DTM

DTM: Rookie Rast raast naar kampioenstitel

2017 Rast
René Rast sloot zijn eerste volledige DTM-seizoen als kampioen af

Vorig jaar mocht hij op zondag op Zandvoort en bij de finale op Hockenheim invallen in de DTM. Dit jaar reed hij zijn eerste volledige seizoen in de serie, en als eerste nieuwkomer sinds Nicola Larini met Alfa Romeo in 1993 won René Rast de kampioenstitel. Voorafgaand aan de laatste race van het seizoen, met in totaal 152.000 bezoekers in een goed gevuld Motodrom op Hockenheim, konden nog vier Audi-rijders kampioen worden. BMW-rijder Marco Wittmann won de race, maar de tweede plaats was voor René Rast genoeg om zijn ervaren merkgenoot Ekström in het rijdersklassement te passeren en de titel voor zich op te eisen. Mike Rockenfeller, die ook nog titelkansen had, completeerde als derde het podium, voor Gary Paffett als beste Mercedes-AMG-rijder op de vierde plaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2017 Blomqvist
Eerste na de kwalificatie: Tom Blomqvist

Na de race van gisteren was het al duidelijk dat het voor wat betreft de merken een eenzijdige aangelegenheid voor Audi zou worden, maar met vier rijders die nog realistische titelkansen hadden, was de uitgangspositie voor de laatste DTM-race van het seizoen uitermate spannend. Natuurlijk zorgden de gridstraffen voor titelkandidaten Green (tien plaatsen na zijn vijfde waarschuwing) en Ekström (vijf plaatsen terug na zijn derde waarschuwing) nog eens voor extra spanning. In de kwalificatie was het, net als gisteren, echter geen Audi-rijder, maar een BMW-coureur, die bovenaan eindigde. Ditmaal was het Tom Blomqvist, die na een problematisch seizoen de pole-position voor zich opeiste. René Rast had als tweede de beste uitgangspositie van alle titelpretendenten, voor Marco Wittmann en Lucas Auer. Jamie Green had zich als vijfde gekwalificeerd en startte als 15e, Mattias Ekström was tiende en vertrok als 16e.

2017 Start
Laatste DTM-start van het seizoen in een volgepakt Motodrom

Bij de start van de race nam Blomqvist de leiding voor Wittmann en Auer, Rast viel terug naar de vierde plaats en verloor in de loop van de eerste ronde nog een positie. Daarna vond Rast echter het tempo en klom successievelijk weer op, zeker ook nadat Wittmann en Auer aan het eind van de twaalfde ronde hun pitstops maakten. Rast wachtte lang voordat hij zijn pitstop maakte, maar hij bleef zelfs op gebruikte banden lange tijd snel, waardoor hij in de 15e ronde ook Blomqvist kon passeren en de leiding in de wedstrijd overnam. In de 23e ronde kwamen Rast en Rockenfeller achter elkaar de pits in voor hun stop, waarna ze achter Wittmann, die in ronde 13 gestopt was, weer de baan op kwamen. Blomqvist speelde na zijn pitstop niet echt een rol meer, zeker niet nadat hij in de 25e ronde ook nog eens betrokken raakte bij een aanrijding met Wickens bij het aanremmen van de hairpin. Blomqvist ging daarbij in de rondte, Wickens kreeg voor de actie een drive-through. Uiteindelijk parkeerden beide hun auto voortijdig in de pits.

2017 Duel Blomqvist Rast
Blomqvist leidde in de beginfase, maar Rast naderde snel

Vooraan reed Wittmann uiteindelijk zonder problemen de overwinning naar huis, voor Rast en Rockenfeller. Voor de uittredend kampioen was het zijn eerste overwinning van het seizoen, dat hij als vijfde in de eindstand en beste BMW-rijder afsloot. Achter de beide Audi-rijders Rast en Rockenfeller volgde Gary Paffett als best geklasseerde Mercedes-AMG-coureur op de vierde positie, voor Jamie Green en BMW-rijders Maxime Martin en Augusto Farfus. Mattias Ekström, die zijn hoop op de titel in rook zag opgaan, sloot de race als achtste af, voor de beide BWT-Mercedes-rijders Edoardo Mortara en Lucas Auer. De jonge Oostenrijker was met zijn zesde plaats in de eindstand de best geklasseerde Mercedes-AMG-rijder in het kampioenschap.

2017 Wittmann Dougnut 2
Wittmann viert zijn eerste seizoenszege met een 'doughnut'

René Rast, die al volop ervaring had na diverse kampioenstitels in merkencups met Volkswagen, SEAT en Porsche, was dolblij na het winnen van de DTM-titel, die hij als 'grootste succes van mijn carrière' betitelde: "Toen ik over de lijn kwam, kreeg ik via de radio te horen 'we zijn tweede', dus ik dacht: 'Oh, dan ben ik zeker geen kampioen', maar toen begon er iemand via de radio te schreeuwen en te juichen, dus toen begreep ik dat we toch kampioen waren. Ik begrijp het nog steeds niet helemaal, daar heb ik vast nog wel een paar dagen of misschien zelfs weken voor nodig", aldus de kersverse kampioen- "Na de eerste overwinning in Boedapest dacht ik al dat het niet zo verkeerd ging, maar over de titel dacht ik nog lang niet na. Dat ontwikkelde zich pas in de laatste tijd." En terecht, zoals dit weekeinde bleek. Rast hield het hoofd koel en sloot zijn seizoen als kampioen af, een verdiend succes. Gisteren al was Audi zeker van de merkentitel en had het Audi Sport Team Rosberg het teamkampioenschap binnengehaald.

171015 DTM Hockenheim Finale uitslag race 2

171015 DTM Eindstand na 18 races

2017 Green
Jamie Green en Mattias Ekström hadden voor de race nog titelkansen

2017 Rast Podium
René Rast heeft wat te vieren

2017 Wickens Martin
Duel tussen Wickens en Martin
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet