TCR Series

TCR International: Jean-Karl Vernay kampioen, Pepe Oriola en Stefano Comini verdelen de winst in Dubai

2017 Dubai Vernay champion

De beslissing voor de drie titels viel in de laatste twee races van de TCR International Series op de Dubai Autodrome. Jean-Karl Vernay werd gekroond als de nieuwe rijderskampioen, terwijl M1RA en Volkswagen Golf GTI respectievelijk team- en merkkampioen werden.

Tekst: Gerrie Hoekstra /PR
Foto's: TCR International

2017 Dubai Race 1 start

Vernay verzekerde zich zaterdag al van de titel, na een bekeken en foutloze eerste wedstrijd. De Fransman hoefde alleen zijn enig overgebleven tegenstander voor de titel Attila Tassi in de gaten te houden. In de voorlaatste ronde zag de Fransman zijn kans schoon om James Nash voor de derde plaats te passeren en daarmee vergrootte hij zijn puntenvoorsprong op Attila Tassi, die op een vijfde plaats bleef steken en daardoor geen kans meer had om de titel binnen te halen.

2017 Dubai Race 2 Comini

Pepe Oriola en Stefano Comini eindigden dit laatste event van het seizoen op de hoogste trede van het podium. Oriola liet in race 1 zien dat de eerste TCR-wagen, de SEAT León, nog steeds competitief is in zijn derde jaar. De overwinning van Comini, in de tweede race, was net niet voldoende om Tassi in te halen voor de tweede plaats in de eindstand. De Zwitser kwam slechts één punt te kort op de jonge Hongaar.

De verwachtingen van Tassi waren voor het weekend in Dubai hooggespannen, maar hij kon de titelstrijd niet tot de laatste wedstrijd volhouden. Had hij dat wel gedaan, dan was het toch voor niets geweest vanwege een straf voor een jump-start vanaf poleposition. Ondanks deze fout was het bewonderingwaardig om te zien hoe een pas 18-jarige rijder in zo'n hoog aangeschreven toerwagen kampioenschap fraai tweede werd en daarbij zoveel ervaring heeft opgedaan, dat hij voor de komende jaren een leidende rol kan gaan spelen voor titels.

In de tweede race scoorden het WestCoast Racing-duo Gianni Morbidelli en Benjamin Leuchter genoeg punten om de Volkswagen Golf, ten koste van de Honda Civic, het merk van het jaar te laten worden met slechts vijf punten voorsprong. Een enige troost was de teamtitel voor het Japanse merk. Het Hongaarse team M1RA, opgericht door Norbert Michelisz, werd in hun eerste jaar het beste team in de serie.

2017Int photo news 351 f2ecdcf2a15e999994b29679518a2053

Opvallend was de prestatie van de BTCC-coureur Gordon Shedden, tweede in race 1, die gelijk bij zijn debuut de poleposition voor de eerste race pakte: "Ik ben erg tevreden met het resultaat, alles was nieuw, de auto, de banden. Mijn start was eerlijk gezegd matig. Mijn gebrek aan ervaring in een TCR-wagen speelde mij parten en ik werd gelijk gepasseerd door Oriola. Daarna had ik goed de snelheid te pakken, maar had toch vrees om stomme dingen te doen. Ik ben erg blij dat ik er aan heb kunnen meewerken om de titel al in de eerste race binnen te halen." In de tweede race werd de Schot als zevende geklasseerd.

UITSLAG RACE 1

UITSLAG RACE 2

EINDSTAND

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet