NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski wint crash derby Talladega

Talladega eiste andermaal zijn totaal. De Alabama 500 was waarschijnlijk één van de langste uit haar geschiedenis. De crash derby op Talladega moest driemaal met een Code Rood onderbroken worden en slechts veertien van de 40 starters zagen het zwart-wit geblokt. Penske-coureur Brad Keselowski reed alleen aan de leiding op het moment dat het telde, nl. de finish.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Start
Het werd een slechte dag voor de eerste startrij op Talladega.


Brad Keselowski wint crash derby Talladega
Alleen de auto's van Brad Keselowski en Denny Hamlin bleven in de wedstrijd onbeschadigd. Bij de allerlaatste eindsprint in de 186e ronde bevonden de beide Penske-coureurs Keselowski en Logano zich achter Ryan Newman en kon Keselowski toeslaan in een wedstrijd die driemaal met een Code Rood onderbroken moest worden. Voor Keselowski betekende het zijn 24e Cup-overwinning en een ticket voor de Playoffs ofwel acht titelkanshebbers.

Brad Keselowski: "Eigenlijk heb ik het gevoel dat maar slechts acht auto's de eindstreep gezien hebben. Een crazy dag maar dit hebben we al eerder op de restrictorplate banen gezien dit jaar. Dit moet nog wel even bezinken. Een speciale plek om te racen en zeker als je hier wint. Een mooi teamresultaat. Zeker met de hulp van boven(spotters.red) om al die wrakken te ontwijken." Bovendien reed Keselowski met een gebroken radio-antenne was de communicatie met zijn team in de slotfase verre van optimaal...Hoewel Newman bij de laatste herstart de leiding nam, was hij er ook van overtuigd dat hij het niet lang kon vasthouden.

2017 Earnhardt Busch Stenhouse Jr Earnhardt Jr,  Busch en Stenhouse Jr. in gevecht.

Ryan Newman: "Eigenlijk hield ik ze langer achter mij dan verwacht. Ik wist nog niet eens hoeveel schade ik aan de voorzijde had en ik had ook niet de gehele dag aan de leiding gereden. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik zag de No 2 in mijn spiegels. Even was hij zijn "draft" kwijt en toen herstelde hij zich en ging aan Logano voorbij. Precies hetgene dat hij voor een goede run overhad. Ik had het misschien anders moeten spelen. Maar ik denk niet dat het veel verschil gemaakt had. Twee teamgenoten die mij in de tang namen. Maar voor mij was het goed om met de Caterpillar Chevrolet als tweede te eindigen."

De meeste 10 Playoff kandidaten zouden voor zo'n finish getekend hebben. Jamie McMurray lag er al na 25 ronden uit en was bij een incident met zes auto's betrokken. Het was al een voorbode van de dingen die komen gingen. Jimmie Johnson, Ricky Stenhouse Jr, Kyle Busch, Matt Kenseth en Kevin Harvick liepen in de 172e ronde de nodige schade op bij een crash die Martin Truex Jr. veroorzaakt werd.

2017 Truex Jr
Martin Truex Jr.wenste dat hij liever niet in de fout gegaan was.

Martin Truex Jr.: "Voor iedereen heb ik er wel de p... over in. Wij hadden vandaag niets te verliezen, maar je wilt ook niet de persoon zijn die alle narigheid veroorzaakt. Voor alle andere coureurs en teams heb ik er nog steeds de p.... over in. Want ik geloof niet dat ik hiervoor zo was. Ik had gewoon die fout niet moeten maken. Nog 18 rondjes te gaan op Talladega en dan een gaatje proberen te vinden. Ik had gewoon wat geduldiger moeten zijn. Een slechte inschatting."

De eerste rode vlag. De tweede volgde in de 178e ronde voor een incident tussen Kevin Harvick en Ryan Blaney die 27 ronden aan de leiding gereden had.Amper vijf ronden zorgde Daniel Suarez voor de derde en laatste rode vlag nadat hij met een andere auto contact gemaakt had. Daarbij waren Chase Elliott en Kyle Larson betrokken. Voor de volgende wedstrijd in Kansas bevinden Kyle Busch, Matt Kenseth, Ricky Stenhouse Jr. en Jamie McMurray zich in de gevarenzone om in Playoffs uitgeschakeld te worden. Segment overwinningen gingen naar Ryan Blaney en Brad Keselowski.

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 188 ronden
2. Ryan Newman Chevrolet 188 ronden
3. Trevor Bayne Ford 188 ronden
4. Joey Logano Ford 188 ronden
5. Aric Almirola Ford 188 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 188 ronden
7. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 188 ronden
8. Kasey Kahne Chevrolet 188 ronden
9. Gray Gaulding Toyota 188 ronden
10. David Ragan Ford 188 ronden

2017 Keselowsk Winnaar
Clever gereden wedstrijd van winnaar Brad Keselowski.

Puntenstand
1. Martin Truex Jr. 3120 punten. 2. Brad Keselowski 3101 punten. 3. Kyle Larson 3096 punten. 4. Kevin Harvick 3089 punten. 5. Denny Hamlin 3088 punten. 6. Chase Elliott 3087 punten. 7. Ryan Blaney 3076 punten. 8. Jimmie Johnson 3074 punten. 9. Kyle Busch 3067 punten. 10. Matt Kenseth 3066 punten. 11.Ricky Stenhouse Jr. 3052. Jamie McMurray 3045 punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet