V8 Supercars

V8 Supercars: Thuiszege voor SVG op Pukekohe. Fabian Coulthard crasht

Regerend kampioen Shane van Gisbergen waarschuwde eerder deze week dat hij de titelstrijd voor 2017 nog niet had opgegeven. Op het circuit van Pukekohe voegde de Triple Eight-rijder de daad bij het woord door op overtuigende wijze de zege te pakken. Door een crash in de slotfase van de wedstrijd liepen de titelaspiraties van Fabian Coulthard een flinke knauw op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's: Red Bull Team Holden/Shell V Power Racing/Supercars

Coulthard
Geen beste dag voor Fabian Coulthard op Pukekohe.


Thuiszege voor SVG op Pukekohe. Coulthard crasht
Met een overtuigende thuiszege pakte Shane van Gisbergen de overwinning op Pukekohe. SVG begon vanaf een zesde startplek aan de wedstrijd en lag geruime tijd derde. De tweede pitstopcylcus bracht de Red Bull Team Australia-rijder definitief aan de leiding. PRA-coureur Mark Winterbottom eindigde met een vrijwel identieke strategie als SVG als tweede. Ondanks dat er veel rook uit zijn DJR Team Penske Falcon kwam, wist Scott McLaughlin toch nog een derde plek te bemachtigen. Minder verging het zijn teamgenoot Fabian Coulthard in de slotfase. Die zag mogelijk zijn titelkansen in rook opgaan.

PRA-coureur Chaz Mostert probeerde na een herstart terrein goed te maken en bezorgde David Reynolds een duwtje. Die ging de grindbak in. Coulthard probeerde de sterk vertragende Mostert nog te ontwijken maar ging in de strijd om de vijfde plek over de kop. Coulthard kon ongedeerd uitstappen. Zijn titelaspiraties liepen echter een forse deuk op.

2017 McLaughlin McLaughlin hield de titelkansen voor Shell V Power Racing/DJR Team Penske met een derde plek open. Maar wie spring er nu mooier?

Fabian Coulthard: "Het klopt dat Mostert terrein probeerde goed te maken. Ik werd er het slachtoffer van en het is één van deze situaties waarin je passagier bent en je niet weet hoe hard de klap gaat worden en hoe die gaat eindigen. Er was een gat en daar ging ik voor. En toen raakte Reynolds mij. Voor het team ben ik hier goed ziek van. Het gaat een lange nacht worden. Gelukkig kan de auto wel hersteld worden."

Chaz Mostert: "Het incident met Reynolds veroorzaakte een kettingreactie. En dit was zeker niet mijn bedoeling. Na de touché ging de auto niet zo snel als ik wilde en ontstond er een flessenhals. Ik probeerde er uit te blijven. Maar het resultaat was niet best voor iedereen die erbij betrokken was. Door dit resultaat worden onze titelkansen wel minder. Maar we geven het nog niet op."

2017 SVG
McLaughlin of winnaar Van Gisbergen? Het antwoord lijkt ons duidelijk. SVG tekende overigens deze week tot eind 2019 bij.


Mostert kreeg voor het incident een "drive-through" opgelegd en werd als 23e geklasseerd. Ondanks de vochtige baancondities bleef het de laatste 20 ronden droog. In de 32e ronde zorgde James Courtney voor de eerste neutralisatie. Korte tijd later zorgde Dale Wood(Erebus) voor de tweede neutralisatie. SVG nam na de herstart direct een flinke voorsprong totdat Coulthard crashte. Na de laatste herstart veranderde er weinig meer. Veteraan Jason Bright reed een indrukwekkende wedstrijd met zijn PRA Ford Falcon en eindigde als vijfde in de ITM Auckland Supersprint. Mark Winterbottom eindigde als tweede en verklaarde achteraf dat hij onvoldoende in huis had om SVG te passeren.

2017 Lowndes
Toch weer punten voor veteraan Craig Lowndes op een donker Pukekohe.

Uitslag
1 Red Bull Holden Racing Aust Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 66 ronden  1:23:58.812
2 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 66 ronden 1:23:59.629
3 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 66 ronden  1:24:00.236
4 Red Bull Holden Racing Aust Jamie Whincup Holden Commodore VF 66 ronden  1:24:00.691
5 MEGA Racing Jason Bright Ford Falcon FG/X 66 ronden  1:24:01.365
6 Freightliner Racing Tim Slade Holden Commodore VF 66 ronden 1:24:01.972
7 Wilson Security Racing GRM Garth Tander Holden Commodore VF 66 ronden 1:24:02.763
8 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 66 ronden 1:24:03.126
9 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 66 ronden  1:24:03.569
10 Preston Hire Racing Lee Holdsworth Holden Commodore VF 66 ronden 1:24:04.09
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet