Formule 1

Formule 1: Ferrari-feest op Hockenheim

De Grand Prix van Duitsland is voor Mika Häkkinen in een drama geëindigd. De wereldkampioen vertrok van pole, maar liet door een geklapte achterband wederom een tegenvallend resultaat noteren. Eddie Irvine won, de vervanger van Michael Schumacher Mika Salo werd tweede.

Tekst: Roy van der Laan

Na de tijdtraining was het, bijna zoals altijd, feest bij McLaren. Mika Häkkinen liet de snelste tijd noteren, zijn achttiende pole en de honderdste voor McLaren. Heinz-Harald Frentzen reed de tweede tijd en bezorgde de Duitse fans daarmee hoop op een landgenoot op het podium. Coulthard, Salo, Irvine en Barrichello volgden op de startrid.

Pech Barrichello
Bij de start nam Häkkinen de kop, gevolgd door Salo, Coulthard, de slecht gestarte Frentzen, Barrichello en Irvine. De eerste pechvogel was Barrichello, die al snel stilviel met een hydraulisch probleem. De volgende kanshebber die terugviel was David Coulthard, die een deel van zijn voorspoiler verloor na contact met de achterkant van Salo's Ferrari.
Op het moment dat de geplande pitstops begonnen, lag Häkkinen op kop, gevolgd door Salo en Heinz-Harald Frentzen, die de Ferrari van Irvine levensgroot in zijn achteruitkijkspiegeltjes zag. Ralf Schumacher, vertrokken als elfde, had op dat moment al de vijfde plaats in handen.

Pech Häkkinen
Toen Frentzen de pits inging, lag hij nog voor Irvine. Nadat de Ier een stop had gemaakt, kwam hij voor de Duitser terug op de baan. De pitcrew van Ferrari liet zich daarmee weer van zijn beste kant zien. Bij de pitbemanning van McLaren liep het minder gesmeerd. Häkkinen stond maar liefst 25 seconden in de pits omdat er problemen waren met de tankinstallatie, waardoor hij enkele plaatsen terugviel . Niet veel later plofte de linkerachterband van de McLaren van de wereldkampioen. Dat betekende het einde van zijn race en de conclusie dat de Fin in de laatste drie races vier punten heeft behaald!

'Pech' Salo
Na de pitstops lag Salo op kop, gevolgd door Irvine, Frentzen en Ralf Schumacher. 'Totaal onverwacht' viel de rondetijd van Salo even terug, waardoor Irvine de kop over kon nemen. De beide Ferrari-rijders wisten de race op deze wijze te beëindigen, daarbij luid aangemoedigd door de met Ferrari-vlaggen zwaaiende Duitsers langs de baan. Frentzen werd derde, gevolgd door Ralf. Coulthard sleepte er nog een vijfde plaats uit, een nette prestatie omdat hij afgezien van zijn 'spoiler-incident' ook nog binnen moest komen voor een stop-and-go penalty. Panis zag als zesde het zwart-wit geblokt.

Uitslag Grosser Mobil 1 Preis von Deutschland:
1. Eddie Irvine Ferrari
2. Mika Salo Ferrari op 1:007
3. Heinz-Harald Frentzen Jordan op 5.195
4. Ralf Schumacher Williams op 12.809
5. David Coulthard McLaren op 16.823
6. Olivier Panis Prost op 29.789

Stand rijders:
1. Eddie Irvine 52
2. Mika Hakkinen 44
3. Heinz-Harald Frentzen 33
4. Michael Schumacher 32
5. David Coulthard 30
6. Ralf Schumacher 22

Stand constructeurs:
1. Ferrari 90
2. McLaren 74
3. Jordan 38
4. Williams 22
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet