VLN

VLN: 50e VLN overwinning voor Manthey Racing. Frijns 3e. Titel voor Schrey

Het team van Manthey Racing behaalde met de Fransman Fred Makowiecki en Lars Kern haar 50e VLN overwinning. Vrijwel de gehele middag leverden de Manthey Porsche en de Black Falcon Mercedes AMG GT3 van de combinatie Hubert Haupt/Erik Johansson/Maro Engel een adembenemend Nordschleife duel. Robin Frijns eindigde samen met Frank Stippler en Christian Mamerow in de Phoenix Audi R8 LMS als derde.

40e VLN Zege
50e VLN Zege voor het teamvan Manthey Racing. Een uniek record.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

50e VLN overwinning voor Manthey Racing. Frijns 3e. Titel voor Schrey
Met een klasse-zege stelde Michael Schrey de VLN titel veilig en voor het eerst sinds 1997 na Dirk Adorf wist een VLN rijder voor de tweede achtereenvolgende maal te behalen. Direkt na de start catapulteerde de Land Motorsport Audi R8 LMS zich richting koplopers. In de Mercedes Arena kwam het tot enkele spectaculaire inhaalmanoeuvres Land en Phoenix Audi's. De Octane Ferrari F488 van Simon Trummer werd al in de openingsronde door de Frikadelli Porsche in de rondte getikt.
  2017 Trummer tik
Newcomer Simon Trummer wordt door de Frikadelli Porsche in de rondte getikt.

In de openingsronde wist Makowiecki al direct een groot gat te slaan, terwijl de Phoenix en Land Motorsports Audi's behoorlijk met elkaar in de clinch lagen. Na de eerste pitstops bedroeg het verschil tussen de Black Falcon Mercedes en de Manthey Porsche slechts 0.2 secs.!!

2017  Audi Ferrari duel
Prachtig Audi duel in de openingsfase.

Na de reguliere stops lag de WTM Ferrari F488 korte tijd aan de leiding. Daarna namen Makowiecki en Frijns korte tijd de leiding over. Na de laatste stop bedroeg het verschil tussen de leidende Manthey Porsche en de Black Falcon Mercedes 10.461 secs. In de slotfase trok de Zweed Erik Johansson nogmaals alle registers open wist de afstand op de leidende Porsche met zeven seconden te reduceren.

2017 Eifelduel De kop op de Nordschleife wisselde regelmatig. Prachtig duel tussen Black Falcon en Manthey Racing.

In de voorlaatste ronde moest de Zweed noodgedwongen voor een splash/dash naar binnen. En daarmee viel de definitieve beslissing. Robin Frijns: "Onder de regenachtige omstandigheden aan het begin waren we technisch gezien iets in het nadeel maar op het droge hebben wij zeker het beste eruit gehaald." Bij Montaplast by Land reed men in de regen op Michelins en naarmate de baan opdroogde met Dunlops. Wolfgang Land: "Wij testen voor volgend jaar."

2017 Dontje
Mooi SPX resultaat voor Indy Dontje. Derde in de klasse.

In de SPX klasse werd de GT4 Mercedes van de combinatie Dontje/Götz/Luca Ludwig als derde geklasseerd. Indy Dontje: Hier op de Nordschleife springen de GT4 auto's nogal. Het is een redelijke standaardauto. Maar de snelheid van de AMG GT4 is fenomenaal. Op het rechte stuk van de Döttinger Höhe heeft die auto een top van 280 km/u en je gaat gewoon aan de GT3's voorbij. Dit is inderdaad wel heel bijzonder. "

2017 Dusseldorp
De combinatie Dumbreck/Dusseldorp eindigde net buiten de Top 10.

De Falken Motorsports BMW M6 GT3 van de combinatie Dumbreck/Dusseldorp streed gedurende lange tijd in de top 5 mee maar viel in de slotfase door een ongeplande stop naar de elfde plek terug. Met een klasse-zege in de TCR klasse behaalde Michael Schrey zijn tweede achtereenvolgende VLN titel. Na enkele ronden parkeerde hij zijn BMW 235i Cup en stapte over naar de VW Golf GTI van Andreas Gülden en Benjamin Leuchter. Met deze klasse-overwinning stelde Schrey de titel veilig.

2017 Stippler Frijns
Robin Frijns ontvangt de felicitaties van Frank Stippler.

Uitslag 42e Munsterlandpokal 2017. 26 ronden
1. #911 Porsche 911 GT3 R / Manthey Racing / Makowiecki, Kern
2. #7 Mercedes AMG GT3 / Black Falcon / Haupt, Johansson, Engel
3. #15 Audi R8 LMS / Phoenix Racing / Stippler, Mamerow, Frijns
4. #4 Porsche 911 GT3 R / Falken Motorsport / Bachler, Dumas
5. #28 Audi R8 LMS / Land Motorsport / De Phillippi, Mies
6. #31 Porsche 911 GT3 R / Frikadelli Racing / Siedler, Stippler, Müller
7. #22 Ferrari 488 GT3 / Wochenspiegel Team Monschau / Weiss, Kainz, Krumbach
8. #35 BMW M6 GT3 / Walkenhorst Motorsport / Tresson, Hirschi
9. #36 BMW Z4 GT3 / Walkenhorst Motorsport / Posavac, Lambertz
10. #14 Ferrari 488 GT3 / Octane 126 / Grossmann, Leimer, Trummer

2017 Makowiciki PF
50 Overwinningen voor Manthey. Het seizoen is over.

2017 Kampioen Schrey
VLN Kampioen Michael Schrey.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet