V8 Supercars

V8 Supercars: Titelstrijd Whincup McLaughlin. SVG crasht in pitlane Pukekohe

Zesvoudig kampioen Jamie Whincup en Scott McLaughlin bepaalden het wedstrijdbeeld op het Nieuw Zeelandse Pukekohe in de 24e wedstrijd van het kampioenschap. Door een aanrijding met Tim Slade in de pitlane ging SVG van hero naar zero en heeft alleen nog een theoretische kans om zijn titel te verdedigen. Hetzelfde geldt voor PRA-coureur Chaz Mostert. Die heeft na een aanrijding met zijn teamgenoten Mark Winterbottom en Cameron Waters ook nog maar heel weinig kans maakt.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull Team Australia, Shell V Power Racing, Nissan

2017 Start
Start van een boeiende tweede wedstrijd op Pukekohe. Whincup neemt direct de leiding.


Titelstrijd Whincup McLaughlin. SVG crasht in pitlane Pukekohe
Een prachtig gevecht tussen de titelkandidaten Whincup en McLaughlin op Pukekohe werd in het voordeel van de zesvoudige kampioen beslist. Na de tweede reguliere stop nam McLaughlin kortstondig de leiding maar in de 35e ronde moest hij die definitief afstaan. McLaughlin pushte Whincup bijna tot het einde maar moest vanwege brandstofbesparing gas terugnemen. Voor Whincup betekende het zijn derde seizoensoverwinning en heeft nu een voorsprong van 30 punten op McLaughlin.

2017 McLaughlin Whincup Scott McLaughlin in de achtervolging op Whincup.

Jamie Whincup: "Dit is precies wat we nodig hadden om in de titelstrijd te blijven. Mijn oude maat McLaughlin is erg snel en het team heeft heel diep moeten graven om het meeste uit de auto te halen. Ik wist niet hoe het zou gaan. Prachtig. Ik kan ze niet genoeg bedanken."

2017 Publiek
Uitverkocht huis op het Nieuw Zeelandse Pukekohe.

Cameron Waters eindigde als derde maar is "under investigation" nadat hij bij een incident met zijn teamgenoten Mostert en Winterbottom betrokken was. Mostert reed na een incident met zijn teamgenoten Waters en Winterbottom een geweldige wedstrijd en wist zich vanaf een 23e plek naar de 7e positie op te werken. Mostert heeft evenals SVG nog theoretische titelkansen.

SVG ging van hero naar zero doordat hij zich bij een incident met Tim Slade in de pitlane verremde. Na een langdurige reparatie werd SVG als 24e op 14 ronden achterstand geklasseerd.

2017 Whincup
Whincup op weg naar de zege.

Het Shell V Power Team verrichtte indrukwekkend werk door de gecrashte auto van Fabian Coulthard binnen een recordtijd te repareren. Coulthard viel bij de start zelfs naar de 11e plek terug en heeft eveneens nog theoretische titelkansen. Achter Coulthard verrichtte Garth Tander een solide job door als zesde te eindigen.


2017 Nissan
Geen Top 10 resultaten voor Nissan.

Fabian Coulthard: " Zonder mijn team was ik nergens. Het is aan hen te denken dat ik vandaag weer kon rijden. Nadat ik gisteren op mijn dak belandde ben ik erg blij met mijn Top 5 resultaat. Ik zal tot het einde blijven pushen."

2017 McLaughlin
Treedt Scott McLaughlin in de voetsporen van landgenoot SVG en gaat DJR Team Penske voor de titel?

Scott McLaughlin: "Met twee podiums en 30 punten achterstand heb ik de aansluiting weten te behouden. Wel teleurgesteld dat ik niet voor mijn thuispubliek kon winnen. Maar ik blijf tot het einde vechten."

Cameron Waters: " Goed om weer een podium te hebben. Het contact in Turn 3 was natuurlijk een dieptepunt voor alle drie PRA rijders." De finale van de Supercars vindt op 24-26 november in het Australische Newcastle plaats.

2017 Winnaar Whincp
Of wordt in Newcastle toch een zevende titel voor Pukekohe winnaar JDub ofwel Jamie Whincup.

Uitslag
1 Red Bull Holden Racing Aust Jamie Whincup Holden Commodore VF 70 ronden 1:17:11.712
2 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 70 ronden  1:17:17.618
3 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 70 ronden  1:17:20.371
4 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 70 ronden 1:17:30.502
5 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 70 ronden 1:17:37.318
6 Wilson Security Racing GRM Garth Tander Holden Commodore VF 70 ronden 1:17:41.210
7 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 70 ronden 1:17:43.614
8 MEGA Racing Jason Bright Ford Falcon FG/X 70 ronden 1:17:44.091
9 Wilson Security Racing GRM James Moffat Holden Commodore VF 70 ronden 1:17:50.044
10 Mobil 1 HSV Racing Scott Pye Holden Commodore VF 70 ronden 1:17:51.021
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet