NASCAR

NASCAR: Zesde seizoensoverwinning voor Martin Truex Jr op Charlotte

Martin Truex Jr. behaalde op Charlotte zijn zesde seizoensoverwinning en behaalde daarmee automatisch een ticket voor de volgende ronde van de Playoffs waarin nog acht coureurs mee mogen strijden. In de eerste wedstrijd van de "Round of 12" behaalde Truex Jr. een overtuigende overwinning in een wedstrijd die met drie ronden verlengd moest worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Vroege start
Het slechte weer bleef uit. Er moest wel een uur vroeger gestart worden.

Zesde seizoensoverwinning voor Martin Truex Jr. op Charlotte
De eerste twee wedstrijdsegmenten werden door de SHR Racing Ford van Kevin Harvick beheerst. Chase Elliott eindigde tweemaal als tweede achter Harvick. In beide wedstrijdsegmenten speelde Truex Jr. eigenlijk een onopvallende rol en sloeg pas in de slotfase toe.

Martin Truex Jr: "Het was hard werken vandaag. We hebben het nooit opgegeven en toen we Track Position hadden, moesten we verdedigen. Exact in deze tijd van het jaar moet het lopen."

2017 Harvick Kevin Harvick beheerste de eerste twee wedstrijdsegmenten maar eindigde als derde.

Harvick lag tot aan het derde segment aan de leiding maar bij de z.g. "Green Flag Stops" sloeg het kleine team van Furniture Row toe. Truex Jr. verliet voor Harvick als eerste de pitlane. Tot aan zijn volgende reguliere stop behield de Toyota-rijder de leiding. Daarna nam Kyle Larson kortstondig de kop over. Nadat er opnieuw geneutraliseerd moest worden viel Larson buiten de Top 10. Doordat Kurt Busch kort voor het einde van de wedstrijd spinde werd er voor de allerlaatste maal geneutraliseerd en moest de wedstrijd met drie ronden verlengd worden. Bij de allerlaatste herstart nam Truex Jr. definitief de leiding terwijl JGR-coureur Denny Hamlin zijn tweede positie aan zowel Chase Elliott en Kevin Harvick moest prijsgeven. Bij de spin van Kurt Busch was ook Ganassi-coureur Kyle Larson betrokken. Voor Larson was het een avontuurlijke wedstrijd. In de beginfase miste hij zijn pitbox en moest vervolgens opnieuw naar binnen. Larson reed in het eerste segment een fraaie inhaalwedstrijd en sloot dit als vierde af.

2017 Larson
Avontuurlijke wedstrijd voor Kyle Larson.

Voor Kyle Busch en Danica Patrick werd het een teleurstellende dag op Charlotte. In de 137e ronde was de JGR Toyota duidelijk "loose" en schampte Busch de muur. Reparaties kostte Busch een ronde. Vervolgens raakte hij in het derde wedstrijdsegment nog tweemaal de muur en zat er niet meer dan een 29e plek in. Na de wedstrijd moest Busch zelfs wegens uitdroging medisch behandeld worden.

Vanaf een 25e startplek reed Jimmie Johnson een solide wedstrijd. Ook hij miste eveneens eenmaal zijn pitbox en zou de wedstrijd als zevende beëindigen. Dit kan ook gezegd worden van de Mexicaan Daniel Suarez(die overigens niet voor de titel gaat) De JGR-coureur sloot de wedstrijd op Charlotte als zesde af.Danica Patrick was bij een crash met David Ragan betrokken terwijl Ryan Newman(RCR) met Clint Bowyer(SHR) crashte.

2017 Truex Jr Burn Out
Mooie burnout van Martin Truex Jr.


Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 337 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 337 ronden
3. Kevin Harvick Chevrolet 337 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 337 ronden
5. Jamie McMurray Chevrolet 337 ronden
6. Daniel Suarez Toyota 337 ronden
7. Jimmie Johnson Chevrolet 337 ronden
8. Ryan Blaney Ford 337 ronden
9. Kasey Kahne Chevrolet 337 ronden
10. Kyle Larson Chevrolet 337 ronden

Top 12
1.Martin Truex Jr. 3106 punten. 2. Kyle Larson 3072 punten. 3. Kevin Harvick 3069 punten. 4. Chase Elliott 3059 punten. 5. Chase Elliott 3056 punten. 6. Kyle Busch 3055 punten. 7. Jimmie Johnson 3051 punten. 8. Jamie McMurray 3044 punten. 9. Matt Kenseth 3043 punten. 10. Brad Keselowski 3042 punten. 11. Jamie McMurray 3044. 12. Matt Kenseth 3043 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet