DTM

DTM: 'Fantastische Vier' van Audi gaan titelstrijd onderling beslissen

2017 Green pakt kop
Het beslissende moment: Green passeert Glock, pakt de kop en wint

Op zaterdagavond vormde het concert van de Duitse hip-hopband 'Die Fantastischen Vier', waarvan zanger Smudo overigens ook niet onverdienstelijk als hobby-coureur actief is, een ware publiekstrekker tijdens het DTM-evenement op Hockenheim, goed voor een publiek van zo'n 15.000 bezoekers. Morgen zullen andere 'Fantastische Vier', namelijk de vier Audi-rijders Mattias Ekström, Jamie Green, René Rast en Mike Rockenfeller in een onderlinge strijd gaan beslissen wie zich DTM-kampioen 2017 mag noemen. Na de voorlaatste race van het seizoen, die resulteerde in een afgetekende overwinning voor Jamie Green, maar waarin ook Mike Rockenfeller met een sterke inhaaljacht van de zevende plek op de grid naar de tweede plaats aan de finish opzien baarde, kunnen alleen deze vier rijders nog kampioen worden. Audi is al zeker van prolongatie van de merkentitel, het Audi Sport Team Rosberg werd voortijdig kampioen bij de teams.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

In de kwalificatie verraste Timo Glock door voor de derde keer dit seizoen de pole-position voor zich op te eisen. "We hebben voor de kwalificatie de nodige veranderingen doorgevoerd en dat pakte goed uit", verklaarde de BMW-rijder, nadat eerder Audi in de vrije trainingen nog de lakens uitgedeeld had. Glocks Belgische BMW-merkgenoot Maxime Martin completeerde het succes voor het Beierse merk door zich als tweede te kwalificeren, gevolgd door twee titelkandidaten uit het Audi-kamp, René Rast en Jamie Green. Kampioenschapsleider Mattias Ekström, voor wie de kwalificatie toch al niet zijn sterkste discipline is, moest genoegen nemen met de tiende startplaats, twee plaatsen achter Marco Wittmann, maar vijf plaatsen voor Lucas Auer, die beide ook nog titelkansen hadden, zij het voornamelijk van theoretische aard.

2017 Glock Race
Glock, hier voor Mortara en Martin

Bij de start van de race kwam Glock het beste weg, terwijl Green opschoof naar de tweede positie en Martin de derde plek aan Mortara verloor. Green zette Glock vervolgens zes ronden lang onder druk en passeerde de Duitser vervolgens in ronde zeven, maar niet nadat hij Glock in het duel bij het ingaan van het Motodrom ver naar buiten dwong. Dat leverde Green weliswaar uiteindelijk de leiding op, maar de wedstrijdleiding gaf de Brit een waarschuwing die kostbaar bleek: het was voor Green al zijn vijfde waarschuwing van het seizoen en dat betekent dat hij morgen, in de beslissende race in de titelstrijd, tien plaatsen naar achteren wordt gezet op de grid.

2017 Engel Off
Maro Engel, dit weekeinde in het oranje, naast de baan na het duel met Ekström

Terwijl de rijders successievelijk hun pitstops maakten, was Ekström de volgende die een waarschuwing te pakken kreeg, en wel voor een wat te enthousiaste actie in het duel met Mercedes-rijder Maro Engel. Voor Ekström was het de derde waarschuwing, waardoor hij morgen vijf plaatsen naar achteren moet in de startopstelling. Vooraan in het veld was Green, net als twee weken geleden op de Red Bull Ring, een klasse apart. Anders dan in Oostenrijk, toen hij op zaterdag Ekström voor moest laten en op zondag zijn kansen op de overwinning door een defecte versnellingsbak in rook zag opgaan, reed de Brit nu zonder problemen de overwinning naar huis.

2017 Rockenfeller
Mike Rockenfeller was met een sterke opmars de man van de wedstrijd

In de laatste tien ronden van de race was Greens Audi-merkgenoot Mike Rockenfeller de smaakmaker van de wedstrijd. Met verreweg de snelste rondetijden in het veld en nog voldoende opties om gebruik te maken van het DRS passeerde hij de ene na de andere concurrent en kwam zo in de slotronde op de derde plaats achter BMW-rijder Timo Glock terecht. Wederom met behulp van DRS was Rockenfeller in de hairpin duidelijk in het voordeel, passeerde de oud-Formule 1-coureur en nam zo de tweede plaats over, waarmee hij het succes voor Audi completeerde en zijn eigen titelkansen, zij het voornamelijk theoretisch van aard, nog in stand hield. Glock eindigde als derde.

2017 Martin
Maxime Martin eindigde als vierde

Maxime Martin greep als vierde net naast het podium, terwijl Edoardo Mortara op de vijfde plaats de best geklasseerde Mercedes-AMG-rijder was. René Rast, eveneens nog titelkandidaat, kwam niet optimaal uit de verf en moest genoegen nemen met de zesde plaats, maar zou gezien de gridstraffen voor Ekström en Green bij een goede kwalificatie morgen best wel eens de lachende derde kunnen zijn. Achter Rast volgde met Wickens, Auer en Paffett een trio van Mercedes-rijder, waarbij met name de inhaalrace van Auer vanaf de 15e plaats op de grid keurig was. BMW-rijder Bruno Spengler behaalde het laatste kampioenschapspunt als tiende, terwijl Mattias Ekström als elfde net geen punten scoorde en zijn voorsprong in de kampioenschapsstand meer dan gehalveerd zag worden. Dat belooft voor morgen een spannende
beslissing.

171014 DTM Hockenheim finale uitslag race 1

2017 Paffet Ekstrom
Oud-kampioenen in duel: Gary Paffett en Mattias Ekström

2017 PF Green Glock
Blijdschap in het parc fermé met Green en Glock

2017 Rast Interview
René Rast zou in de titelstrijd morgen best wel eens de lachende derde kunnen zijn
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet