Formule 2

Formule 2: Drie nieuwe teams voor 2018, twee teams haken af

 56I6187

Carlin, Fortec en Charouz voegen zich bij de teams die in 2018 gaan strijden om het Formule 2-kampioenschap. De opstapklasse breidt onder de streep met twee auto's uit, omdat er ook twee teams afhaken. Het noodlijdende Rapax trekt de stekker eruit, een grotere verrassing is het afscheid van Russian Time. Ook de F2-kalender kent een uitbreiding: van 11 naar 12 raceweekenden.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: FIA F2 Championship

De drie nieuwe teams voegen zich bij het kampioenschap op het moment dat de Formule 2 een nieuw chassis met de kenmerkende halo introduceert, net als in de Formule 1. Carlin heeft een verleden in de GP2/F2 en komt nu door de draaideur weer naar binnen, wellicht met medeneming van zijn F3-kampioen Lando Norris, die F2 opeens weer interessant maakt voor het team dat tot voor kort zijn toekomst helemaal in Amerika zag liggen.

De twee andere teams zijn de toonaangevende teams in de Formule V8 3.5. Fortec was jarenlang het kampioensteam in de Formule Renault 3.5 die aan de huidige World Series in het WEC-voorprogramma vooraf, Charouz racete in de klasse als 'Lotus'. De toekomst van de Formule V8 3.5 hangt daarmee aan een zijden draad.

 FER3529

Er kunnen nog twee auto's bij komen als een vierde nieuwe team de knoop doorhakt. Dat zal ergens in de komende weken bekend worden.

Van Rapax was al bekend hoe het voor onder meer Nyck de Vries de touwtjes aan elkaar moest knopen, dus het afscheid van het team uit Venetië komt niet als een verrassing. Dat geldt wel voor het vertrek van Russian Time, dat alles voor 2018 al rond leek te hebben. Enkele bronnen beweren wel dat Russian Time dat vierde, nog aan te kondigen team is. Mogelijk is de afwezigheid van het Russische team dus maar tijdelijk.

 FER1760

De racekalender is voor het nieuwe jaar intussen uitgebreid naar 12 weekenden. Een opvallende omissie is Hockenheim, ook het standalone-weekend van Jérez komt niet meer terug. Daarvoor in de plaats komen Sakhir en Sochi terug (met de nodige extra reiskosten als gevolg), met als toevoeging het weekend van de herboren Franse GP. De GP3-kalender is hetzelfde, maar dan zonder Sakhir, Bakoe en Monaco.

6-8 april: Sakhir (zonder GP3)
27-29 april: Bakoe (zonder GP3)
11-13 mei: Barcelona
24-26 mei: Monaco (zonder GP3)
22-24 juni: Paul Ricard
29 juni-1 juli: Red Bull Ring
6-8 juli: Silverstone
27-29 juli: Hungaroring
24-26 augustus: Spa
31 augustus-2 september: Monza
28-30 september: Sochi
23-25 november: Yas Marina
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet