NASCAR

NASCAR: Chase Elliott ziet op de Monster Mile Dover overwinning in rook opgaan. Kyle Busch slimmer in het verkeer

Voor de "Round of 16" werden Ryan Newman, Kurt Busch, Kasey Kahne en Austin Dillon door een matig resultaat op de Monster Mile als eersten voor de Playoffs uitgeschakeld. Na Dover zijn er nog 12 coureurs die voor de titel gaan. Voor de tweede achtereenvolgende week werd Chase Elliott door Kyle Busch verslagen. Ryan Newman was daarin een factor maar sluwe vos Kyle Busch sloeg in de voorlaatste ronde genadeloos toe.

Tekst Willem J. Staat
Foto's GM/Toyota Racing USA/NASCAR

2017 Start Dover
Prachtig gezicht. De start op de Monster Mile in Dover.


Chase Elliott ziet op de Monster Mile Dover overwinning in rook opgaan. Kyle Busch slimmer in het verkeer
Met 70 NASCAR Sprint Cup starts leek de allereerste NASCAR Cup-zege voor Chase Elliott in het verschiet te liggen. Ruim 138 ronden reed de Hendrick Motorsports-coureur aan de leiding maar in het verkeer was Elliott in de allerlaatste minder scherp dan Kyle Busch. Elliott werd een beetje door Ryan Newman opgehouden en Kyle Busch sloeg twee ronden voor het einde genadeloos toe. Voor de tweede achtereenvolgende week moest Elliot de zege aan Kyle Busch laten. Verslagen leunde de HMS-coureur na afloop over zijn auto heen. Elliott: "Ik ben teleurgesteld in mijzelf. Ik had het niet gemakkelijker kunnen doen. Ik heb het cadeau gegeven." Elliott had wat opbeurende woorden van Jimmie Johnson nodig om weer tot zichzelf te komen.

2017 Monster Het Monster sloeg niet toe maar Kyle Busch kreeg deze Monsterlijke trofee........

Newman, die als dertiende eindigde, vocht voor een positie om in de Playoffs te blijven, maar hield Elliott duidelijk eventjes op. Het leidde na afloop eventjes tot een woordenwisseling tussen Newman en Jeff Gordon, die vrijwel de gehele wedstrijd in de No 24 pitbox bij HMS aanwezig was, en opkwam voor zijn opvolger.


2017 Elliott
Chase Elliott verknalde het eigenlijk voor zichzelf.

Na een modificatie verloor Elliott vorige week een punt op Chicagoland en ook deze week zal NASCAR zijn Chevrolet nogmaals aan de tand voelen. Elliott: "Met vrij baan reed ik net zo hard als Kyle Busch, maar ik had het gewoon anders moeten doen. Hij verrichtte gewoon beter werk." Teamgenoot Jimmie Johnson eindigde als derde en behaalde zijn beste top 5 finish sinds Dover in Juni eerder dit jaar. Jimmie Johnson: "Als ik mij beter gekwalificeerd had, had ik zeker een kans op de overwinning gehad."

2017 Truex Jr Dover
Martin Truex Jr. blijft leider in de tussenstand van het kampioenschap.

Voor Busch betekende het zijn vierde overwinning dit seizoen en zijn derde Cup-zege op de Monster Mile in Dover. Kyle Busch: "Ik geloof wel dat ik in de allerlaatste 60 ronden alles gegeven heb. Ik was uitgedroogd, mijn tong hing naar buiten net zoals die van de auto, de rechter achterband begon minder te worden. Maar ik heb er van genoten. Vanuit mijn standpunt was het bijzonder spannend. Geloof me. Overigens helpt dit een beetje om het gat met de No 78 Martin Truex Jr. te verkleinen.

2017 Busch Dover
Meesterlijke zege van Kyle Busch op de Monster Mile.

De race moest voor ongeveer 15 minuten met een Code Rood onderbroken worden nadat Jeffrey Earnhardt keihard op de beschermtonnen aan de ingang van de pitlane knalde. De Monster beet dit keer qua crashes overigens niet echt. Alleen voor Chase Elliott die zich duidelijk vergaloppeerde.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 400 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 400 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
4. Martin Truex Jr. Toyota 400 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 400 ronden
6. Clint Bowyer Ford 400 ronden
7. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 400 ronden
8. Daniel Suarez Toyota 400 ronden
9. Jamie McMurray Chevrolet 400 ronden
10. Brad Keselowski Ford 400 ronden

Top 12. 1. Martin Truex Jr. 3959 punten, 2. Kyle Busch 3042, 3.Kyle Larson 3031 punten, 4. Brad Keselowski 3020 punten, 5. Jimmie Johnson 3017 punten, 6. Kevin Harvick 3015 punten, 7. Denny Hamlin 3013 punten, 8. Ricky Stenhouse 3010 punten, 9. Ryan Blaney 3008 punten, 10. Chase Elliott 3006 punten, 11. Matt Kenseth 3005 punten, 12. Jamie McMurray 3003 punten

2017 Busch Dover buiging
Kyle Busch bedankt het publiek op de bekende wijze.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet