DTM

DTM: It's not easy being Green (raceverslag)

170923 DTM R1 Verslag Green
Zo was de volgorde voor het grootste deel van de race: Green voor Ekström

Mattias Ekström is opnieuw een belangrijke stap dichterbij het winnen van de DTM-titel gekomen. In de voorafgaande races scoorde hij weliswaar ijverig punten en was hij met drie tweede plaatsen ook al een paar keer dichtbij de zege, maar een overwinning zat er dit seizoen tot nu toe voor de Zweed nog niet in. Daar kwam nu op de Red Bull Ring verandering in, met dank aan Ekströms Audi-merkgenoot Jamie Green, die in alle trainingen en ook in de race het snelste was, maar de Zweedse routinier in de 36e van de 40 ronden voorrang verleende. Daarmee behaalde Ekström zijn eerste overwinning van het seizoen en vergrootte daarmee zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap. Green en Nico Müller completeerden de 'clean sweep' van de top drie voor Audi, Robert Wickens was de beste Mercedes-rijder op de vierde plaats, voor Marco Wittmann, die de eer voor BMW verdedigde met de vijfde positie.

Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR e.V./Jürgen Tap

Voorafgaand aan het raceweekeinde op de Red Bull Ring besloten de drie deelnemende merken in de DTM de gewraakte 'performancegewichten' af te schaffen, maar sommige insiders vreesden dat het dan wel eens een heel eenzijdig verhaal in het voordeel van Audi zou kunnen worden, omdat de Audi naar alle waarschijnlijkheid de snelste auto in het veld is. Dat bleek ook al tijdens de vrije trainingen, waarin Audi-rijder Jamie Green telkens de snelste was, en dat beeld zette zich voort in de kwalificatie, met een volledige top drie voor Audi met Jamie Green, Nico Müller en Mattias Ekström, en ook Mike Rockenfeller en René Rast als respectievelijk vijfde en zesde in goede uitgangsposities voor succes in de wedstrijd. Marco Wittmann behaalde als vierde de beste startplaats voor BMW, terwijl Robert Wickens als zevende de beste Mercedes-rijder in de startopstelling was. Het merk uit Stuttgart kwam duidelijk niet goed uit de verf, getuige ook het feit dat lokale held Lucas Auer niet verder kwam dan de twaalfde positie.

170923 DTM Verslag R1 Start
Start met Green voor Müller en Ekström

Terwijl Edoardo Mortara de motor van zijn Mercedes bij de start van de race liet afslaan en terugviel tot de staart van het veld, nam Jamie Green de leiding, voor Müller en Ekström. Robert Wickens had een uitstekende start en stoomde al in de eerste ronde op van de zevende naar de vierde plaats, voor Marco Wittmann en René Rast. Al in de tweede ronde passeerde Ekström zonder veel plichtplegingen zijn merkgenoot Müller en nam zo de tweede plaats over. Rast kwam al vroeg in botsing met de Mercedes van Wickens, waarvan de volledige zijkant en de bodemplaat door de actie beschadigd raakte, maar de Canadees kon zijn race wel vervolgen. Voor Rast was de ellende daarmee nog niet ten einde, want in de 17e ronde kwam hij op koude banden na de pitstop in botsing met Maxime Martin en ging in de rondte, waarop hij terugviel naar de staart van het veld. Daarmee gingen Rasts titelkansen naar alle waarschijnlijkheid in rook op.

170923 DTM R1 verslag Ullrich
Dank van oud-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich aan Jamie Green

Vooraan leek Green probleemloos naar de overwinning te rijden, maar wat velen verwachtten, gebeurde inderdaad: Ekström kwam in de slotfase zienderogen dichterbij en in de 36e ronde passeerde de Zweed zijn Britse merkgenoot, die hem geen strobreed in de weg legde. Daarop was voor Ekström de weg vrij om zijn eerste overwinning van het seizoen binnen te halen, terwijl Green en Müller de top drie voor Audi completeerden.

170923 DTM R1 Verslag Wickens
Robert Wickens eindigde ondanks schade als vierde

Wickens eindigde ondanks de schade aan zijn Mercedes als vierde, voor Marco Wittmann, die als vijfde de best geklasseerde BMW-rijder was, voor zijn merkgenoot Martin. Mike Rockenfeller werd zevende, voor Lucas Auer, die na zijn matige kwalificatieresultaat nog blij was dat hij in de race vier plaatsen had kunnen goedmaken. Auers teamgenoot Edo Mortara en BMW-rijder Timo Glock completeerden de top tien.

170923 DTM Spielberg uitslag race 1

170923 DTM stand na 15 van 18 races

170923 DTM verslag R1 Wittmann
Marco Wittmann was de best geklasseerde BMW-rijder

170923 DTM R1 verslag podium
Podium met de jarige Thomas Biermaier van het winnende Abt-team plus Green, Ekström en Müller

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet