Formule 3

F3: Norris behaalt EK-titel, Prema teamkampioen

2017 Norris 2
Lando Norris is Europees F3-kampioen

Dat de Brit Lando Norris op Hockenheim kampioen zou worden in het FIA EK Formule 3, daaraan twijfelde eigenlijk niemand meer. Met de tweede plaats in de eerste race stelde de rijder van het Carlin-team de titel veilig. Daarmee werd na zeven jaar in EK en Euro Serie eens niet een rijder van het Italiaanse Prema Powerteam kampioen. Toch waren het met name de rijders van het Prema-team die dit weekeinde sterk voor de dag kwamen, met overwinningen voor Callum Ilott en Maxi Günther en twee podiumplaatsen voor Guanyu Zhou. Het Prema-team behaalde dan ook de teamtitel. De overwinning in de eerste race ging naar Motopark-coureur Joel Eriksson, die het seizoen als 'runner-up', de in Duitsland ook altijd veelbesproken 'Vizemeister', afsloot.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2017 Pedro Piquet
Pedro Piquet scoorde in alledrie de races als beste VAR-rijder punten

Callum Ilott was het hele weekeinde al sterk en na de snelste tijd in de vrije training behaalde de Britse Prema-rijder ook de pole voor de eerste race. Lando Norris maakte er als tweede een volledig Britse eerste startrij van, gevolgd door Joel Eriksson en de sterk rijdende Carlin-coureurs Jehan Daruvala en Ferdinand Habsburg. Bij de start nam Ilott de leiding, maar al in de eerste ronde passeerde Eriksson hem op weg naar de hairpin vanuit de slipstream. Habsburg stoomde op naar de tweede plaats, maar verloor die positie in de zevende ronde aan zijn Britse teamgenoot Lando Norris. In die volgorde kwam het trio ook over de finish met Eriksson als winnaar voor Norris en Habsburg. Daarachter volgde pole-sitter Ilott, die op gebruikte banden niet optimaal uit de verf kwam. Pedro Piquet was de best geklasseerde Van Amersfoort-rijder als zevende, gevolgd door Harri Newey en Joey Mawson op de plaatsen 14 en 15. VAR-nieuwkomer Felipe Drugovich sloot de race als 16e af.

171014 FIA EK F3 Hockenheim uitslag race 1

2017 Illott
Callum Ilott voor Maxi Günther en Guanyu Zhou

Ook in de tweede race startte Ilott vanaf de pole-position en ditmaal slaagde hij er wel in om de leiding te behouden. Günther verdedigde met succes zijn tweede startplaats, voor zijn Chinese teamgenoot Zhou, en zo bleef ook de volgorde tot aan de finish. Hitech-rijder Jake Hughes reed aanvankelijk op de vierde plaats, maar moest die in de elfde ronde afstaan aan Joel Eriksson, die zo als vierde eindigde. Achter Hughes completeerden Mazepin, Piquet, Daruvala, Makino en Aron de top tien, waarmee alle rijders van Hitech in de punten eindigde. Bij Van Amersfoort Racing haalde opnieuw Pedro Piquet de kolen uit het vuur, hij kwam als vijfde over de eindstreep, maar werd als zevende geklasseerd, omdat hij net als Makino een tijdstraf kreeg vanwege het niet correct innemen van zijn positie op de startgrid. Newey, Mawson en Drugovich eindigden opnieuw in gesloten formatie en in deze volgorde op de plaatsen 14 tot en met 16. Met de winst van Ilott en de tweede plek voor Günther haalde het Prema Powerteam genoeg punten binnen om de teamtitel veilig te stellen. De kersverse kampioen Lando Norris daarentegen had een race om snel te vergeten: als zevende gestart verremde hij zich al in de eerste ronde, viel terug en kwam uiteindelijk slechts als elfde over de eindstreep.

171014 FIA EK F3 Hockenheim uitslag race 2

2017 Gunther 1
Voor de honderden gasten van sponsor BWT won Günther race drie

Alleen in de rangschikking van de op-één-na-snelste ronden eindigde Callum Ilott niet bovenaan, hier moest hij die eer laten aan zijn teamgenoot Günther, terwijl hij zelf in de derde race als tweede mocht starten, een plek voor Zhou, eveneens van het Prema Powerteam. Naast Günther streed ook Joel Eriksson, vijfde op de grid, nog om de tweede plaats in de eindstand van het rijdersklassement, waarbij Eriksson de beste papieren had. Günther nam bij de start de leiding, terwijl Eriksson zijn opmars begon en na de derde ronde al als tweede doorkwam. Een crash van Ferdinand Habsburg in de Sachskurve in de zesde ronde zorgde voor een 'full course yellow', waardoor Erikssons progressie werd gestopt. Ook nadat de race weer was vrijgegeven, vormde hij geen bedreiging meer voor Günther, die voor de vijfde keer dit seizoen de overwinning naar huis reed. Niettemin had Eriksson aan de tweede plaats genoeg om de 'runner-up'-positie in het kampioenschap te behalen. Zhou werd voor de tweede maal dit weekeinde als derde geklasseerd, voor de beide Britten Norris en Ilott. Pedro Piquet was als zesde opnieuw de beste Van Amersfoort-rijder, ook Joey Mawson scoorde als negende nog punten. Drugovich kwam als 15e over de eindstreep, Newey werd als 17e geklasseerd.

171015 FIA EK F3 Hockenheim uitslag race 3

171015 FIA EK F3 eindstand na 30 races

2017 Drugovich
De bij VAR vanuit de F4 gepromoveerde Drugovich deed het niet onverdienstelijk, maar uit het optreden van hem en F4-kampioen Vips bleek wel dat het gat tussen F4 en F3 heel groot is
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet