NASCAR

NASCAR: Playoff-overwinning voor Kyle Busch op Loudon New Hampshire

Kyle Busch behaalde met de JGR Toyota zijn derde seizoensoverwinning en verzekerde zich daarmee van vijf bonuspunten voor de Playoffs alsmede een plek in de z.g. "ronde van 12"(aantal wedstrijden). De wedstrijd moest vanwege een crash in het tweede segment tijdelijk met een Code Rood onderbroken worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Start NHS Busch en Larson op kop bij de start op Loudon ofwel New Hampshire.

Playoff-overwinning voor Kyle Busch op Loudon New Hampshire
Vanaf pole reed Kyle Busch(Rowdy) eigenlijk de meeste ronden aan de leiding. Voor Busch betekende het zijn 41e Cup-overwinning en derde op New Hampshire. In het eerste wedstrijdsegment reed Kyle Busch 39 ronden aan de leiding voordat Martin Truex Jr. hem passeerde en zijn 19e segment-overwinning behaalde. Busch eindigde in het eerste wedstrijdsegment als derde. In de Top 10 bevonden zich negen rijders die zich voor de Playoffs gekwalificeerd hadden. Alleen JGR-coureur Erik Jones was de enige uitzondering. Ricky Stenhouse Jr. werd voor de tweede achtereenvolgende week door pech achtervolgd. In de 10e ronde raakte Stenhouse Jr. de muur en verloor daarbij waardevolle punten. Gelukkig was de schade niet zo groot als op Chicagoland vorige week. Maar in de tussenstand van de Playoffs staat Stenhouse Jr. vrijwel onderaan.


2017 Keselowski
Brad Keselowski eindigde als vijfde.

Kyle Busch schreef het tweede wedstrijdsegment op zijn naam. Maar in de allerlaatste ronde ontstond er een crash waarbij Kevin Harvick, Kurt Busch, Austin Dillon, Martin Truex Jr., Dale Earnhardt Jr., Jeffrey Earnhardt en Danica Patrick bij betrokken waren. Busch en Harvick moesten met hun auto's naar de garage. Harvick kreeg een tikje van Austin Dillon en ging met een enorm rookgordijn in de rondte. Kurt Busch kan overigens alleen maar in de Playoffs blijven indien hij volgende week een overwinning op zijn naam schrijft. "Zoals altijd doen we er alles aan om erin te blijven." Kevin Harvick: "Met al die rook kon ik eigenlijk niet zien waar ik mij nu bevond. Ik kreeg van iemand een tik en ging in de rondte."


2017 Truex Jr NHS
19e segment-overwinning voor Martin Truex Jr. dit seizoen.

Voor Penske-coureur Joey Logano werd het een rampweekend. Na het ontdekken van een technische onvolkomenheid voorafgaande aan de kwalificaties past men bij NASCAR wel een hele bijzondere straf toe. Logano mocht de pitlane niet uit en moest gedurende de gehele kwalificatie in zijn auto blijven zitten. De toegepaste sanctie oogstte nogal wat kritiek van o.a. Dale Earnhardt Jr. In de wedstrijd ging één van zijn crewleden te vroeg over de muur waardoor Logano andermaal werd bestraft. Logano wist nog als tiende te eindigen maar was voor de Playoffs al uitgeschakeld.

Dertig ronden voor het einde moest JGR-coureur Denny Hamlin met een loszittend wiel voor een ongeplande stop naar binnen. Het kostte hem één ronde. Met de Free Pass kwam hij later in de wedstrijd weer terug in dezelfde ronde en eindigde als twaalfde.

2017 Busch NHS
Derde seizoensoverwinning voor Kyle Busch.

Voor het team van Hendrick Motorsports werd het eveneens een slecht weekend. Dale Jr. eindigde na een klapband als 34e en teamgenoot Kasey Kahne moest met een kapotte motor opgeven. Kort daarna zorgde Trevor Bayne door een touché met de muur voor de laatste neutralisatie. Kyle Busch nam opnieuw de leiding alhoewel Ganassi-coureur Kyle Larson hem bij de finish op minder dan twee seconden wist te benaderen.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 300 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 300 ronden
3. Matt Kenseth Toyota 300 ronden
4. Brad Keselowski Ford 300 ronden
5. Martin Truex Jr. Toyota 300 ronden
6. Erik Jones Toyota 300 ronden
7. Clint Bowyer Ford 300 ronden
8. Daniel Suarez Toyota 300 ronden
9. Ryan Blaney Ford 300 ronden
10. Joey Logano Ford 300 ronden

Puntenstand: 1. Martin Truex Jr 2149 punten. 2.Kyle Larson 2125 punten. 3. Kyle Busch 2119 punten. 4. Brad Keselowski 2106 punten. 5. Denny Hamlin 2088. 6. Matt Kenseth 2087 punten. 7. Jimmie Johnson 2076 punten. 8. Ryan Blaney 2070. 9. Chase Elliott 2070 punten. 10. Kevin Harvick 2069 punten. 11. Jamie McMurray 2053 punten. 12. Ricky Stenhouse 2044 punten. 13. Austin Dillon 2044 punten. 14. Ryan Newman 2043 punten. 15. Kurt Busch 2027 punten. 16. Kasey Kahne 2023 punten.

2017 Busch family
Succesvolle dag voor de familie Busch op Loudon New Hampshire.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet