NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr. wint NASCAR Monster Energy Cup titel in Homestead

Martin Truex Jr. heeft op Miami Homestead verdiend de NASCAR Monster Energy Cup titel binnengehaald. Met een voorsprong van 0.681 secs. versloeg Truex Jr. titelrivaal Kyle Busch. Voor Truex Jr. betekende het zijn 15e Cup-overwinning en de eerste op Homestead.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Truex  Busch
De titelstrijd ging op het einde van de wedstrijd tussen twee Toyota-coureurs.


Martin Truex Jr. wint NASCAR Monster Energy Cup titel in Homestead
Voor het kleine team van Furniture Row(eigendom van Barney Visser) uit Denver betekende het de allereerste Cup-titel en versloeg daarmee tevens de powerhouses van Penske en Ganassi. Wel ontving het team logistieke steun van JGR Racing gedurende het afgelopen seizoen. In de laatste 34 ronden wist Truex Jr. Busch achter zich te houden. Tevens was het een behoorlijk emotionele overwinning. Teambaas Barney Visser is herstellende van een hartaanval en gedurende het seizoen overleden twee teamleden. Voor Truex Jr's vriendin Shelley Pollux een fraai geschenk. Zij vocht gedurende een grote tijd tegen eierstokkanker. Voorafgaande aan de wedstrijd nam Dale Jr. afscheid met een speciale ereronde.


2017 Dale Jr Speciale ereronde van Dale Jr.

Gedurende vrijwel de gehele wedstrijd reden de vier Playoff titelkandidaten in de Top 5. Ganassi-coureur Kyle Larson schreef de eerste twee wedstrijdsegmenten op zijn naam. Eigenlijk beschikte Kyle Busch over de beste auto maar nam gedurende de slotfase een verkeerde strategische beslissing. Voor het laatste wedstrijdsegment ging Busch voor een éénstop strategie maar een spin van broer Kurt in de 227e ronde betekende een flinke streep door de rekening.

2017 Afscheid
Met het vertrek van Matt Kenseth en Dale Jr. betekent dit het einde van een tijdperk.

Bij de herstart in de 234e ronde had Busch ruim negen ronden nodig om Joey Logano te passeren en zeven ronden later moest ook Playoff kandidaat Kevin Harvick eraan geloven.

Kyle Busch: "Ik wist dat ik over mijn limiet ging, zeker toen ik Logano passeerde. Aan Harvick wilde ik zo snel mogelijk voorbij om de bandenslijtage te verminderen. Maar het werkte niet." Gedurende de wedstrijd wist Penske-coureur Brad Keselowski eigenlijk nooit echt aansluiting bij de Toyota's te vinden. Kevin Harvick slaagde daar een beetje in. Ondanks een beschadigde auto eindigde de SHR-rijder als vierde.

2017 Harvick Kevin Harvick vond eigenlijk nooit echt aansluiting.

Kevin Harvick: "Gedurende de laatste run was ik helemaal "loose". Zeker toen het donker werd. Een gat in de neus kon bij een pitstop nog snel gerepareerd worden. Maar we waren gewoon niet waar we moesten zijn. Bij sommige runs verloren we gewoon de aansluiting."

Danica Patrick nam met een klapband afscheid en ging vervolgens de muur in. De aanstormende Kasey Kahne kon haar niet meer ontwijken en het rechter voorwiel vatte kortstondig vlam. Niet het afscheid dat zij zich gewenst had.

Martin Truex Jr kampioen
Martin Truex Jr. de terechte winnaar van het kampioenschap.

Terechte winnaar
Martin Truex Jr. is de terechte kampioen van 2017. Met acht overwinningen drukte hij duidelijk zijn stempel op het kampioenschap. Tevens betekende het zijn zevende overwinning op een 1.5. intermediate speedway. In totaal reed Truex Jr. dit seizoen ruim 2253 rondes aan de leiding waarvan 78 op Homestead.

Martin Truex Jr: "Dit is overweldigend. Zeker als je terugdenkt aan de dagen dat we nog niet eens 20e konden worden Ik heb nooit gedacht dat deze dag ooit zou komen. Ongelofelijk. De titel is voor mijn vriendin en Barney Visser. We hebben het vandaag niet opgegeven. Ik had zeker niet de beste auto. Ik weet eigenlijk niet hoe we gewonnen hebben, maar nooit opgeven. Gewoon er voor gaan!" Martin Truex Jr is tevens de allereerste kampioen die uit New Jersey afkomstig is.

Kyle Larson eindigde als derde en Chase Elliott als vijfde. Dale Jr. eindigde in zijn allerlaatste wedstrijd slechts als 25e en Matt Kenseth, eveneens in zijn laatste wedstrijd, als 8e. De merkentitel ging met 16 overwinningen dit jaar naar Toyota.

Dale Truex Jr
Mooi moment voor Martin Truex Jr. Uit handen van Dale Jr. neemt hij de kampioensbeker in ontvangst.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
2. Kyle Busch Toyota 267 ronden
3. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
4. Kevin Harvick Ford 267 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
6. Joey Logano Ford 267 ronden
7. Brad Keselowski Ford 267 ronden
8. Matt Kenseth Toyota 267 ronden
9. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 267 ronden

Eindstand
1. Martin Truex Jr. 5040 punten. 2. Kyle Busch 5035 punten. 3. Kevin Harvick 5033 punten. 4. Brad Keselowski 5030 punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet