclerc - Prema – 22 ronden, 41'36"188
2. Alex Albon - ART - 1"293
3. Nicholas Latifi - DAMS - 3"207
4. Nobuharu Matsushita - ART - 4"105
5. Luca Ghiotto - Russian Time - 4"952
6. Artem Markelov - Russian Time - 14"758
7. Oliver Rowland - DAMS - 15"446
8. Sergio Sette Câmara - MP - 24"795
9. Nyck de Vries - Racing Engineering - 29"261
10. Roberto Merhi - Rapax - 29"689
11. Antonio Fuoco - Prema - 29"912
12. Alex Palou - Campos - 30"999
13. Lando Norris - Campos - 31"564 *
14. Sean Gelael - Arden - 38"714
15. Santino Ferrucci - Trident - 39"605
16. Nabil Jeffri - Trident - 43"310
17. Gustav Malja - Racing Engineering - 49"659 *

Snelste ronde: Jordan King, 1'51"315

* 5 seconden tijdstraf

Uitgevallen
20e ronde - Norman Nato
19e ronde - Louis Delétraz
12e ronde - Jordan King
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet