GT

GT: Nick Catsburg bezorgt ADAC GT Masters Finale anti-climax. Zege voor GRT Grasser Lamborghini Huracan

De ADAC GT Masters Finale op de Hockenheimring eindigde in de allerlaatste ronde in een anti-climax waarbij Nicky Catsburg de tweede plek voor Phillipp Eng in de eindstand van het kampioenschap verspeelde. Overigens verknalde Eng gisteren al zijn eigen kansen in een soortgelijkincident met Montaplast by Land Motorsport-coureur Christopher Haase. Gounon/Keilwitz eindigden met de Corvette C7 R GT3 als tweede gevolgd door de No 2 Montaplast by Land Motorsport Audi van Jeffrey Schmidt/Christopher Haas.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2017 Start
Start van een uiterst spannende ADAC GT Masters wedstrijd. De Lamborghini won na interventie door de wedstrijdleiding.

Nick Catsburg bezorgt ADAC GT Masters Finale anit-climax. Zege voor GRT Grasser Lamborghini Huracan
Vrijwel de gehele wedstrijd waren de Schnitzer BMW M6 GT3 van Eng/Catsburg en GRT Lamborghini van Ineichen/Engelhart in een fel gevecht om de eerste plek verwikkeld. In de slotfase sloot de Precote Herberth Porsche van Robert Renauer zich bij het vechtende duo aan. Robert Ineichen slaagde er kortstondig in om Catsburg te passeren. De Schnitzer-coureur behield echter de leiding maar inmiddels had Renauer de aansluiting aan Catsburg gevonden en ging eveneens aan de BMW voorbij. In de "Spitzkehre" achterin kwam het tot een confrontatie tussen de BMW en de Porsche. Catsburg tikte de BMW in de rondte en bleef nog even optisch aan de leiding.

2017 Slotduel Prachtige slotfase eindigde in een anti-climax.  Catsburg, Ineichen en Renauer zorgden voor een enorm spektakel.

Evenals bij Eng gisteren, kreeg Catsburg nu een "drive-through" opgelegd die vanwege het korte tijdsbestek werd omgezet in een tijdstraf van 30 seconden. De Schnitzer BMW M6 GT3 die vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd had, werd in de einduitslag naar de 13e plek teruggezet. Een cadeautje voor het Callaway-team, want door deze actie eindigde Daniel Keilwitz, die vanwege een beenbreuk een aantal races moest missen, alsnog als tweede in de eindstand van het kampioenschap.

2017 Renauer
Geen overwinning maar een vierde plek. En daarmee kwam de Precote Herberth Porsche nog goed weg.

De Herberth Porsche van Renauer/Müller werd als vierde geklasseerd.Een aantal insiders vonden de actie van Catsburg op het randje en de bestraffing te zwaar. Wel jammer dat de tweede plek in de eindstand van het kampioenschap hierdoor verspeeld werd. Daardoor werden de Phillippi/Mies voor 2017 vice-kampioen.


2017 Audi Duel
Prachtig Audi duel tussen BWT Mücke en Montaplast by Land Motorsport.

Voor de aftredende kampioenen Conor de Phillippi/Christopher Mies was er slechts een achtste plek weggelegd. In de beginfase was de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS bij enkele incidentjes betrokken o.a. met de Callaway Corvette. Daarvan profiteerden de BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS en de GRT Lamborghini van Perez Companc/Bortolotti. De No 2 Montaplast by Land Motorsport Audi kampte eveneens met de nodige problemen maar de combinatie Jeffrey Schmidt/Christopher Haase werd als derde geklasseerd.


2017 BMW Lamborghini Duel
Een vet duel tussen Catsburg en Ineichen. De Zwitser ging uiteindelijk door ingrijpen van de wedstrijdleiding als eerste over de streep.

Omdat de No 21 Zakspeed Mercedes AMG GT3 bij de start niet goed gepositioneerd was, kreeg het team een extra tijdstraf van vijf seconden voor de reguliere pitstop opgelegd. Het betekende een achtste plek in de einduitslag. Na alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen tevens de best geklasseerde Mercedes. Indy Dontje eindigde met de HTP Mannfilter Mercedes, samen met Marvin Kirchhofer op de elfde plek. Op het Trophy klassement na, kaapte het team van Callaway in de ADAC GT Masters vrijwel alle te vergeven titels weg.De ADAC maakte tevens voorafgaande aan de wedstrijd haar kalender voor 2018 bekend. Die kent voorlopig weinig veranderingen. Mogelijk dat het Tsjechische Most voor de Lausitzring in de plaats komt maar dit is niet helemaal zeker.

2017 Corvette
Aan de Callaway Corvette kon je in 2017 niet voorbij. De toonaangevende GT Masters bolide.


Christian Engelhardt: "Wij kwamen goed voorbereid naar Hockenheim en wij beschikten voor de eerste sessie over een perfecte auto. Tijdens de kwalificatie had ik gewoon een perfecte ronde. Tot aan de rijderswissel wist ik het contact met Eng te behouden. Met een vroege pitstop hebben wij geprobeerd aan de BMW voorbij te komen. Het was bijna gelukt. Catsburg beschikte in de tweede wedstrijdhelft over onvoldoende snelheid waardoor hij zijn achtervolgers ophield. Rolf heeft in de slotfase een intelligente wedstrijd gereden. Gigantisch dat wij ons zo over de zege kunnen verheugen."

Rolf Ineichen: " Ik ben ontzettend blij. Een beetje jammer voor Robert Renauer die een superwedstrijd reed en de overwinning zeker verdiend had. Aan het begin van mijn stint heb ik misschien iets teveel gepusht. Daardoor waren de achterbanden behoorlijk versleten. Het was zeker niet gemakkelijk om de Corvette achter me te houden. Zeker niet in de Spitzkehre"

2017 Assenheimer
Momentje voor Maxi Götz in de openingsfase.


Kalender 2018
13.04.-15.04.2018 Motorsport Arena Oschersleben
TBD Motorsport Festival Lausitzring*/Most*
08.06.-10.06.2018 Red Bull Ring/(A)
03.08.-05.08.2018 Nürburgring
17.08.-19.08.2018 Circuit Zandvoort
07.09.-09.09.2018 Sachsenring
21.09.-23.09.2018 Hockenheimring Baden-Württemberg

2017 Winnaars
Misschien niet helemaal verdiend, maar wel verrassend winnaar van de allerlaatste ADAC GT Masters wedstrijd in 2017. Rolf Ineichen en Christian Engelhart.

Uitslag R2 Hockenheim
1. Christian Engelhart / Rolf Ineichen – Grasser Lamborghini #63 1.03.28.095 37 ronden
2. Jules Gounon / Daniel Keilwitz – Callaway Corvette #77 + 1.864 secs.
3. Jeffrey Schmidt / Christopher Haase – Land Audi #2 + 2.380 secs.
4. Robert Renauer / Sven Müller – Herberth Porsche #99 + 7.654 secs.
5. Mike David Ortmann / Frank Stippler – Mücke Audi #25 + 10.161 secs.
6. Ezequiel Perez Companc / Mirko Bortolotti – Grasser Lamborghini #19 + 11.098 secs.
7. Mathieu Jaminet / Michael Ammermüller – Team75 Porsche #17 + 13.919 secs.
8. Connor De Phillippi / Christopher Mies – Land Audi #1 + 18.387 secs.
9. Luca Stolz / Luca Ludwig – Zakspeed Mercedes #21 + 18.621 secs.
10. Dennis Marschall / Patric Niederhauser – Aust Audi #4 + 19.711 secs.

2017 Kampioenen
De kampioenen van 2017 om dit verslag mee af te sluiten.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet