GT

GT: Giovanni Venturini nieuwe kampioen in GT Open

20171029 GTOpen Venturini

Onder de Spaanse zon werden dit weekend de laatste twee races van het GT Open beslecht. Bij aanvang van race 1 waren er in het algemeen klassement nog vijf kanshebbers op de titel, maar vier van hen moesten uiteindelijk wijken voor Giovanni Venturini. De 25-jarige Italiaan reed sterk, wist te profiteren van de pech van zijn concurrenten en haalde op die manier zijn eerste GT-titel binnen. Rob Bell en Shaun Balfe zijn de nieuwe Pro Am-kampioenen.

Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

Bij aanvang van het GT Open-weekend in Barcelona waren er nog vijf kanshebbers voor de overall-titel. Kampioenschapsleider Venturini stond er met 97 punten het beste voor, maar wist dat hij het niet rustig aan kon doen. De nummers twee in de titelstrijd, de BMW-rijderscombinatie Victor Bouveng/Fran Rueda, lagen immers op slechts vijf punten achterstand. Zijn voorsprong op de overige titelgegadigden was aanzienlijk groter, maar met twee goede resultaten konden ook Albert Costa/Philipp Frommenwiler (83 punten), Thomas Biagi (81 punten) en Miguel Ramos/Mikkel Mac (78 punten) hem nog voorbij streven.

De eerste krachtmeting tussen de titelkandidaten vond plaats op zaterdag ochtend, in de kwalificatie voor race 1. Costa en Frommenwiler trokken hierbij aan het langste eind en pakten de polepositie. De vreugde van het Lexus-duo duurde echter niet lang. Costa ging bij de start te laat op het gas, waardoor hij terugviel naar de vierde plaats en Venturini's teamgenoot Mapelli de leiding kon pakken, op de voet gevolgd door de BMW van Bouveng/Rueda en de Lamborghini van Postiglioni/Engelhart. Mapelli slaagde er al snel in een voorsprong op te bouwen en draaide foutloos zijn rondjes tot aan de pitstop. In de tweede helft van de race wist ook Venturini uit de problemen te blijven, wat het duo een voor de titelstrijd zeer welkome overwinning opleverde.

20171029 GTOpen 63

Voor hun concurrenten verliep de eerste race een stuk minder soepel. Costa en Frommenwiler maakten na hun slechte start een opmars door het veld, maar verloren veel tijd tijdens de pitstop en vielen niet veel later uit met technische problemen. Ramos en Mac finishten wel. Zij kwamen in hun Ferrari als tweede over de streep, maar vierden op het podium een bitterzoet feestje omdat hun goede resultaat desondanks het einde van hun titelkansen betekende. Bouveng en Rueda kwamen door een tijdstraf niet verder dan plaats vier. Bouveng had die straf toebedeeld gekregen, omdat hij bij het inrijden van de pitstraat de pits-ingang had afgesneden. Biagi eindigde als zesde, in een gehavende Lamborghini zonder motorkap. Door zijn lage klassering was ook voor hem de titelstrijd voorbij.De zondag werd zodoende een showdown tussen Venturini (112 punten) en Bouveng/Rueda (100 punten). Laatstgenoemden begonnen de dag sterk. Zij kwalificeerden zich als tweede, terwijl Venturini bleef steken op plaats zes. Bij de start van de wedstrijd overkwam Rueda echter hetzelfde als Costa in race 1: hij kwam niet goed op snelheid en viel daardoor direct terug naar plaats vier. Dankzij een goede pitstop kon het BMW-duo wel weer opklimmen naar de derde plek, maar in de slotfase van de wedstrijd miste Bouveng snelheid. Hierdoor kon Engelhart steeds dichterbij komen. Met nog enkele seconden op de klok dwong de Duitser Bouveng in een foutje, waardoor de BMW bij het uitkomen van de laatste bocht door het grind schoot. Bouveng kon zijn weg vervolgen, maar niet voordat hij meerdere plaatsen verloren had. Een ronde later passeerde hij de finishvlag als zesde, één plek voor Venturini die daar genoeg aan had om kampioen te worden. De wedstrijd werd gewonnen door Costa en Frommenwiler in hun opgelapte Lexus.

Uitslag race 1

Uitslag race 2

Eindstand kampioenschap 2017
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet