Formula 4

F4: Van Amersfoort Racing erft vier maanden later alsnog twee overwinningen

Dragovich
Drugovich won alsnog, vier maanden later...

Ambtelijke molens malen soms langzaam, maar vier maanden of 123 dagen wachten wachten op een gewijzigde raceuitslag is natuurlijk ronduit belachelijk. Dit was echter het geval in de Duitse ADAC Formule 4, waar de beroepscommissie van de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB nu de uitsluiting van de auto's van het team US Racing op grond van een technische onvolkomenheid (het ontbreken van zogeheten 'spacers' van de wielophanging) officieel bevestigde. Daarmee erft Van Amersfoort Racing een pole-position en twee overwinningen en was er op de Lausitzring dus al sprake van de eerste volledige top drie in de historie van het Nederlandse team, en niet pas op de Sachsenring afgelopen week.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

Ter plekke hadden de technische commissarissen na de kwalificatie bij de auto's van het team US Racing al het ontbreken van de 'spacers' vastgesteld, waarop de sportcommissarissen de betreffende rijders uit de uitslagen van de kwalificatie op de Lausitzring haalden. Het team van Gerhard Ungar en Ralf Schumacher ging tegen deze uitsluiting in beroep, waardoor de rijders onder voorbehoud in de races mochten starten. De beroepscommissie van de DMSB bevestigde echter de uitsluiting, waardoor de rijders van US Racing niet meer in de uitslagen van de Formule 4-races op de Lausitzring voorkomen.

VAR leidt
Volledige top drie voor Van Amersfoort Racing op de Lausitzring

Als gevolg daarvan kreeg de Canadese Van Amersfoort-rijder Kami Laliberté alsnog de overwinning in de eerste race, terwijl Felipe Drugovich de winnaar van de tweede en derde race van het weekeinde is. De derde wedstrijd eindigde met een volledig podium voor Van Amersfoort Racing, met Fredrik Vesti en Louis Gachot op de plaatsen twee en drie. Drugovich is nu de enige rijder in de serie die dit seizoen zes overwinningen op zijn naam heeft staan. Voorafgaand aan de seizoensfinale van dit weekeinde op Hockenheim heeft de Braziliaan een achterstand van 18,5 punten op klassementsleider Armstrong en 16 punten op de als tweede geklasseerde Vips.

"Het is wat vreemd om vast te stellen dat we al vier maanden geleden ons eerste volledige podium hebben behaald", zegt Rob Niessink, CEO van Van Amersfoort Racing. "Niettemin zijn we erg blij met deze uitstekende prestatie van onze rijders. Bovendien is het positief dat de DMSB de beslissing voor de seizoensfinale van dit weekeinde op Hockenheim genomen heeft. Wel moet ik zeggen dat we enigszins teleurgesteld zijn dat de rijders die races gewonnen en podiumplaatsen behaald hebben, niet de kans gekregen hebben om dit op het podium te vieren, zoals ze verdiend hadden. Rekening houdend met het feit dat de meeste rijders in deze serie tieners zijn, hopen we dat een situatie als deze niet meer voorkomt."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet