NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick verovert in Texas plek voor de Championship 4

Na de wedstrijd op de Texas Motor Speedway zijn drie van de vier coureurs bekend die later deze maand op Homestead de titelstrijd mogen gaan uitvechten. Kyle Busch, Martin Truex Jr. en Kevin Harvick. Na Phoenix volgend weekend weten wie de vierde coureur is. Op de Texas Motor Speedway sloeg Harvick met zijn SHR Ford in de slotfase toe en versloeg Martin Truex Jr.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Harvick
Kevin Harvick sloeg op de Texas Motor Speedway pas in de slotfase toe.


Kevin Harvick verovert in Texas plek voor de Championship 4
Negen ronden voor het einde sloeg Kevin Harvick op de Texas Motor Speedway definitief toe. De SHR Ford-rijder nam definitief de leiding en versloeg Martin Truex Jr. met een voorsprong van 1.5 secs. Het was de tweede maal dat de meester van intermediate Speedways zich sinds de invoering van de huidige play-offs in 2014 voor de titelfinale wist te kwalificeren. Voor Harvick betekende het overigens zijn 37e Cup-overwinning en zijn tweede dit seizoen.

Kevin Harvick: "Het voelt goed aan om hier in Texas in Victory Lane te staan. Ik wist dat ik over een goede auto beschikte en iets anders moest doen. In Turn 1 ging ik steeds verder naar beneden. Ik deed dit in het begin van de wedstrijd en ik was bang dat ik niet de remmen had om dit de gehele dag te doen. Dus wachtte ik maar tot het einde en ging buitenom aan Martin Truex Jr. voorbij."

2017 Start
Busch en Hamlin vertrokken vanaf de eerste startrij. Recordpole voor Busch.

Martin Truex Jr: "Aan het begin van de wedstrijd was onze auto gewoon niet goed genoeg. We vochten met de auto maar ook om "Track Position" We kregen de leiding en reden een aantal ronden(107 red.) aan de leiding. Maar we waren gewoon niet goed genoeg om te winnen. Teleurgesteld dat we te kort kwamen maar het is ongelofelijk dat we een plek voor de finale in Miami veroverd hebben. Wij hebben gedaan wat we moesten doen." Met zijn tweede plek kwalificeerde Truex Jr. zich automatisch voor de Championship 4 op Homestead.

Doordat Kyle Larson in de 282e ronde de muur raakte en de achterzijde van zijn Ganassi-Chevrolet kortstondig in een vuurbal veranderde moest de wedstrijd voor korte tijd met een Code Rood onderbroken worden. Larson bleef bij het incident ongedeerd. Na de herstart in de 300e ronde ging Harvick er vanaf een vierde plek eens even goed voor zitten. Kasey Kahne, Joey Logano en Denny Hamlin moesten er allemaal aan geloven. Het was slechts een kwestie van tijd voordat hij de kop van Truex Jr. zou overnemen.

2017 Martin Truex Jr
Martin Truex Jr. kwalificeerde zich automatisch voor de finale en reed 107 ronden aan de leiding.

In de 314e ronde verloor Truex Jr. in het verkeer behoorlijk veel aan tijd en snelheid. Het duurde nog 11 ronden voordat Harvick definitief aan Truex Jr. voorbij ging. Martin Truex Jr: "Hij was gewoon sneller en ging buitenom aan mij voorbij. Hij behaalde voordeel uit een slechte plek voor mij en toen was hij verdwenen."

De JGR Toyota's van Denny Hamlin en Matt Kenseth eindigden resp. als derde en vierde. Indien de deuren voor oud kampioen Kenseth volgend jaar zich niet meer openen, betekent het voor hem het einde van zijn carrière. Bij JGR Racing wordt de inmiddels 45 jarige Kenseth door Erik Jones vervangen.

2017 Keselowski
Mooie wedstrijd van Brad Keselowski.

Brad Keselowski eindigde als vijfde en moest evenals Kyle Busch al in de eerste ronde voor een klapband naar binnen. Busch werd als 19e geklasseerd. In de tussenstand van de play-offs staan Chase Elliott en Jimmie Johnson resp. als zevende achtste genoteerd. In Texas eindigde Elliott als 8e en Johnson verloor vanwege een ongeplande stop twee ronden en eindigde op drie ronden achterstand als 27e. De hoop op een achtste titel voor Johnson lijkt hiermee eigenlijk vervlogen te zijn. Kurt Busch vestigde overigens in Texas met een gemiddelde van 200.915 mph. een nieuw pole record. Voor SHR Racing was het een goed weekend.

Uitslag
1. Kevin Harvick Ford 334 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 334 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 334 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 334 ronden
5. Brad Keselowski Ford 334 ronden
6. Ryan Blaney Ford 334 ronden
7. Joey Logano Ford 334 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 334 ronden
9. Kurt Busch Ford 334 ronden
10. Erik Jones Toyota 334 ronden

2017 Winnaar Harvick
Gaat Harvick voor een tweede titel??

Stand kampioenschap
1. Martin Truex Jr. 4168 punten. 2. Kyle Busch 4118 punten. 3.Kevin Harvick 4112 punten. 4. Brad Keselowski 4111 punten. 5. Denny Hamlin 4092 punten. 6.Ryan Blaney 4089 punten. 7. Chase Elliott 4062. 8. Jimmie Johnson 4060 punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet