Formula 4

Formule 4: Drievoudige VAR zege in R3. Drugovich en Armstrong titelkandidaat

De laatste drie wedstrijden van het ADAC Formule 4 kampioenschap leverden overwinningen op voor Julian Hanses(US Racing), Fabio Scherer en VAR-coureur Felipe Drugovich die zijn vijfde seizoensoverwinning wist te behalen. Ook hier wordt het kampioenschap tijdens de seizoensfinale in Hockenheim beslist.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

2017 VAR Top 3
Prachtig statement van Van Amersfoort Racing in R3. Drie auto's op het podium.


Zeges voor Hanses, Scherer en Drugovich
Voor de eerste twee wedstrijden van het ADAC F4 kampioenschap behaalde Julian Hanses de pole. Hanses: "Dit was grandioos, een fantastische wedstrijd. Bij de start kwam ik niet echt goed weg maar bij de herstart bevond het geluk zich aan mijn kant. De snelheid was grandioos. En qua snelheid overtrof ik duidelijk mijn achtervolgers. Daarvan kon ik extreem snel wegrijden. Precies zoals het gepland was. Achter Hanses, Scherer en Armstrong volgde de Deen Nicklas Nielsen en Juri Vips. Sophia Flörsch eindigde als zesde.

De wedstrijd moest echter vanwege een crash tussen Oliver Söderström, Lauren Heinrich en Charles Weerts met een Code Rood onderbroken worden. Na de herstart stond Hanses de leiding niet meer af. Vanwege de vele duels wist Hanses wat meer afstand van zijn tegenstanders te nemen. Sophia Flörsch en Felipe Drugovich leverden een boeiend duel om de zesde plek. In de allerlaatste ronde wist Fabio Scherer Premapowerteam-coureur Marcus Armstrong nog van de tweede plek te verdringen.

Fabio Scherer: " Dit was aan het slot een mooie move. Ik had misschien nog sneller kunnen gaan. Het moeilijkste was hier om zonder verlies aan neerwaartse druk competitief te blijven. Dit is goed bevallen. Ik had eigenlijk goed gepland waar ik Marcus het beste kon inhalen en één ronde voor het einde wist ik waar ik het moest doen. Ik ga gewoon voor de overwinning en probeer iets meer risico te nemen. Mijn doel is doorgaan. Super dat we volgende week alweer racen. Het mooiste is om dit altijd te doen."

Marcus Armstrong: "Ik ben totaal niet tevreden. In de allerlaatste ronde heeft Scherer het met een "buigen of barsten move" gedaan. Ik had vandaag kunnen winnen en de leiding in het kampioenschap kunnen overnemen."

2017 Sachsenring Sfeerbeeld van de Sachsenring.

De tweede wedstrijd leverde een overwinning voor Fabio Scherer op. Vanaf een derde plek was Scherer aan de wedstrijd begonnen en kreeg al na enkele meters de leiding in handen. De safetycar moest al in de eerste ronde in actie komen nadat Felipe Drugovich en Kim Luis Schramm er vanaf gingen. De wedstrijd moest voor vijf minuten met de safetycar onderbroken worden. Na de herstart wist Scherer de leiding te behouden. Voor een "off" van Tom Beckhauser moest de safetycar opnieuw in actie komen. Kort daarna moest er opnieuw geneutraliseerd worden omdat Tom Beckhäuser met een technisch defect van de baan ging. Met een derde plek behaalde Sophia Flörsch haar beste seizoensresultaat.

Sophia Flörsch: "Ik ben de eerste vrouw op het podium. Was dit seizoen op vele circuits snel maar het wilde maar niet lukken. Telkens waren het kleine dingetjes waardoor het niet functioneerde. Eindelijk is het gelukt. En op de Sachsenring had ik er niet meer op gerekend. Mooi dat het mij als vrouw gelukt is. Maar eigenlijk telt dit niet. Ik wil gewoon van de mannen winnen. Een mooi gevoel"

Felipe Drugovich blijft titelkandidaat
Met een vijfde seizoenszege meldde VAR-coureur Felipe Drugovich zich terug in de titelstrijd. Voor het team van Frits van Amersfoort werd het een prachtig resultaat met maar liefst drie auto's op het podium. Achter het VAR Trio Drugovich, Petrov en Vesti eindigde Premapowerteam coureur Juri Vips als vierde. Polesitter Kim Luis Schramm had een bijzonder slechte start en moest zowat het halve startveld laten passeren. Na een crash in het middenveld moest de safetycar voor de eerste maal in actie komen. De herstart volgde met nog 21 minuten te gaan. Aanvankelijk verdedigde Petrov sterk. Nadat Oliver Söderström moest opgeven kwam de safetycar voor de tweede maal op de baan.

De herstart volgde met nog tien minuten te gaan, maar met nog zeven minuten op de klok ging Drugovich aan koploper Petrov voorbij en pakte definitief de overwinning en houdt daarmee de titelstrijd open.

Artem Petrov: "Een inspannend weekend want ik heb voor de eerste maal op de Sachsenring gereden. Tot nu toe heb ik slechts eenmaal voor VAR getest en dit is direct goed bevallen. Het was geen harde wedstrijd. Voor Felipe ben ik blij. Goed voor het team. Ik had het misschien nog beter kunnen doen maar heb helaas een paar fouten gemaakt. Het Duitse kampioenschap is aansprekender dan het Italiaanse. Blij om hier in Duitsland te racen."


2017 Armstrong
Marcus Armstrong rijdt op kop. Gaat hij het kampioenschap winnen?

Frederik Vesti(VAR): "Het was een goed weekend voor mij. Bij alle drie races in de punten en tot slot nog op het podium. Ik verheug me nu al op Hockenheim. Wij hebben daar getest en die baan met snelle bochten mag ik wel. Kan nauwelijks wachten."

VAR Teammanager Jeroen de Jong: "Na de eerste wedstrijd vanochtend was iedereen behoorlijk gefrustreerd. Maar dit resultaat maakt alles weer goed. Felipe heeft in Hockenheim natuurlijk nog kans maar het gaat moeilijk worden. Een super teamprestatie. Voor ons staat niet alleen de titelkandidaat in het middelpunt maar het gehele team. Bij onze zijn er geen stalorders. Wij zeggen wel tegen onze coureurs dat ze niet tegen elkaar moeten rijden, maar clever moeten zijn."(De Roger Penske filosofie dus. WJS). Lucas Hoogenboom eindigde in de eerste twee wedstrijden tweemaal als twaalfde.

Race 1
1. Julian Hanses US Racing 30:00.610
2. Fabio Scherer US Racing + 2.012
3. Marcus Armstrong Prema Powerteam + 2.383
4. Nicklas Nielsen US Racing + 2.746
5. Juri Vips Prema Powerteam + 5.416
6. Sophia Flörsch ADAC Berlin-Brandenburg e.V. + 5.821
7. Felipe Drugovich Van Amersfoort Racing + 7.277
8. Frederik Vesti Van Amersfoort Racing + 8.203
9. Kim Luis Schramm US Racing + 9.600
10.Artem Petrov Van Amersfoort Racing + 10.835

2017 Floersch
Eindelijk een podiumplek voor Sophia Flörsch. Maar het werd wel tijd.

Race 2
1. Fabio Scherer US Racing 28:06.582
2. Marcus Armstrong Prema Powerteam + 0.621
3. Sophia Flörsch ADAC Berlin-Brandenburg e.V. + 0.968
4. Nicklas Nielsen U.S Racing + 1.453
5, Frederik Vesti Van Amersfoort Racing + 1.707
6. Juri Vips Prema Powerteam + 2.582
7. Lirim Zendeli ADAC Berlin-Brandenburg e.V. + 2.880
8. Michael Waldherr Neuhauser Racing + 3.768
9. Jonathan Aberdein Motopark + 6.052
10 80 Andreas Estner Neuhauser Racing + 6.792


Race 3
1 Felipe Drugovich Van Amersfoort Racing 30:39.369
2. Artem Petrov Van Amersfoort Racing + 2.126
3. Frederik Vesti Van Amersfoort Racing + 2.801
4. Juri Vips Prema Powerteam + 3.290
5. Fabio Scherer US Racing + 3.511
6. Marcus Armstrong Prema Powerteam + 6.396
7. Sophia Flörsch ADAC Berlin-Brandenburg e.V. + 7.357
8. Lirim Zendeli ADAC Berlin-Brandenburg e.V. + 7.704
9. Nicklas Nielsen US Racing + 8.556
10. David Malukas Motopark + 8.959
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet