Porsche Cups

Porsche Cups: Olsen kampioen, Larry ten Voorde wint rookietitel

171016 PCCD Larry
Onze landgenoot Larry ten Voorde is rookie-kampioen 2017 in de Porsche Carrera Cup

De Noor Dennis Olsen is kampioen in de Porsche Carrera Cup Deutschland 2017. De tweede plaats achter winnaar Engelhart in de voorlaatste race van het seizoen op Hockenheim was voor de rijder van het Konrad-team genoeg om de titel binnen te halen. De winst in de laatste race ging naar fabrieksjunior Thomas Preining, die voor het eerst dit seizoen een race won. Onze landgenoot Larry ten Voorde was op zaterdag al zeker van de titel in het rookie-klassement. Aanvankelijk werd zijn team Deutsche Post by Project 1 ook kampioen bij de teams, maar vanwege een niet conforme afdichting van een van de koplampen werd Ten Voorde later uit de uitslag van de tweede race gehaald, waarin hij als achtste geëindigd was. Het team ging in beroep, zodat de uitkomst nog open is.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bildagentur Kräling/Porsche

171016 PCCD Engelhart
Christian Engelhart won de eerste race

Christian Engelhart startte de eerste race vanaf de pole-position, maar al in de eerste bocht moest hij zijn plek afstaan aan Dennis Olsen. De twee leverden een onderhoudend duel, waarnij Engelhart in de zesde ronde zijn Noorse opponent vanuit de slipstream weer wist te passeren en vervolgens de overwinning naar huis reed. Voor Konrad-rijder Olsen was de tweede plaats echter voldoende voor het behalen van de titel en hij nam dan ook geen onnodige risico's meer. Michael Ammermüller completeerde als derde het podium. Voor Larry ten Voorde was de race voortijdig ten einde na een aanrijding in de openingsronde. "Ik ging voor een gat dat er niet helemaal was", gaf de rijder toe. Wel kon Ten Voorde samen met zijn team het winnen van de rookietitel vieren, nadat hij recentelijk op de Sachsenring al als juniorkampioen gepresenteerd werd, met officiële foto's en al, maar later door een rekenfout bleek dat dit nog net iets te voorbarig was. Wolf Nathan haalde de eindstreep wel, de Gelderse ondernemer werd 19e algemeen en vierde in het amateurklassement.

171016 PCCD Olsen
Dennis Olsen had aan de tweede plaats genoeg voor het kampioenschap

Met de Oostenrijker Thomas Preining als winnaar en Dennis Olsen opnieuw als tweede beleefde het team van Franz Konrad een nagenoeg perfecte tweede race op Hockenheim. Porsche-junior Preining, de zoon van de vroegere motor-wegracecoureur Andreas Preining, behaalde zijn eerste overwinning. Met een perfecte start verschalkte hij al bij het uitdoven van de lichten pole-sitter Christian Engelhart, die vervolgens ook de tweede plek verloor aan Dennis Olsen. Met een kleine onderlinge afstand kwamen de beide Konrad-rijders na 18 ronden over de eindstreep, Engelhart werd als derde geklasseerd. Larry ten Voorde kwam aanvankelijk als achtste over de eindstreep, wat in combinatie met de vierde plaats van Nick Yelloly voldoende was voor het Team Deutsche Post by Project 1 om de teamtitel binnen te halen. Later echter werd Ten Voorde gediskwalificeerd op grond van een technisch detail, waartegen het team in beroep ging. Daarmee blijft de achtste plaats in de uitslag voorlopig vacant. Voor Wolf Nathan was de wedstrijd voortijdig ten einde, hij verloor de controle over zijn Porsche en strandde.

171016 PCCD Preining R2
Thomas Preining behaalde in de slotrace van het seizoen zijn eerste zege

171016 PCCD Start R2
Laatste Porsche-start bij een DTM-evenement? Naar verluidt rijdt de Duitse Carrera Cup volgend jaar in het programma van de ADAC GT Masters
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet