NASCAR

NASCAR: William Byron bezorgt JR Motorsports Xfinity-titel op Miami Homestead. Zege voor Cole Custer

Met het winnen van de Xfinity-titel op Homestead bezorgde William Byron zijn teambaas Dale Earnhardt Jr. al een mooi afscheidscadeau. Met drie coureurs in de titelstrijd had JR Motorsports vrijwel de grootste kans om de titel binnen te halen. RCR-coureur Daniel Hemric was de enige tegenstander en die speelde al snel geen rol van betekenis meer.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Miami FR
Sadler en Byron vertrokken vanaf de eerste startrij.


William Byron bezorgt JR Motorsports Xfinity-titel op Miami Homestead
Het team van JR Motorsports is eigendom van Dale Jr., zijn zus Kelly en Hendrick Motorsports. Na het uitvallen van Hemric was het voor JR Motorsports alleen een kwestie van tijd welke coureur de titel zou binnenhalen. Elliott Sadler, William Bryon en Justin Allgaier hadden vrijwel gelijke kansen. Kort na aanvang van het tweede wedstrijdsegment moest Hemric met een kapotte accu naar binnen. Bij RCR werd er snel een accu verwisseld maar Hemric kwam met 12 ronden achterstand terug op de baan. Dit betekende dat het team van JR Motorsports in principe al haar tweede titel op zak had. De vraag was alleen welke coureur?

Elliott Sadler en William Byron vochten een prachtig maar clean duel uit, waarbij er slechts eventjes contact tussen beide auto's was. Daarna duurde het 36 ronden voordat Sadler wederom aansluiting vond en zijn teamgenoot passeerde. Met nog negen ronden te gaan viel de definitieve beslissing. Sadler werd door de Toyota van Ryan Preece iets opgehouden nadat er eerder in de wedstrijd ook al een incidentje tussen beide rijders was geweest.Na afloop van de wedstrijd maakte Sadler Preece het verwijt dat hij hem wel het kampioenschap had gekost.

Dit oponthoud kostte Sadler inderdaad de titel. Met zijn agressieve rijstijl toucheerde Sadler vervolgens de muur en verloor nog meer tijd. Byron had aan een derde plek voldoende om zijn eerste Xfintiy-kampioenschap binnen te halen. Een bittere pil voor Sadler want voor de vierde maal in zeven jaar viste hij achter het net voor de Xfinity-titel....

Elliott Sadler: "Als Preece ons tegen elkaar had laten racen hadden wij het kampioenschap gewonnen. Sam Hornish Jr. had meer dan een halve ronde voorsprong. Hij had ons gewoon tegen elkaar moeten laten racen en de wedstrijd niet moeten beïnvloeden."

Preece was ervan overtuigd dat Sadler eerder kwaad was over eerder contact in de wedstrijd. Ryan Preece: " Als er geen contact was geweest dan had ik hem gewoon ruimte gegeven. Het enige dat ik had kunnen doen was om de tweede positie in het teamkampioenschap op te geven. Ik geloof niet dat ik dit mijn team aan had kunnen doen."

2017 Byron William Byron op weg naar de titel.

Elliott Sadler: "Ik had de wedstrijd in handen om het kampioenschap te beslissen en ik dacht dat hij zijn plek zou afstaan en toen verknalde hij het volkomen. Een erg bittere pil om te slikken. Ik race al heel lang maar vanavond is wel de meest verpletterende dag in mijn carriere geweest."

In 2018 neemt Byron bij Hendrick Motorsports overigens de plek van Dale Jr. in. Overigens rijdt hij dan wel met het startnr. 24 en wordt teamgenoot van Jimmie Johnson.Voor JR Motorsports betekende het de tweede Xfinity-titel sinds 2014. Toen behaalde Chase Elliott het kampioenschap. De 18-jarige Byron heeft al een komeetachtige carriere achter de rug. Vorig jaar was hij de beste rookie in de Campingworld Truckseries.


2017 Preece Sadler
Tussen Sadler en Preece liepen de gemoederen na de wedstrijd hoog op.

Zege voor Cole Custer
Een week nadat hij in de playoffs werd uitgeschakeld behaalde Cole Custer zijn eerste Xfinity-zege. Van de 200 ronden reed hij er vrijwel 185 aan de leiding. Alleen part-time Penske-coureur Sam Hornish Jr. was de enige die het tempo van Custer enigszins wist bij te houden. Op bepaalde momenten had Custer zelfs een voorsprong van meer dan 15 seconden. De merkentitel ging naar Chevrolet en de wedstrijd op Miami Homestead telde slechts drie korte neutralisaties.

Uitslag
1. Cole Custer Ford 200 ronden
2. Sam Hornish Jr. Ford 200 ronden
3. William Bryon Chevrolet 200 ronden
4. Tyler Reddick Chevrolet 200 ronden
5. Ryan Preece Toyota 200 ronden
6. Brennan Poole Chevrolet 200 ronden
7. Matt Tifft Toyota 200 ronden
8. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
9. Michael Annett Chevrolet 200 ronden
10. Ty Majeski Ford 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet