Formula 4

Italiaans F4: Job van Uitert runner-up in Italiaans Formule 4 kampioenschap

Job F4 Monza 22-10-2017-13

Job van Uitert heeft bij de laatste race van het Italiaans Formule 4 kampioenschap op Monza de tweede plaatst in het kampioenschap zeker gesteld. De Dongenaar maakte echter op weg naar het vice-kampioenschap van alles mee, waardoor zijn laatste raceweekend in de Formule 4 klasse een gedenkwaardige werd.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Voorafgaande aan het weekend stond alles in het teken van de strijd tussen Marcus Armstrong en Job om de Italiaanse titel. Echter de voorsprong die de Nieuw-Zeelander had opgebouwd leek alleen met een extreem grote dosis geluk nog te slechten.

In de kwalificatie kwam Job op het slipstream-circuit van Monza prima uit de verf waardoor hij voor alle drie de wedstrijden vanaf de tweede rij mocht starten.

Wat volgde was een bizarre verzameling van wedstrijden want al in de eerste race liep het niet geheel volgens plan toen Job na een prima start al in de eerste bochtencombinatie naast de baan gezet werd en hij terugviel naar de laatste positie.Op achtervolgen aangewezen vocht hij zich keer op keer terug en finishte uiteindelijk als derde, vlak achter Armstrong maar voor zijn directe concurrenten voor de tweede plek in het kampioenschap.

De tweede wedstrijd was zo mogelijk nog wonderlijker want nog voor dat de race kon starten ging het op unieke wijze mis. De brandblusser ging op de startgrid af na een elektronisch probleem waardoor de Jenzer Motorsport Tatuus van de grid werd afgeduwd en het team slechts een paar minuten had om deze schoon te krijgen en een nieuwe blusser te monteren.

Job F4 Monza 22-10-2017-3

Het Zwitserse team kreeg het onmogelijke voor elkaar en Job kon, dankzij een start achter de safetycar achteraan het veld aansluiten. Dit was de kans die de 19-jarige Job nodig had en hij pakte hem met beide handen aan. Ronde na ronde kroop hij naar voren, aangemoedigd door het team maar ook door het Italiaanse publiek dat het drama gevolgd had. Halverwege de race kwam de nummer twee van het kampioenschap de top tien binnen waarna Job zijn zinnen zette op het podium. Die kreeg hij in het vizier met nog een paar ronden te gaan en op de natte baan aarzelde Job geen moment. Zowel Leonardo Lorandi als Armstrong werden verschalkt waardoor Job een fameuze tweede plaats pakte. "Dit was de vreemdste, zwaarste en misschien wel mooiste race uit mijn leven. Wat een bizarre manier om het podium te bereiken maar dit is een podium van ons allemaal omdat het team belachelijk hard werkte om het voor elkaar te krijgen en om mij terug op de baan te brengen. Deze is voor hun", aldus Job die de tweede plaats in het kampioenschap zeker had gesteld.

De laatste race stond vervolgens in het teken van het pakken van een overwinning en net als in de eerste twee wedstrijden toonde Job meer dan genoeg snelheid om te winnen.Zo was hij in gevecht om de overwinning toen hij halverwege de race van de baan werd gereden door Artem Petrov die vlak voor de tweede chicane van de baan schoot en zonder te kijken terug de ideale lijn op stuurde. Daar zet net de Formule 4 van Job en een ongeluk met veel schade was het gevolg.

"Het was ontzettend jammer om het seizoen zo te moeten eindigen. Jammer en onnodig. Maar het doet niets af aan het geweldige seizoen dat ik dankzij het team, mijn familie en mijn sponsoren heb gehad", vertelde Job na de race. "Ik heb veel geleerd en ik sluit mijn Formule 4 periode af met opgeheven hoofd en een weekend vol aan bijzondere herinneringen. Op naar volgend jaar!"

Wat de toekomst gaat brengen voor Job, dat zal binnen de komende maanden beslist worden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet