GT

GT: Derde plaats genoeg voor titelwinst GRT-Lamborghini, Frijns beste Nederlander in Montmeló (upd)

171001 Blancpain race Lamborghini
Het GRT-Lamborghini-team behaalde met Bortolotti, Engelhart en Caldarelli de titel

Het AKKA ASP-team behaalde met Tristan Vautier, Felix Serralles en Daniel Juncadella in de nummer 88-Mercedes-AMG GT3 de overwinning in de slotrace van de Blancpain GT Series Endurance Cup op het Circuit de Barcelona-Catalunya, maar de derde plaats voor Andrea Caldarelli, Christian Engelhart en Mirko Bortolotti in de nummer 63-GRT Grasser Racing Team-Lamborghini Huracán GT3 was genoeg voor het Oostenrijkse team om de Endurance Cup-titel veilig te stellen. Engelhart en Bortolotti zijn daarmee ook zeker van de algehele rijderstitel in de Blancpain GT Series, het gecombineerde klassement van de Sprint- en de Endurance Cup. Best geklasseerde Nederlander in de drie-uursrace op het circuit van Barcelona was Robin Frijns, die eerder op de dag de nummer 17-Audi R8 LMS van het Team WRT op de pole-position had weten te kwalificeren. Samen met zijn Britse teamgenoten Stuart Leonard en Jake Dennis werd Frijns als tweede geklasseerd. Ook Yelmer Buurman eindigde in de top vijf: samen met Adam Christodoulou en Luca Stolz in de nummer 4-Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 was de vijfde plaats het resultaat voor de rijder uit Ubbergen. In de laatste ronde verloor Christodoulou de vierde positie nog aan Maximilian Buhk, die met de nummer 84-HTP Motorsport-Mercedes samen met Franck Perera en Jimmy Erikson als vierde geklasseerd werd. De nummer 8-M-Sport-Bentley Continental GT3 van Andy Soucek, Maxime Soulet en Vincent Abril, die ook nog titelkansen hadden, viel uit als gevolg van een probleem met de versnellingsbak. De drie rijders moesten daarmee toezien hoe GRT-Lamborghini er met de titel vandoor ging.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Vision Sport Agency/SRO, Mercedes-AMG

Christian Engelhart startte in de Lamborghini vanaf de tweede plaats achter pole-sitter Frijns, maar verloor in de beginfase van de race de nodige posities en viel voor de eerste pitstop zelfs uit de top vijf. Later wisten teamgenoten Caldarelli en Bortolotti de auto toch weer naar de derde plaats te rijden, wat na de voortijdige uitval van de Bentley als enig overgebleven concurrent genoeg was voor de titelwinst voor het GRT-Lamborghini-trio. Opmerkelijk genoeg hadden Engelhart, Bortolotti en Caldarelli sinds de tweede Endurance-race van het seizoen op Silverstone niet meer op de hoogste trede van het podium gestaan, maar de beide Endurance-overwinningen op Monza en Silverstone en de leiding halverwege de Total 24 Hours of Spa – waar de groene Lamborghini op zondagochtend met Engelhart aan het stuur met een technisch defect uitviel – leverden een voorsprong in de puntenstand op die uiteindelijk groot genoeg bleek.

171001 Blancpain Frijns
Robin Frijns eindigde met de Team WRT-Audi als tweede en was daarmee de beste Nederlander

Vooraan wist Tristan Vautier in de AKKA ASP-Mercedes in de slotronde de aanvallend rijdende Robin Frijns van het lijf te houden en zo zorgde de Fransman, op de 53e verjaardag van AKKA ASP-teambaas Jérôme Policand, voor de eerste seizoenszege van het team in de Blancpain Endurance Series. De Franse renstal herhaalde daarmee het succes dat vorig jaar in Barcelona behaald werd. Frijns, wiens aanval bij het ingaan van de chicane in de slotronde niet werd beloond, moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, waarmee hij zoals gemeld de best geklasseerde Nederlander was.

171001 Blancpain AKKA
Winst voor AKKA ASP met vlnr Félix Serralles, Daniel Juncadella, teambaas Jérôme Policand en Tristan Vautier

De Mercedes-AMG-teams leverden een sterke prestatie met naast de winnende GT3 van AKKA ASP nog eens vier auto's in de top tien, en wel in gesloten formatie op de plaatsen vier tot en met zeven. In de strijd om de vierde plaats delfde Adam Christodoulou in de nummer 4-Black Falcon-Mercedes het onderspit tegen Maxi Buhk in de nummer 84-HTP Motorsport-Mercedes. Buhk en Franck Perera, vorig jaar Blancpain GT Endurance-titelwinnaars, sloten daarmee dit seizoen als tweede achter de GRT-Lamborghini-rijders af.

171001 Blancpain Mercedes
De Mercedes-AMG GT3's, met vooraan de rode winnende AKKA ASP-auto, waren het hele weekeinde sterk

Naast de goede resultaten van Robin Frijns als tweede en Yelmer Buurman als vijfde eindigden de andere Nederlandse deelnemers hetzij in de achterhoede, hetzij helemaal niet. Jeroen Bleekemolen deelde de nummer 78-Barwell Motorsport-Lamborghini met Richard Abra en Leo Machitski en werd als 27e algemeen en zevende in de Pro-Am-Cup geklasseerd. Als 31e algemeen eindigde Renger van der Zande met Ezequiel Perez-Companq en Frédéric Vervisch in de nummer 19-GRT-Lamborghini. Het team verloor alle kansen op een goede klassering nadat Vervisch al in de openingsronde van achteren werd geraakt. Max van Splunteren, die de Attempto-Lamborghini samen reed met Manuel Cerqueda Diez en Isaac Tutumlu, werd 33e algemeen en elfde in Pro-Am. De MANN FILTER-HTP-Mercedes-AMG GT3 met Indy Dontje, Kenneth Heyer en Patick Assenheimer werd 40e algemeen. Niek Homerson in de nummer 53-Spirit of Race-Ferrari en Steijn Schothorst in de nummer 59-Strakka Racing-McLaren werden niet geklasseerd.

171001 Blancpain Endurance Barcelona uitslag race
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet