Sportscars

Sportscars: WTR-Cadillac op pole in Laguna Seca, Visit Florida op tweede startrij

170924 IMSA kwalificatie Zande
Derde startplaats voor Van der Zande/Goossens in de Visit Florida-Ligier

Voor de vijfde keer dit jaar en de derde maal op rij starten Jordan en Ricky Taylor met de Konica-Minolta WTR Cadillac DPi vanaf de pole-position voor een race in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. In de kwalificatie voor de America's Tire 250 op Mazda Raceway Laguna Seca kwam Ricky Taylor tot een tijd van 1:16,853 minuten en stelde daarmee de beste startplaats veilig. De Visit Florida Racing-Ligier met Renger van der Zande en Marc Goossens start als derde na een sterke kwalificatieronde van de Belgische coureur. De GTLM-pole ging naar Toni Vilander, die de Risi-Ferrari als snelste kwalificeerde. De snelste trainingstijd in de GTD-klasse werd gerealiseerd door Madison Snow in de Paul Miller Racing-Lamborghini. De Change Racing-Lamborghini van Jeroen Mul en Corey Lewis start als zesde in de klasse, de Riley Motorsport-Mercedes-AMG GT3 van Jeroen Bleekemolen en Ben Keating staat op de 13e startplaats in de klasse. In beide gevallen nam de teamgenoot van de Nederlanders de kwalificatie voor zijn rekening.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, PR

De Konica Minolta-Cadillac DPi van Wayne Taylor Racing was met de gebroeders Jordan en Ricky Taylor weer eens een klasse apart in de kwalificatie op Laguna Seca. Dat bleek wel uit het verschil in de snelste tijd van Ricky Taylor en die van Christian Fittipaldi in de als tweede geklasseerde nummer 5-Action Express Racing-Cadillac: de Braziliaan moest niet minder dan 0,829 seconde op Taylor toegeven.

170924 IMSA kwali Pole
Pole voor de Taylors in de Konica Minolta-WTR-Cadillac

De Visit Florida-Ligier van Marc Goossens en Renger van der Zande reed in alle sessies in de top vijf, waarmee duidelijk het potentieel van de auto bleek. Marc Goossens bevestigde dit met de derde startplaats. Reden tot tevredenheid, ook bij Renger van der Zande: "Marc heeft het goed gedaan", zei hij. "We staan ook maar op een paar honderdste van Fittipaldi. Taylor daarentegen gaat wel heel erg hard, en dat is nu al een paar keer op rij. Die hebben het duidelijk beter voor elkaar dan de rest van het veld. Bij ons gaat het goed, we zijn er erg blij mee en het is duidelijk dat we met de nieuwe Ligier beter uit de voeten komen. We leren nog steeds veel over de auto en komen beetje bij beetje in de goede richting. De derde startplaats is ook een goede positie in de aanloop naar de eerste bocht, dus kijken hoe Marc het gaat doen. Ik denk dat ik vrij vroeg in de auto kom en aardig wat kilometers hier mag maken. Laguna Seca is voor mij echt een van de highlights van het jaar. Het is hier fantastisch mooi, super om te rijden en met een prototype los te mogen gaan. Ik kan nauwelijks wachten!"

170924 IMSA kwali Risi
Eerste pole-position voor Risi-Ferrari in drie jaar

In GTLM staan er met Ferrari, Ford en BMW drie verschillende merken op de eerste drie startplaatsen. Toni Vilander kwam met de Risi-Ferrari tot een tijd van 1:21,914 minuten en bleef daarmee Dirk Müller in de snelste van de beide fabrieks-Fords 0,242 seconde voor. Voor het team van Giuseppe Risi was het de eerste pole-position in meer dan drie jaar. Op de tweede startrij in de klasse staan de beide RLL-BMW's, waarbij John Edwards in de nummer 24-auto, die hij deelt met Martin Tomczyk, slechts één duizendste sneller was dan Alexander Sims in de BMW met nummer 25, waarmee ook Bill Auberlen in actie komt. Daarachter staat de tweede Ford met Richard Westbrook, terwijl de teams van Corvette en Porsche meer ter voorbereiding op de race werkten dan voor een snelle kwalificatietijd gingen en daardoor verder naar achteren staan.

In GTD staat er voor de vierde keer op rij een Lamborghini op pole-position, ditmaal echter niet de Change Racing-Huracán van Jeroen Mul, maar de Paul Miller Racing-auto, waarmee Madison Snow de snelste tijd reed. Daarachter volgen de beide Porsche 911's van Alegra Motorsport en Park Place Motorsports, waarin respectievelijk Daniel Morad en Patrick Lindsey de kwalificatie reden.

170924 IMSA kwali Mul
De Change Racing-Lamborghini met Jeroen Mul/Corey Lewis start als zesde

De Change Racing-Lamborghini start als zesde in de klasse. "Niet helemaal wat we bedacht hadden, maar ook zeker niet hopeloos", meldde Jeroen Mul vanuit Californië. "We hebben goed geanalyseerd en de data bekeken, zodat we weten wat we nog kunnen verbeteren. Hopelijk kunnen we dat tijdens de race tot uiting brengen." Jeroen Bleekemolen zag hoe teamgenoot Ben Keating de Riley-Mercedes als 13e kwalificeerde en zei: "Niet heel erg goed, het is nog steeds erg moeilijk voor ons. De 'balance of performance' is min of meer hetzelfde gebleven, waardoor onze auto zo'n 50 kg meer weegt dan de Mercedes-AMG in andere kampioenschappen, en ook nog eens een kleine restrictor. Dat kost ons de kans op de titel. We doen nog wel mee, maar het is echt moeilijk, wat je ziet aan het feit dat Ben een prima ronde reed, maar toch niet verder komt dan de 13e plaats. De auto is echt te zwaar, maar we gaan natuurlijk ons best doen in de race. Het rooie ding (de Scuderia Corsa-Ferrari, RdB) inhalen en punten scoren, dat is ons doel!"

170923 IMSA Laguna Seca uitslag kwalificatie

170924 IMSA kwali Bleek
16e startplaats voor de Riley-Mercedes

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet