NASCAR

NASCAR: Matt Kenseth wint in Phoenix. Keselowski in the Final Four. Subtiele vereffening rekening Elliott/Hamlin

Matt Kenseth, voor volgend jaar zonder contract, schreef de voorlaatste Cup-wedstrijd van dit seizoen in Phoenix op zijn naam. Voor Kenseth betekende het zijn 39e Cup-zege. Chase Elliott eindigde wederom als tweede maar vereffende de openstaande rekening met Denny Hamlin op subtiele wijze. Door Kenseth's zege kwalificeerde Keselowski zich als laatste en vierde coureur voor de Final Four op Homestead volgende week.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Kenseth
Werkelijk een prachtige overwinning voor JGR-coureur Matt Kenseth.

Matt Kenseth wint in Phoenix. Keselowski in the Final Four. Subtiele vereffening rekening Elliott/Hamlin
Met nog amper 10 ronden te gaan wist Matt Kenseth Chase Elliott van de eerste plek te verdringen en pakte zijn eerste seizoenszege. Elliott kwam daardoor punten te kort. Om de sprong naar de Final Four in Miami Homestead te maken moest Elliott winnen. Voor de vijfde maal dit seizoen viste Elliott achter het net. Na het Elliott Hamlin incident op Martinsville twee weken geleden waren de spanningen tussen beide coureurs behoorlijk hoog opgelopen. Dat er iets in de lucht hing was duidelijk. In de 270e ronde greep Elliott met een subtiel tikje richting Denny Hamlin zijn kans. Hamlin raakte de muur en een beschadigd zijspatbord zorgde vier ronden later voor een klapband waardoor Hamlin definitief moest opgeven.

Denny Hamlin: "Gedurende de gehele dag beschikten wij over een snelle auto. Wij deden ons werk en brachten onszelf in een goede uitgangspositie. Alleen het werkte niet. Het bewijst alleen maar dat degenen die dachten dat ik "the bad guy" was dat hij hetzelfde zou doen. Nu ben ik in de garage en kwam de vergelding."

Chase Elliott: "Wij zaten er dichtbij en kan mijn team niet genoeg bedanken. Wij hebben kansen genoeg gehad." Een zestiende plek was voor Brad Keselowski voldoende om zich voor de Final Four te kwalificeren.2012 Kampioen Keselowski: " Op Martinsville beschikten we over voldoende snelheid, in Texas een mooie wedstrijd en hier over geluk. Drie elementen die je op dezelfde dag wilt hebben. Zo wil je winnen. Maar ik heb het gehaald! Voor een groot deel van de dag dacht ik dat ik het niet zou halen. Maar ik kreeg toch hulp van boven."


2017 Blaney Hamlin Ryan Blaney en Denny Hamlin nemen het commando bij de start.

Geen zevende achtste titel voor Jimmie Johnson
Een klapband in de 149e ronde maakte aan alle illusies voor een 8e titel van Jimmie Johnson een einde. Voor een plek in de Final Four had Johnson gewoon moeten winnen. Ganassi-coureur Kyle Larson moest na 105 ronden met een opgeblazen motor opgeven. Voor Larson betekende het zijn vierde achtereenvolgende opgave. Kyle Larson: " Geen prettige manier om het seizoen zo te beëindigen. Ik dacht zeker dat ik over de beste auto beschikte en daar was ik erg verheugd over. Jammer dat we geen kans hadden om te winnen." Larson schreef overigens wel het eerste wedstrijdsegment op zijn naam. Het tweede segment werd door Denny Hamlin gewonnen. Trevor Bayne ging in de 228e ronde na een klapband hard de muur in maar bleef ongedeerd.


2017 Hamlin Race
Een subtiel tikje van Chase Elliott betekende de opgave van Denny Hamlin en geen plek in de Final Four.

Bizar incident zorgt voor Code Rood
Een bizar incident van Chris Buescher in de 251e ronde zorgde voor een Code Rood. Buescher raakte de Safer Wall aan de buitenkant en wegvliegende onderdelen van de remschijven zorgden voor een klein brandje hierin, waardoor de wedstrijd ruim vijf minuten met een Code Rood onderbroken moest worden. De NASCAR-organisatie besloot een Code Rood toe te passen zodat er in het laatste segment zoveel mogelijk onder groen geracet kon worden.

Mooi seizoenseinde voor Matt Kenseth
De kans dat de 45-jarige Kenseth volgend jaar nog in de Cup terugkeert is uiterst klein. Matt Kenseth: "Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het is een prachtige trip geweest. Nog één wedstrijd te gaan. Iedereen droomt ervan om als winnaar afscheid te nemen. Vandaag hebben we gewonnen. Niemand kan dit van ons wegnemen."

2017 Keselowski
Brad Keselowski was de lachende derde en kwalificeerde zich voor de Finale. De Penske-rijder had er zelf waarschijnlijk het minst op gerekend..


Voor de titelstrijd in Homestead kwalificeerden zich drie voormalige kampioenen. Alleen Martin Truex Jr. is er tot nu toe niet in geslaagd om de titel te winnen. En voor het eerst is ook het merk Chevrolet niet in de titelstrijd vertegenwoordigd. Twee Ford- en twee Toyota rijders zullen in Homestead volgend weekend om de hoogste eer strijden.

Uitslag
1. Matt Kenseth Toyota 312 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 312 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 312 ronden
4. Erik Jones Toyota 312 ronden
5. Kevin Harvick Ford 312 ronden
6. Jamie McMurray Chevrolet 312 ronden
7. Kyle Busch Toyota 312 ronden
8. Ricky Stenhouse Jr. Ford 312 ronden
9. Aric Almirola Ford 312 ronden
10. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 312 ronden


2017 Formatie
Phoenix International Raceway zorgt altijd voor fraaie races.

Stand Kampioenschap(reset)
1. Kevin Harvick 5000 punten
2. Kyle Busch 5000 punten
3. Martin Truex Jr. 5000 punten
4. Brad Keselowski 5000 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet