Sportscars

Sportscars: Porsche bekroont LMP1-tijdperk met hattrick

171105 WEC Kampioen team
Porsche werd voor de derde maal rijders- en merkenkampioen in het FIA WEC

Voor het derde jaar op rij won Porsche de merken- en rijderstitel in de LMP1-klasse van het FIA World Endurance Championship. Met de tweede plaats in de voorlaatste race van het seizoen in Shanghai scoorden Timo Bernhard, Earl Bamber en Brendon Hartley ruim voldoende om de rijderstitel voortijdig binnen te halen. Daarmee bekroonden ze een prima seizoen, waarin ze eerder ondermeer al de 24 Uur van Le Mans wonnen. Voor Porsche betekent het winnen van de beide titels voor het derde jaar in successie tevens een prachtige afsluiting van het LMP1-tijdperk, waarin het merk de afgelopen vier jaar actief is. AUTOSPORT.NL was in Sjanghai ter plekke en blikt met de rijderskampioenen en teambaas Andreas Seidl terug op het succes.

Tekst: René de Boer (vanuit Shanghai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche AG

171105 WEC kampioen Seidl
Mooi succes voor teambaas Andreas Seidl (l.) en hoofd LMP1 Fritz Enzinger

"Pfff, dit doet wel goed." De opluchting is Andreas Seidl op het gezicht te lezen. De wetenschap dat beide titels voor Porsche voortijdig binnen zijn, is een hele geruststelling. "We kunnen nu zonder druk naar de laatste race in Bahrein", zegt de Duitser. "Dat was de afgelopen twee jaar anders, want toen waren we weliswaar ook al voortijdig merkenkampioen, maar moest de rijderstitel nog gewonnen worden. En dan bleek het iedere keer weer dat er nog van alles kan gebeuren, en dat gebeurde dan ook: vorig jaar een lekke band, twee jaar geleden de problemen met de sensor van het gaspedaal. Dat maak je liever niet mee..."

Timo Bernhard won na 2015 nu voor de tweede maal de rijderstitel in het FIA WEC. Hij zegt: "Een bijzonder moment, zeker ook omdat we weten dat het project na dit seizoen ophoudt. Ik ben samen met Romain Dumas vanaf dag één bij het LMP1-project van Porsche betrokken geweest, wij waren de eersten die als rijders vaststonden. Dat we het dan nu met de titel kunnen afsluiten, is natuurlijk mooi, samen met mijn beide 'Kiwi-teamgenoten."

171105 WEC kampioen rijders
Het kampioensteam, vlnr Brendon Hartley, Earl Bamber en Timo Bernhard

Brendon Hartley is ook voor de tweede keer wereldkampioen. "Voor de tweede keeer samen met Timo, en voor het eert samen met Earl, met wie ik ooit samen in de karting begonnen ben in Nieuw-Zeeland. Dat maakt het bijzonder. De afgelopen weken zijn voor mij natuurlijk heel intensief geweest en het geeft een enorm goed gevoel om nu als wereldkampioen hier te staan."

Ook voor Earl Bamber heeft de titel een speciale betekenis: "Hier in Shanghai begon vier jaar geleden mijn loopbaan met Porsche: toen won ik de Carrera Cup Asia, werd uitgenodigd voor de juniorselectie van Porsche, die ik won, en werd uiteindelijk fabrieksrijder. Dit is dan nu de kroon op het werk. Gisteren heb ik in de kwalificatie één set banden vernield door in de rondte te gaan, wat mijn fout was. Daardoor moesten we vandaag de hele race met drie sets doen, maar ook dat is gelukt. We kijken terug op een fantastisch seizoen."

171105 WEC kampioen actie
De Porsche met het startnummer 2 won dit jaar vier WEC-races, inclusief de 24 Uur van Le Mans
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet