Sportscars

Sportscars: Graff Racing wint in Portugal; G-Drive Racing kampioen

RaceStart 06

Met een vierde plaats in de 4 Uur van Portimao heeft G-Drive Racing de European Le Mans Series titel in de wacht gesleept en pakten Memo Rojas en Leo Roussel de rijderstitel. Graff Racing won de seizoensfinale op het circuit in de Algarve. Racing Team Nederland eindigde de laatste race van het seizoen als achtste.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

In de laatste race van het dertiende seizoen van de European Le Mans Series wisten United Autosports rijders Hugo de Sadeleer, Filipe Albuquerque en Will Owen dat ze zelf moesten winnen om nog kans te maken op de titel. De Ligier JS P217 lag lang aan de leiding, maar een 55-seconden stop-go straf wegens te snel rijden in de pits betekende het einde van de titelaspiraties voor het Brits-Amerikaanse team.

De Graff Oreca 07 Gibson van James Allen, Gustavo Yacaman en Richard Bradley kwam daardoor aan de leiding en wist uiteindelijk, mede door pech van anderen, een flinke voorsprong op te bouwen. Na vier uur racen kwam Bradley met een voorsprong van ruim 38 seconden over de streep. In de slotfase wist Albuquerque de SMP Racing Dallara nog in te halen, maar een tweede plaats was niet genoeg voor de United Autosports rijders.

40-02

Achter Graff Racing, United Autosports en SMP Racing kwam Ryo Hirakawa namens G-Drive Racing als vierde over de streep, tot groot genoegen van zijn teamgenoten Rojas en Roussel in de pit box. Toen de Japanner, die zelf twee races miste, was gefinisht brak bij G-Drive Racing een groot feest los.

De Racing Team Nederland Dallara P217 Gibson van Frits van Eerd en Jan Lammers eindigde de race als achtste. Opvallend was dat de snelste rondetijd van Lammers en Van Eerd dicht bij elkaar lagen. De snelste ronde van Lammers was een 1:37.705, terwijl Van Eerd een 1:37.883 liet noteren.

Hoewel United Autosports naast de LMP2 titel greep, was het team in de LMP3 klasse wel succesvol. Mark Patterson, Wayne Boyd en Christian England wonnen de race, voor teamgenoten John Falb en Sean Rayhall, die zich daarmee de titel voor zich opeisten. M.Racing-YMR rijders Alexandre Cougnaud, Antoine Jung en Romano Ricci eindigden als derde in de race en werden daarmee tweede in het kampioenschap.

66 01

Net als in de LMP klassen werd ook de titel in de GTE klasse in Portugal beslist. JMW Motorsport rijders Robert Smith en Jody Fannin wonnen de titel, nadat zij met hun Ferrari 488 GTE en teamgenoot Will Stevens als tweede finishten. De overwinning in de Algarve ging naar de Proton Competition Porsche van Christian Ried, Joel Camathias en Matteo Cairoli. TF Sport maakte de top drie in de klasse compleet.

UITSLAG ELMS PORTIMAO
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet