Formule 1

Formule 1: Eindelijk eerste winst Eddie Irvine

Eddie Irvine heeft eindelijk zijn langverwachte en dik verdiende eerste Grand Prix overwinning behaald. De Ferrari-rijder won de Grand Prix van Australië, nadat de supersnelle McLarens al vlug het strijdtoneel moesten verlaten.

Tekst: Roy van der Laan

McLaren-Mercedes leek door te gaan waar ze in 1998 al (te) veel mee bezig waren: winnen. In de tijdtraining was Mika Häkkinen de snelste, gevolgd door David Coulthard. Derde man Michael Schumacher moest maar liefst 1,3 seconde op de regerend wereldkampioen toegeven.

Rubens Barrichello verraste velen, waaronder Jos Verstappen, door de Stewart-Ford naast Schumi op de startgrid te parkeren. De omhooggerichte mondhoeken binnen het team van Stewart hingen echter al vlug omlaag toen de beide Stewarts in de opwarmronde tegelijkertijd in brand vlogen, wat leidde tot een herstart. Op het moment dat de tweede opwarmronde van start ging was Michael Schumacher aan de beurt voor zijn deel van de pech; de Ferrari kwam erg moeilijk weg en moest achteraan starten.

Drama voor McLaren
De beide McLarens namen zeer snel een grote voorsprong (negen seconden na vier ronden!), maar nog voor de helft van de race was het team van Ron Dennis al aan het inpakken. Beide wagens vielen met technische problemen uit.

Vanaf de start lag Eddie Irvine op de derde plaats, gevolgd door Heinz-Harald Frentzen (Jordan) en Ralf Schumacher (Williams). Dit drietal bleef tot aan de finish achter elkaar rijden, wat Irvine zijn dik verdiende eerste overwinning opleverde. Het was overigens opvallend dat Ralf na de race zowaar met een glimlach op het podium stond.
Al het geluk dat de hogere machten dit weekend voor Ferrari hadden gereserveerd was louter en alleen bij Irvine terechtgekomen. Michael Schumacher startte zoals gezegd achteraan en werkte zich zoals verwacht snel naar voren, maar een afbrekend deel van de voorspoiler van zijn Ferrari kostte hem een aantal punten. Het stukje koolstofvezel veroorzaakte een lekke achterband, waardoor Schumi zeer veel tijd verloor en uiteindelijk niet verder kwam dan de achtste plaats.

Tien kleine negertjes
Rubens Barrichello deed het beter, hij kwam uiteindelijk als vijfde over de streep achter Giancarlo Fisichella (Benetton). De race verliep als een variant op het bekende verhaal van de tien kleine negertjes. Slechts acht rijders zagen de finish, mede waardoor de debuterende Pedro de la Rosa met zijn Arrows een punt kon pakken.

Uitslag Grand Prix van Australië:
1. Eddie Irvine Ferrari
2. Heinz-Harald Frentzen Jordan op 1.0 s.
3. Ralf Schumacher Williams op 7.0 s.
4. Giancarlo Fisichella Benetton op 33.4 s.
5. Rubens Barrichello Stewart op 54,6 s.
6. Pedro de la Rosa Arrows op 1:24.1
7. Toranosuke Takagi Arrows op 1:26.2
8. Michael Schumacher Ferrari op 1 ronde

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet