DTM

GT/DTM: Nyck de Vries en Robin Frijns voor Audi in actie

171020 Devries 2
Nyck de Vries, hier als bestuurder van de Audi-DTM-taxi op Zandvoort

Goed nieuws voor Nederlandse coureurs bij Audi: Nyck de Vries, die al eerder ervaring opdeed achter het stuur van de Audi RS 5 DTM, is komende week op de Laustitzring één van de zes rijders die door Audi zijn uitgenodigd voor de 'Young Driver Test'. Daarnaast kondigde Audi aan dat Robin Frijns in november voor het merk in actie komt tijdens de FIA GT World Cup in Macau.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR

Het DTM-seizoen is weliswaar officieel afgesloten, maar volgende week staat voor de drie deelnemende merken Audi, BMW en Mercedes-Benz nog de driedaagse 'Young Driver Test' op de Lausitzring op het programma. Al teveel waarde moet daar niet aan worden gehecht, want bij Audi betekent het aantal van zes rijders dat elke kandidaat slechts een halve dag ter beschikking krijgt, veel te weinig om een serieuze indruk te maken. Niettemin is het voor de rijders een goede gelegenheid om eens kennis te maken met een high-tech-toerwagen uit de serie. In het geval van Nyck de Vries is het een hernieuwde kennismaking, want hij reed al eerder met een Audi uit de DTM, stond voor het raceweekeinde in Moskou paraat als Mike Rockenfeller daar vanwege zijn gebroken middenvoetsbeentje niet had kunnen racen en reed tijdens het DTM-weekeinde op Zandvoort ook met de DTM-racetaxi van Audi. Naast de Friese Formule 2-rijder komen ook de Oostenrijker Ferdinand Habsburg en de Spanjaard Alex Palou (beide F3), de Zuid-Afrikaan Jonathan Aberdein (ADAC F4), de Belg Dries Vanthoor (GT) en de Fransman Yann Ehrlacher (WTCC) voor audi in actie. Grappig detail is dat de vader van Aberdein, Chris, in de jaren negentig voor Audi met een A4 actief was in het Zuid-Afrikaans toerwagenkampioenschap, terwijl de oom van Yann Ehrlacher, Yvan Muller, ook voor Audi in de Supertoerwagens reed.

171020 Macau Frijns
Met deze goud/roodkleurige R8 komt Robin Frijns in actie tijdens de FIA GT World Cup in Macau

In de GT-racerij blikt Audi terug op een bijzonder succesvol seizoen met overwinningen in de 24-uursklassiekers op de Nürburgring en Spa-Francorchamps en deze maand een klassezege in de GTD-klasse bij de tien-uursrace 'Petit Le Mans' op Road Atlanta en de overwinning bij de eerste editie van de acht-uursrace op Laguna Seca, meetellend voor de Intercontinental GT Challenge. Komende maand staat op het stratencircuit van Macau de FIA GT World Cup op het programma, waar Audi na de bizarre finish van vorig jaar met Laurens Vanthoor ondanks een koprol met de R8 als winnaar de titelverdediger is. Na de overstap van Vanthoor naar Porsche is dit jaar Robin Frijns een van de vlaggendragers van Audi op het stratencircuit in de voormalige Portugese kroonkolonie. Onze landgenoot komt uit met een R8 LMS die wordt ingezet door het Belgische WRT, waarmee Frijns al twee Blancpain-titels won. De andere WRT-Audi wordt bestuurd door de Zwitser Nico Müller, normaliter in de DTM voor Audi actief. Formule E-kampioen Lucas Di Grassi, in 2005 winnaar van de F3-race in Macau, neemt deel met een Audi R8 van het HBR Rutronic-team, dat voor het eerst een auto voor een fabrieksrijder van Audi aan de start brengt. Daarnaast rijdt de Duitser Fabian Plentz met een HBR-Rutronic-Audi, terwijl Markus Pommer met een R8 van het team Aust Motorsport aan de start komt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet