Diversen

Div: Philip Ellis laatste kampioen Audi Sport TT Cup, Milan Dontje vierde in eindstand

171016 TT Ellis trophy
Laatste Audi Sport TT Cup-kampioen: Philip Ellis

Philip Ellis is de laatste kampioen in de Audi TT Sport Cup. Met de beide races van afgelopen weekeinde en de Audi TT Legends Race werd de contractueel vastgelegde periode van drie seizoenen voor de klasse in het voorprogramma van de DTM volgemaakt. Tevens werd hiermee een periode van 20 jaar voor de merkencups uit het Volkswagenconcern afgesloten, met achtereenvolgens de Volkswagen Lupo, Polo en Scirocco, de SEAT Leon Supercopa en nu dus de Audi TT. Dat René Rast, een van de talenten die uit deze merkencups voortkwamen, op dezelfde dag de DTM-titel won, past mooi in het verhaal. Voor onze landgenoot Milan Dontje bracht het seizoen in de Audi Sport TT Cup niet helemaal wat hij ervan had verwacht.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

171016 TT Start
Laatste start van de Audi Sport TT Cup

Na een tussentijdse dip in zijn resultaten was de Brit Philip Ellis, die ook wat Duitse wortels heeft, tijdens het voorlaatste raceweekeinde in het Oostenrijkse Spielberg alweer goed in vorm en nam de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over. Met de pole-position voor beide races tijdens het finaleweekeinde op Hockenheim verschafte hij zich al een goede uitgangspositie en winst in de eerste race was al voldoende om zich kampioen te mogen noemen. Hij eindigde voor de Spanjaard Mikel Azcona en de Zuid-Afrikaan Keagan Masters. In de tweede race was het Azcona die de overwinning binnenhaalde, voor Ellis en de Australiër Drew Ridge.

171016 TT Dontje
Milan Dontje was niet geheel tevreden over zijn seizoensverloop

Onze landgenoot Milan Dontje eindigde in beide races als vierde, na felle duels met de Zuid-Afrikaan Keagan Masters in alletwee de wedstrijden. "Ik had me als tweede gekwalificeerd, maar moest uiteindelijk als vijfde starten vanwege een 'grid penalty' voor het rijden over de witte lijn bij de uitgang van de pitstraat", meldde Dontje. "De eerste race was een prima wedstrijd. Masters was hard aan het verdedigen, wat hij in de tweede race ook weer deed. In mijn ogen niet echt fair racen, niet normaal racen. De vierde plek was op zich goed. Race twee had ik een goede start met het nodige duw- en trekwerk, weer met Masters voor me. Hij verdedigde heel hard, maar maakte ook een paar foutjes. Ik probeerde het iedere keer op een faire manier, maar op een gegeven moment dacht ik echt: 'Fijne dagen, zoek het maar uit'. Hij liet een gat vrij en ik dook erin, waarop hij van de baan raakte. Kijk, ik heb in het echt al een kort lontje, maar met racen ben ik helemaal ongeduldig. Dit ging me echt te ver. Ik had de snelheid voor de eerste plek, maar kwam uiteindelijk door zijn frustratie niet verder dan vierde. Eigenlijk is daardoor mijn seizoen verkloot. Ik ben meer als vierde geëindigd dan op het podium, terwijl ik zeker beter had gekund met wat meer geluk. Er waren natuurlijk wel wat highlights, zoals Spielberg, waar we wel fair raceten." Over het vervolg van zijn carrière heeft Dontje nog geen zekerheid: "In ieder geval met Audi, maar of het volgend jaar GT3 of GT4 wordt, dat weet ik nog niet."

171015 Audi Sport TT Cup Hockenheim uitslag race 1

171015 Audi Sport TT Cup Hockenheim uitslag race 2

171016 Audi Sport TT Cup Eindstand na 14 races

171016 Audi Legends start
Start van de Audi Sport TT Cup 'Race of Legends'

Ter gelegenheid van het afscheid van de TT Cup organiseerde Audi de 'Race of Legends', waaraan Le Mans-winnaars Marcel Fässler, Frank Biela, Emanuele Pirro, Dindo Capello, Hans-Joachim Stuck en Tom Kristensen deelnamen, evenals Formule E-kampioen Lucas di Grassi, oud-DTM-rijd(st)ers Rahel Frey, Vanina Ickx en Filipe Albuquerque, oud-STW-kampioen Christian Abt, plus Lucas Luhr, Jean-Marc Gounon, Stéphane Ortelli, Frank Stippler en Marco Werner. Een illuster gezelschap, waarbij alle rijders gekoppeld werden aan een deelnemer uit het afgelopen TT-Cup-seizoen. Die reden ook als bijrijder mee tijdens de kwalificatie van de 'Legends' om instructie te geven, want er was geen vrije training. Frank Stippler behaalde de pole-position en won uiteindelijk ook de wedstrijd, waarin slechts de helft van de 16 gestarte deelnemers de eindstreep haalde. In de startfase ging het al mis, toen Filipe Albuquerque Tom Kristensen in de rondte tikte, waarna de auto van de Deen achterwaarts in de vangrails tot stilstand kwam. Dat leidde tot een interventie van de safety-car. Na de herstart behield Stippler de leiding voor Di Grassi, terwijl Frey hevig streed met Ortelli en de Monegask in de zesde ronde een zodanige tik gaf, dat Ortelli in het Motodrom in het gras belandde. Een halve ronde later viel echter ook Frey met schade uit. Vanina Ickx streed verbeten om de zevende plaats met Hans-Joachim Stuck, een duel dat de Belgische in haar voordeel besliste. Achter winnaar Stippler kwam Di Grassi als tweede over de eindstreep, Marcel Fässler behaalde een fel bevochten derde plaats.

171015 Audi Sport TT Cup uitslag Race of Legends
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet