GT

GT: Renger van der Zande met fabrieks-Honda NSX GT3 naar Macau

171012 GT NSX Zande 1
Renger van der Zande start in november met de Honda NSX GT3 in Macau

Renger van der Zande start tijdens de FIA GT World Cup in Macau. Dat is op zich niet echt een opzienbarende mededeling, want de afgelopen jaren stond onze landgenoot ook al aan de start tijdens de GT-race op het stratencircuit in de voormalige Portugese kroonkolonie. Wel verrassend is echter de auto waarmee hij staat ingeschreven: Van der Zande, die dit seizoen races won in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship en de ADAC GT Masters, neemt deel met een Honda NSX GT3. "Ik vind het een hele eer om voor zo'n mooi merk met zo'n lange racehistorie als Honda te mogen rijden", zegt Van der Zande als we hem spreken vanuit Monza. Daar doet hij vandaag eerste ervaringen met de Honda NSX GT3 op.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De inzet van de Honda NSX GT3 in Macau wordt verzorgd door het Italiaanse JAS Engineering, dat de klantenversie van de GT3-auto bouwt. Doel van de deelname in Macau is de auto, die vanaf volgend seizoen te koop is voor klantenteams, te tonen aan potentiële klanten over de hele wereld. Tijdens de Europese presentatie van de auto tijdens de Total 24 Hours of Spa, eind juli, werd aangekondigd dat JAS tussen nu en de start van het seizoen 2018 in totaal twaalf klantenauto's wil bouwen en afleveren. In totaal streeft Honda naar een afzet van 70 GT3's tussen nu en het geplande einde van de homologatieperiode in 2024.

171012 GT NSX Zande 2

"Het contact met Honda ontstond door Andrew Cotton, de hoofdredacteur van het Engelstalige 'Racecar Engineering', die in Spa mijn naam heeft genoemd tegen Alessandro Mariani van JAS", vertelt Renger van der Zande. "Soms helpen dat soort dingen echt, want nu zit ik in de auto!" Van der Zande kijkt uit naar zijn deelname in Macau, waar hij de afgelopen jaren voor Mercedes-AMG actief was. "Het fijne van Macau is dat het een van de weinige wedstrijden is waar ik de auto alleen tot mijn beschikking heb, dus hem niet hoef te delen met een teamgenoot. Dat betekent dat ik ook precies alles zo kan laten instellen als ik het zelf wil, wat het natuurlijk makkelijker maakt."

Van der Zande rijdt vandaag in Monza en doet aanstaande maandag elders in Italië een functietest met een nieuwe NSX GT3-klantenauto. "Qua rijgedrag is de Honda natuurlijk wezenlijk anders dan de Mercedes, want die heeft de motor voorin, terwijl de Honda een middenmotor heeft. Daardoor is de Honda wat meer overstuurd, in tegenstelling tot de Mercedes, die een licht onderstuurd karakter heeft. Verder vind ik de Honda gewoon verschrikkelijk mooi om te zien." Over zijn kansen in Macau tast Van der Zande nog in het duister, niet in de laatste plaats omdat ook de officiële inschrijflijst voor het evenement nog niet is gepubliceerd. "Veel hangt ook af van de BOP."

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet