IndyCar

Indycar: Perfecte Penske dag op Sonoma levert titel voor Newgarden op. Zege voor aftredend kampioen Pagenaud

Voor Team Penske werd het op Sonoma een perfecte dag met een overwinning voor aftredend kampioen Simon Pagenaud en teamgenoot Josef Newgarden die de scepter mocht overnemen. Met een voorsprong van 1.096 secs. schreef Pagenaud de wedstrijd op zijn naam. Voor de Fransman betekende het zijn 11e Indycar-overwinning. Vorig jaar pakte Pagenaud vanaf pole de titel.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2017 Kampioen Newgarden
Historisch moment voor de 26-jarige Newgarden. Direct in zijn eerste seizoen voor Team Penske de titel.

Perfecte Penske dag op Sonoma levert titel voor Newgarden op. Zege voor aftredend kampioen Pagenaud
Door als tweede op Sonoma op te eindigen stelde Penske-coureur Josef Newgarden, met dertien punten voorsprong in de eindstand, de titel en één miljoen dollar prijzengeld veilig. Sinds Ryan Hunter Reay in 2012 is Newgarden weer de eerste Amerikaan die de Indycar-titel naar zich toe weet te trekken.

Josef Newgarden: "Ik weet niet wat ik moet zeggen. Er gebeurde gedurende het gehele jaar nogal wat om dit te realiseren. Wel wil ik mijn teamgenoten bedanken. Om dit te laten gebeuren hebben zij mij enorm veel steun gegeven. Een enorme teamprestatie voor Team Penske. Een droom is werkelijkheid geworden."

Voor Team Penske betekende dit het 15e Indycarkampioenschap en daarmee treedt Newgarden in de sporen van Tom Sneva, Rick Mears, Al Unser, Danny Sullivan, Al Unser Jr., Gil de Ferran, Sam Hornish Jr., Will Power en Simon Pagenaud.

2017 Pagenaud
Ondanks tragere pitstops was Pagenaud bijzonder snel op de baan.

Roger Penske: "Ik heb zoveel grote coureurs in dienst gehad maar ik heb geen favorieten. Kan Newgarden ook met niemand vergelijken. Hij is Amerikaan en dit is bijzonder omdat de meeste deelnemers in deze sport vanuit het buitenland komen. Bijzonder opwindend dat Josef deze route genomen heeft om dit te bereiken."

Voor de eerste maal in de veertienjarige geschiedenis bleef de wedstrijd neutralisatievrij. Zowel Newgarden als Pagenaud reden exact 41 ronden aan de leiding en opteerden voor een driestop strategie. De langzamere pitstops van Pagenaud werden gecompenseerd door snellere rondetijden.Het beslissende moment viel toen Pagenaud in de 64e ronde zijn laatste stop maakte en net voor Newgarden terug de baan opkwam. Vanaf dit moment hield Pagenaud zijn teamgenoot onder controle.

Simon Pagenaud: " Ik deed wat ik moest doen. We hebben het geprobeerd. Het was onvoldoende. Het gaat om het gehele kampioenschap. Je moet het gehele jaar in elke race sterk zijn. Ik denk Josef dit jaar iets sterker was, maar we komen terug. Dertien punten verschil."

Will Power complementeerde het Penske-podium met een derde plek met 23 punten achterstanden op Newgarden. Scott Dixon eindigde als vierde. In zijn 17-jarige Indycar-carriere eindigde Dixon 11 maal in de Top 3. Een formidabele prestatie van de Ganassi-coureur. Helio Castroneves eindigde als vierde in de wedstrijd en als vijfde in de eindstand van het kampioenschap. In 20 jaar Indycar is Castroneves er nog steeds niet in geslaagd om een titel op zijn naam te schrijven.

2017 Dixon Scott Dixon een voorbeeld voor velen. 17 Jaar in Indycar en elfmaal in de Top 3 van de eindstand. Slechts weinigen kunnen dit zeggen.

Scott Dixon: "Het leek wel alsof de No 3 Penske ons schaduwde. Elke keer als ik de pits naar binnenging was het een flinke barrière. Als ik vrij baan had, kon ik terrein goed maken. Het was niet de manier waarop wij wilden eindigen. Felicitaties aan Team Penske en Josef Newgarden."

Josef Newgarden: "Een droom is werkelijkheid geworden. Ik probeerde aan Simon Pagenaud voorbij te gaan. Iets wat ik normaal altijd doe. Maar het team vertelde mij om geduld te hebben en niets stoms te doen. Dus dit deed ik dan maar niet. Een teamprestatie. Blij voor Pagenaud, want dit is een teamprestatie. Hij beschikte vandaag gewoon over de snelheid."

Simon Pagenaud: "Het was natuurlijk een fenomenale performance. Eerst wil ik Josef Newgarden en Team Penske feliciteren. Onze team heeft het gehele weekend laten zien hoe sterk we zijn. Ik heb gedaan wat ik moest doen. De wedstrijd winnen."

Helio Castroneves: "De teamgenoten die ik vandaag had, hebben mij wel geholpen om een betere coureur te worden. Een ander seizoen waarin we zoveel mogelijk pushten om in de Top 4 te eindigen. En als je naar de statistieken kijkt, eindigde ik viermaal als tweede. P4 in de eindstand vertegenwoordigd niet exact waartoe wij in staat waren. Soms is het hard. En dan probeer je weer voor de volgende titel te gaan. Maar dit doe ik al jaren."

2017 Newgarden 1
Josef Newgarden op weg naar zijn eerste Indycar titel bij Team Penske.

Uitslag
1. Simon Pagenaud, Dallara Chevrolet, 85, ronden
2. Josef Newgarden, Dallara Chevrolet, 85, ronden
3. Will Power, Dallara Chevrolet, 85, ronden
4. Scott Dixon, Dallara Honda, 85, ronden
5. Helio Castroneves, Dallara Chevrolet, 85 ronden
6. Graham Rahal, Dallara Honda, 85 ronden
7. Marco Andretti, Dallara Honda, 85 ronden
8. Ryan Hunter-Reay, Dallara Honda, 85 ronden
9. Sebastien Bourdais, Dallara Honda, 85 ronden
10. Conor Daly, Dallara Chevrolet, 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet