NASCAR

NASCAR: Zevende seizoensoverwinning voor Truex Jr. in Kansas. Larson en Kenseth uitgeschakeld in Playoffs

Martin Truex Jr. behaalde in de Hollywood Casino 400 zijn zevende seizoensoverwinning. Na Kansas werden Ricky Stenhouse Jr., Jamie McMurray, Matt Kenseth en Kyle Larson voor de titelrace uitgeschakeld zodat er nu nog acht kandidaten overblijven.

Start Kansas In Kansas werd de titelstrijd tot acht kandidaten gereduceerd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Zevende seizoensoverwinning voor Truex Jr. in Kansas. Larson en Kenseth uitgeschakeld in Playoffs
Voor Martin Truex Jr. werd het een beetje een emotionele overwinning nadat één van zijn teamleden eerder op de dag aan een hartstilstand was overleden. Truex Jr. versloeg Kurt Busch met een voorsprong van 2.284 secs. en is tevens de eerste coureur die beide wedstrijden in Kansas in hetzelfde jaar op zijn naam wist te schrijven. Tevens betekende het zijn 14e Cup-overwinning.

De titeluitschakeling van Larson kwam in de 77e ronde als donderslag bij heldere hemel. Zijn motor plofte op de frontstretch en de Chip Ganassi-coureur werd automatisch als 40e geklasseerd. Daardoor viel hij in de tussenstand van de Playoffs naar de negende plek terug met negen punten achterstand op Jimmie Johnson. Voor Martin Truex Jr. werd het overigens ook geen gemakkelijke wedstrijd. Na een herstart in de 36e ronde overschreed hij de witte lijn op start/finish. Een punt dat eerder op de dag tijdens de drivers briefing besproken werd. Truex Jr. kreeg een pass through penalty opgelegd en viel naar de staart van het veld terug maar bleef nog wel in dezelfde ronde. Een ongeplande stop voor een loszittend wiel in de 91e ronde betekende dat de Toyota-rijder op een ronde achterstand kwam te staan. Een crash van Brett Moffitt in het tweede wedstrijdsegment bracht hem echter weer terug in dezelfde ronde.

Busch
Kyle Busch blijft in de titelstrijd. Hij won het eerste wedstrijdsegment.

Martin Truex Jr: " Trots op het team van Furniture Row Racing. Na het overlijden van Jim Watson heb ik hier toch met een bezwaard hart gereden. Toch blij dat we voor hem hebben kunnen winnen. Prachtig om hier weer in Kansas te winnen. Zeker omdat dit dicht bij het hoofdkwartier van ons team is.

Kon eigenlijk niet geloven van wat er in de wedstrijd allemaal gebeurde. Op een bepaald geloofde ik er ook niet meer in. De overtreding bij de eerste herstart kwam als een volslagen verrassing maar dit was niet de eerste hindernis die wij moesten overwinnen. Door een loszittend wiel onder groen verloor ik een ronde maar het was van cruciaal belang dat ik het tweede segment weer in dezelfde ronde terugkwam. Anders had ik absoluut geen kans gehad. Toen kwamen we in het middenveld terecht en met een paar goede herstarts konden we de aansluiting behouden en nog enkele veranderingen aanbrengen. Daar was ik erg blij mee."

Johnson
Jimmie Johnson blijft met veel geluk in de titelstrijd.

Ryan Blaney startte als 40e en laatste nadat zijn auto na de kwalificaties niet conform werd bevonden. Achter Truex Jr. en Kurt Busch eindigde hij als derde. Blaney: "Ik startte achteraan en ik kon al snel terrein goed maken. Eigenlijk werd het een solide dag voor ons team. Vanuit de achterste regionen moesten we nogal wat overwinnen en daar ben ik trots op."

2017 Elliott
Vierde plek voor Chase Elliott.

Voor een crash op de backstretch moest de wedstrijd enige tijd met een Code Rood onderbroken worden. Omdat er gedurende die periode één man teveel aan de auto van Matt Kenseth werkte, werd hij gediskwalificeerd en daarmee voor de titelstrijd uitgeschakeld. Volgens het NASCAR reglement mogen er maar zes mensen over de muur heen werken. Op de social media moest de NASCAR-organisatie met de toepassing van deze regel dan flink ontgelden. Kenseth moet in 2018 bij JGR Racing plaats maken voor Erik Jones.

De segment-overwinningen gingen naar de JGR-coureurs Kyle Busch en Denny Hamlin.Ondanks twee spins wist Jimmie Johnson met een elfde plek voorlopig toch nog in de titelrace te blijven. Voor Chip Ganassi werd het met Jamie McMurray en Kyle Larson ook geen beste dag. Beiden uitgeschakeld in de titelstrijd.

Martin Truex Jr. winnaar
Veertiende Cup-zege voor Martin Truex Jr. in Kansas. En als eerste coureur twee overwinningen in hetzelfde jaar op deze baan.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
2. Kurt Busch Ford 267 ronden
3. Ryan Blaney Ford 267 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
5. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
6. Chris Buescher Chevrolet 267 ronden
7. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 267 ronden
8. Kevin Harvick Ford 267 ronden
9. Aric Almirola Ford 267 ronden
10. Kyle Busch Toyota 267 ronden

Stand kampioenschap
1.Martin Truex Jr. 4069 punten. 2. Kyle Busch 4042. 3. Brad Keselowski 4026 punten. 4. Kevin Harvick 4017. 5. Jimmie Johnson 4017. 6. Denny Hamlin 4014. 7. Ryan Blaney 4009. Chase Elliott 4006
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet