VLN

VLN: Overtuigende zege Markus Winkelhock/Dries Vanthoor in VLN8. Tweede plek voor Buurman/Haupt/Al Faisal

De 49e editie van de ADAC Barbarossa Preis vond onder herfstachtige omstandigheden plaats maar de regen zette niet echt door. Het bleef wisselvallig. Aan de kop vochten de Montaplast by Land Audi van Winkelhock/Vanthoor en de Black Falcon Mercedes in de tweede wedstrijdhelft een schitterend duel uit.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2017 Duel Slotfase
Prachtig duel in de slotfase tussen de Montaplast by Land Audi R8 LMS en de Black Falcon AMG Mercedes GT3


Overtuigende zege Markus Winkelhock/Dries Vanthoor in VLN8. Tweede plek voor Buurman/Haupt/Al Faisal
De Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS drukte duidelijk zijn stempel op de wedstrijd. Markus Winkelhock verdrong de vanaf pole(8.00.903) gestarte Rinaldi Ferrari F488 van Jochen Krumbach al bij het ingaan van de Kurzanbindung en kwam met een enorme voorsprong uit de eerste ronde terug. In de derde ronde was Winkelhock 's voorsprong volledig teniet gedaan en de Montaplast by Land Motorsport-coureur stond onder enorme druk van Frank Stippler met de Phoenix Audi R8 LMS en Kevin Estre met de MR Racing Porsche 911 GT 3. Achter Winkelhock zorgde Stippler en Estre voor voldoende spektakel in de openingsfase.

2017 BF Mercedes Hubert Haupt moest heel wat werk verzetten.

Dramatisch was het optreden van de gloednieuwe Nissan GT-R Nismo van Tom Coronel en Michael Krumm. Tom Coronel had de Nissan als zevende gekwalificeerd maar kwam in de eerste al met een overslaande motor naar binnen. Tom ging later nog voor één ronde de baan op.

2017 Coronel Nissan
"Het is een brute bak" verklaarde Tom Coronel. Maar bij NISMO hebben ze nog veel huiswerk te doen.

Michael Krumm ging kort voor het einde nog voor één verkenningsronde op het GP-circuit naar buiten maar kwam direct naar binnen. Tom Coronel werd door Nissan voor twee wedstrijden op de Nordschleife ingehuurd, maar het doel van het project is nog niet geheel duidelijk. Mogelijk dat Nissan haar 2018 spec- GT-R Nismo ver buiten Japan wil ontwikkelen. De auto schijnt overigens ook weer terug naar Japan te gaan.....

2017 Intern Audi Duel
Audi onderonsje in de openingsfase.

Bij BMW Motorsport laat men zich met het M6 GTR testproject niet geheel in de kaart kijken. Phillipp Eng kwam overigens al na één ronde naar binnen. Eng kwam meermaals voor het uitlezen van de data naar binnen en speelde zoals bekend geen rol van betekenis. Uiterlijk valt er weinig aan de Evolutie M6 GTR te zien. Vergeleken met het huidige model zit het verschil duidelijk in de achterzijde.Voor de SPX Manthey Porsche eindigde de wedstrijd al vroeg met een crash van Matteo Cairoli en een langzamere BMW in de Hatzenbach. Beide rijders bleven ongedeerd.

2017 Eng
De M6 GTR van Phillipp Eng. Veel informatie verzamelen en af en toe even koffie drinken.....

Vanaf een tiende startplek reed de Black Falcon AMG Mercedes GT3 met Hubert Haupt een indrukwekkende inhaalwedstrijd. Hubert Haupt: "Ik kon veel terrein goed maken. Onder wisselvallige weersomstandigheden heb ik een dubbele stint afgelegd. Zeker omdat ik hiermee vertrouwd ben en in die tweede stint kon ik veel goed maken. P2 is gewoon een topresultaat."

In de slotfase bedroeg het verschil tussen de Land Audi en de Black Falcon Mercedes slechts 0.3 secs. Maar de laatste pitstop viel in het voordeel van Markus Winkelhock uit. Markus Winkelhock: "Tot nu toe had ik hier in de VLN veel pech. Goed dat ik hier nu een kruis doorheen kan maken. Ik kon in de eerste ronden duidelijk afstand nemen. Dries had duidelijk meer actie. Vanthoor: " Met de regen op de Nordschleife was het geen gemakkelijke wedstrijd voor mij. Mooi dat ik hier toch op het podium kan staan."

2017 Strycek
De vierdeurs TCR Opel Astra van Strycek/Luostarinen.

Ondanks een derde plek toch tevreden gezichten bij het WTM Rinaldi Team. VLN veteraan Georg Weiss: "Mooi dat we het podium behaalden. Het waren geen gemakkelijke weersomstandigheden. Bij de lagere temperaturen kregen we de voorbanden niet op de juiste temperatuur. Oliver Kainz verloor na een touché met een andere deelnemer veel tijd. Dit heeft ons zeker twee minuten gekost."

2017 Beitske
Beitske Visser lost Dennis Marschall af.

De Isert Motorsport KTM X-Bow GT4 van Ferdinand en Johannes Stuck pakte een sensationele zevende plek. "Dit is resultaat is de beloning voor het harde werken van Isert Motorsport" aldus Johannes Stuck. BMW Junior Beitske Visser pakte samen met de Deen Mikkel Jensen en de Duitser Dennis Marschall in de SP8T klasse de tweede plek. Michael Schrey behaalde met zijn BMW 235i zijn zesde seizoensoverwinning maar de titel wordt pas tijdens de finale in de 42 DMV Münsterland over 14 dagen beslist.

2017 Winkelhock Vanthoor
Grote vreugde bij Markus Winkelhock en Dries Vanthoor na afloop.

Uitslag
1. #28 Audi R8 LMS / Land Motorsport / Vanthoor, Winkelhock 26 ronden
2. #7 Mercedes AMG GT3 / Black Falcon / Haupt, Al Faisal, Buurman + 1.02.313
3. #22 Ferrari 488 GT3 / Wochenspiegel Team Monschau / Krumbach, Weiss, Kainz +3.12. 745
4. #35 BMW M6 GT3 / Walkenhorst Motorsport / Tresson, Morris, Lambertz + 4.03.370
5. #15 Audi R8 LMS / Phoenix Racing / Stippler, Schmidmann + 4.26.838
6. #62 GIGASPEED Team GetSpeed Performance / Porsche 911 GT America / Kräling, Gindorf, Brück + 8.36.995
7. #925 Isert Motorsport / KTM X-Bow GT4 / Stuck, Stuck 25 ronden
8. #1 GIGASPEED Team GetSpeed Performance / Porsche 911 GT3 Cup / Mies, Scheerbarth 25 ronden
9. #101 GIGASPEED Team GetSpeed Performance / Porsche 911 GT3 Cup / Shoffner, Hill, Klasen 25 ronden
10. #117 Team75 Motorsport GmbH / Porsche 911 GT3 Cup / Jahn, Böckmann, De Leener 25 ronden

2017 Buurman AL Faisal
Tevreden gezichten bij Al Faisal en Yelmer Buurman na afloop.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet