Formule 3

F3: Titelstrijd nog steeds open, Eriksson scoort goed in Spielberg

170924 F3 Eriksson
Joel Eriksson scoorde prima met twee overwinningen en een tweede plaats in Spielberg

Lando Norris had eigenlijk maar weinig nodig om zich dit weekeinde op de Red Bull Ring al voortijdig kampioen in het FIA EK Formule 3 te mogen noemen, maar vanwege een eigen fout in de slotrace van het weekeinde moet de Britse rijder van het Carlin-team in ieder geval wachten tot de seizoensfinale over drie weken op het circuit van Hockenheim. De Zweed Joel Eriksson daarentegen beleefde een uitstekend weekeinde met de tweede plaats op zaterdag en twee overwinningen op zondag, terwijl de Brit Callum Ilott daags tevoren de eerste wedstrijd van het Oostenrijkse raceweekeinde op zijn naam had geschreven. Ook Nikita Mazepin deed het goed met twee podiumplaatsen voor Hitech Grand Prix, terwijl zijn Japanse teamgenoot Tadasuke Makino als derde in de derde race geschiedenis schreef door als eerste Japanner in het EK in de huidige vorm op het podium te eindigen. Voor Van Amersfoort Racing leverde Joey Mawson met een negende en een zevende plaats de beste resultaten af.

Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

170924 F3 R1 Ilott
Ilott leidt de eerste race voor Eriksson en Günther

De Brit Callum Ilott had de pole-position veroverd voor de eerste race, maar bij het rijden over de kerbstones bleek het monocoque van zijn Dallara beschadigd te zijn geraakt. Het Prema Powerteam koos ervoor, een andere auto voor Ilott op te bouwen, met gebruikmaking van dezelfde motor en ophanging, zodat de Brit zijn pole-position mocht behouden. Daarvan profiteerde hij optimaal door al bij de start de leiding te pakken, die hij vervolgens ook niet meer kwijtraakte. Joel Eriksson passeerde al snel Maximilian Günther in de strijd om de tweede positie. Zo bleef de volgorde tot aan de finish. Daarachter leek Harri Newey op weg naar een goede klassering, maar een aanrijding met Mazepin in de vierde ronde maakte een einde aan de ambities van de Brit, die na het incident de pits in moest voor een snelle reparatie. Later kwam hij nog een keer de pits in. Ook Mawson zocht de pits op. Uiteindelijk was Pedro Piquet de beste Van Amersfoort-rijder, hij werd tiende.

170923 FIA EK F3 Spielberg uitslag race 1

170924 F3 R2
Eriksson (1) en Norris (31) strijden in race twee

In race twee startte Joel Eriksson vanaf de pole-position en in een race die weinig actie te bieden had, leidde de Zweed van start tot finish, waarmee zijn vijfde overwinning van het seizoen een feit was. Weliswaar drong de op de tweede plaats rijdende Lando Norris flink aan, maar slaagde er niet in om Eriksson te passeren en moest zo genoegen nemen met de tweede positie. De derde plaats was voor Nikita Mazepin, die voor het eerst sinds Spa, eind juli, weer eens op het podium stond. Achter Callum Ilott, die andermaal de beste rijder van het Prema-team was, werd Jehan Daruvala als vijfde geklasseerd. Joey Mawson eindigde als negende, mede dankzij een fout van Ferdinand Habsburg in de laatste ronde, waardoor de Australische Van Amersfoort-rijder nog een positie won. Harri Newey greep als twaalfde buiten de punten, evenals Pedro Piquet, die eenmaal in de rondte ging en als 15e eindigde.

170924 FIA EK F3 Spielberg uitslag race 2

170924 F3 R3 podium
Podium na race 3 met vlnr Mazepin, iemand van Motopark, Eriksson en Makino

Zeker in de beginfase was de derde race een kopie van de voorgaande wedstrijd met Joel Eriksson die vanaf pole de leiding pakte en Lando Norris die daarachter alle mogelijke pogingen deed om de Zweed te passeren, maar uiteindelijk toch zijn tanden stukbeet op Eriksson. In de 19e ronde echter ging het mis: Eriksson kwam slecht de vijfde bocht uit, terwijl Norris het juist goed deed, links en rechts prikte, maar vervolgens de achterkant van Erikssons auto raakte en daarbij de 'endplate' van zijn rechter voorvleugel verloor. Eriksson kon onbedreigd verder rijden en vervolgens de tweede zege van de dag binnenhalen, maar Norris verloor steeds meer snelheid en viel verder en verder terug, waarna hij al snel een prooi dreigde te worden voor Ralf Aron in de strijd om de tweede plaats. In de laatste ronde kwamen de twee met elkaar in botsing en eindigden beide in de grindbak, waardoor Mazepin kon doorschuiven naar de tweede plaats achter racewinnaar Eriksson. Mazepins Hitech-teamgenoot, de Japanner Makino, werd heel keurig als derde geklasseerd, terwijl de zevende plaats voor Joey Mawson het beste resultaat van het weekeinde voor Van Amersfoort Racing betekende. Newey en Piquet eindigden respectievelijk op de plaatsen elf en 15. Door de uitvalbeurt van Norris is de titelstrijd nog open, al is zijn voorsprong op de Duitser Günther nog steeds riant. Joel Eriksson echter is met zijn sterke optreden in Oostenrijk weer volop in de race voor de tweede plaats in de eindstand.

1709024 FIA EK F3 Spielberg uitslag race 3

170924 FIA EK F3 stand na 27 van 30 races

170924 F3 VAR Mawson
Joey Mawson behaalde de beste score voor Van Amersfoort Racing
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet