Formula 4

Italiaans F4: Snelheid blijft onbeloond voor Job van Uitert

 FCS6799

Het een-na-laatste raceweekend van het Italiaans Formule 4 kampioenschap is niet geworden waar Job van Uitert op gehoopt had. Op het circuit van Mugello wist de Dongenaar het gat met klassementsleider Armstrong niet te verkleinen waardoor de kansen op de Italiaanse titel geslonken zijn.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto: PR

Bij de vorige wedstrijden op het technische circuit van Mugello kampte Job veelvuldig met pech en dus was de Jenzer Motorsport coureur erop gebrand om nu revanche te nemen en met een zo klein mogelijke achterstand in het kampioenschap naar de seizoensfinale in Monza af te reizen.

Het liep echter anders want een moeizame kwalificatie, ingegeven door een probleem met een van de voorbanden zorgde ervoor dat Job in de eerste wedstrijd van het weekend op de vierde plek moest starten. De wedstrijd werd echter nog lastiger toen Job, in het gevecht, de buitenkant in een van de lange doordraaiers moest kiezen en zo terugviel naar de achtste plek. "Dit was zeker niet het plan, maar op Mugello heb je soms heel weinig tijd om een keus te maken, dit was echter niet de juiste keus en daar heb ik veel verloren", legt Job uit.

Uiteindelijk bleef hij op de achtste plek hangen waardoor de achterstand in het kampioenschap verder opliep.

In de tweede race mocht Job als tweede starten en een geode start zorgde ervoor dat hij die plaats behield. Al snel verloor hij echter het contact met raceleider Armstrong en moest hij zich juist verdedigen tegen de aanvallen van Leonardo Lorandi. Dit verdedigende werk zorgde ervoor dat de voorsprong van de Nieuw-Zeelander Armstrong alleen maar groter werd. Job maakte zich los van de strijd met Lorandi en liep daarna iets in op Armstrong maar kon hem niet bedreigen en moest genoegen nemen met een tweede plaats

De derde race van het weekend begon veelbelovend voor de Nederlander die een uitstekende set banden gespaard had voor deze race. Al snel werd duidelijk dat Armstrong, die opnieuw van pole-position vertrokken was, niet over dezelfde snelheid beschikte en dus opende Job de aanval. Een aantal keer sloeg Armstrong een passeerpoging af totdat de wedstrijdleiding roet in het eten gooide en Job een drive-through penalty gaf voor een valse start. "Dit doet heel zeer. Ik kan niet anders zeggen dat ik de straf accepteer want ik rolde een fractie voordat het rode startlicht uitging maar dat dit heel vervelend is voor het kampioenschap, dat is duidelijk", Aldus een gefrustreerde Job van Uitert. Armstrong zou uiteindelijk de race winnen terwijl Job buiten de top tien bleef en dus nu tegen een achterstand van 53 punten aankijkt met nog 75 punten te verdelen op Monza.

"Het gaat een lastige klus worden, maar ik ben niet het type dat zomaar opgeeft en dat geldt ook voor het Jenzer team. We gaan er alles aan doen om alsnog die Italiaanse titel binnen te slepen."

De laatste wedstrijden in dat Italiaanse Formule 4 kampioenschap worden verreden op 21 en 22 oktober op het ultrasnelle circuit van Monza.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet