NASCAR

NASCAR: William Byron wint Xfinity Phoenix. Titelkandidaten bekend

Met een snel in elkaar geflanste pitcrew won William Byron de voorlaatste wedstrijd in Phoenix. Tevens werden de vier titelkandidaten bekend die volgende week de titelstrijd op Homestead Miami gaan uitmaken. Ryan Blaney schreef de eerste twee wedstrijdsegmenten op zijn naam en eindigde als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 William Byron
Voor William Byron was het bij zijn laatste stop alles of niets. Het werd alles.


William Byron win Xfinity Phoenix. Titelkandidaten bekend
Het team van JR Motorsports(eigendom van Dale Earnhardt Jr.) kwam kort voor de wedstrijd voor een gigantisch probleem te staan toen het vliegtuig van haar pitcrew met een mechanisch probleem in Arkansas strandde. Het betekende dat Byron, Sadler en Allgaier het zonder hun vaste teamleden moesten stellen. "Ik dacht dat ik gek werd" aldus Earnhardt Jr. Teamleden van Hendrick Motorsports namen hun plek in. Het maakte overigens weinig uit op het resultaat want alle drie JR Motorsports-coureurs zitten in de kampioensfinale op Miami Homestead a.s. zaterdag.

Met een zege in Phoenix verzekerde Byron zich op het laatste moment van een plek voor de finale. Bij zijn laatste stop gokte Byron op twee banden om zodoende track position te behouden. Byron kwam als eerste de pits uit en stond de leiding niet meer af in een wedstrijd die eigenlijk volledig door de Penske Mustang van Ryan Blaney beheerst werd.

2017 Cole Custer Het team van Stewart Haas Racing kwalificeerde zich niet voor de Final Four in Homestead.

Blaney reed ruim 147 ronden aan de leiding en opteerde voor vier banden. Blaney was zwaar teleurgesteld maar heeft ook nog een kans voor de Cup in Homestead. "Toen de auto's vrijdag uit de truck kwamen waren ze niet bepaald in racetrim. We hebben alles veranderd maar het verschil was nauwelijks merkbaar."

2017 Matt Tifft
Phoenix Raceway blijft een aparte baan. Matt Tifft leidt een groep auto's.

Brennan Poole zag zijn plek voor de finale in Homestead na een crash met een achterblijver in rook opgaan. Poole kwam in botsing met Xfintiy debutant Ceasar Baccarella. Poole: " Pech, slechte omstandigheden. Soms rijden gedubbelde auto's in de weg en daar moet je eigenlijk omheen navigeren. Kreeg het niet voor elkaar." Daniel Hemric en Cole Custer vochten in de slotfase een prachtig duel om de vierde plek uit. Met een fantastische move ging de Toyota van Christopher Bell zowel om Hemric en Custer heen en pakte de vierde plek. Custer zakte zelfs naar de zevende plek terug.

Met een vijfde plek kwalificeerde Daniel Hemric zich voor de finale in Homestead. Voor Custer was het zijn eerste jaar met Stewart Haas Racing maar was toch niet ontevreden. Cole Custer: " Ik wist dat we hem(Hemric) moesten verslaan maar daarvoor hadden we een buffer nodig. Ik heb gedaan wat mogelijk was maar voor een team dat voor het eerste jaar in de Xfinity-series actief is, zijn we van ver gekomen."

2017 Byron Winner Circle
Pakt William Byron volgende week in Homestead zijn eerste titel?

Uitslag
1. William Byron Chevrolet 200 ronden
2. Ryan Blaney Ford 200 ronden
3. Erik Jones Toyota 200 ronden
4. Christopher Bell Toyota 200 ronden
5. Daniel Hemric Chevrolet 200 ronden
6. Blake Koch Chevrolet 200 ronden
7. Cole Custer Ford 200 ronden
8. Alex Bowman Chevrolet 200 ronden
9. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
10. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet