NASCAR

NASCAR: Martin Truex Jr. wint eerste wedstrijd Playoffs Chicagoland

Martin Truex Jr. behaalde in de Playoff opener op Chicagoland zijn vijfde seizoensoverwinning. Het betekende zijn tweede achtereenvolgende zege hier en de 12e in zijn carriere. Truex Jr. versloeg Chase Elliott met een voorsprong van ruim 7.179 secs.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2017 Truex Jr
En weer een overtuigende zege voor Martin Truex Jr.


Martin Truex Jr.wint eerste wedstrijd Playoffs Chicagoland
Toch was het voor Truex Jr. geen gemakkelijke wedstrijd. In de 39e ronde was de Furniture Row-coureur te snel in de pitlane en werd daarvoor bestraft. En een loszittende wielmoer zorgde ervoor dat hij aan het einde van het eerste segment naar de staart van het veld terugviel. In de Playoffs verhoogde Truex Jr. zijn puntentotaal naar 58 punten. Maar zelf beschouwde hij dit niet als een statement aan zijn concurrenten.

Truex Jr: "Ik geef weinig om statements. Ik heb ervan genoten en onze pitcrew deed wat ze moesten doen. Het was belangrijk om hier te komen en de druk niet op te voeren. Ik denk dat we dit goed gedaan hebben.

Telkens als je naar Victory Lane rijdt, is het bijzonder. Je moet zoveel mensen bedanken. Ben er sprakeloos van, maar teameigenaar Barney Visser en iedereen bij Toyota Racing Developments in Cosa Mesa bouwen fantastische motoren. Iedereen bedankt. Een droom is werkelijkheid geworden. En wij hebben de tijd van ons leven."

2017 Elliott Zelfvertrouwen bij Chase Elliott, maar te weinig snelheid om voor Truex Jr. een bedreiging te kunnen vormen.

De top zes ging naar de Playoff rijders. Kevin Harvick bevond zich vrijwel de gehele middag in de kopgroep en eindigde als derde. Daarachter volgden Denny Hamlin, Kyle Larson en Brad Keselowski.

Achter Joey Logano eindigde zevenvoudige kampioen Jimmie Johnson als achtste. De Hendrick Motorsports Chevrolet miste ten op zichte van de concurrentie duidelijk snelheid. Matt Kenseth, Jamie McMurray en Ryan Blaney eindigden resp. als 9e, 10e en 11e.Chase Elliott was verheugd over zijn beste wedstrijd sinds Michigan in juni. Elliott reed 42 ronden aan de leiding. Het meeste sinds de 106 van Phoenix begin maart.

Chase Elliott: "Het zou mooi geweest zijn indien ik wat meer met Martin had kunnen vechten. Maar we hadden gewoon onvoldoende in huis. Maar eerlijk gezegd was dit wel een stap in de juiste richting van waar we moeten zijn. Waar we verdienen te zijn omdat we het potentieel ervoor hebben."

2017 Toyota Front Row
Busch en Hamlin vertrokken vanaf de eerste startrij.

Truex Jr. overleefde zijn problemen in de pitlane. Anderen zoals Kyle Busch waren minder gelukkig. Busch schreef dan wel het eerste wedstrijdsegment op zijn naam, maar dat was het dan ook wel. Acht ronden later moest Busch vanwege een loszittend wiel terug naar de pits. En vervolgens stapte één van zijn teamleden te vroeg over de muur. Busch kreeg daarvoor een "drive-through" opgelegd en vond nooit meer de aansluiting in dezelfde ronde. Alhoewel hij gewoon over de snelste auto van het veld beschikte. Maar het lot van Busch verbleekte vergeleken met dat van Ricky Stenhouse Jr.

Stenhouse Jr. raakte vroeg in de wedstrijd de muur en ging ook nog eens over de witte lijn heen. Hij werd als 25e geklasseerd. Kasey Kahne beschikte over gebrek aan snelheid en werd op drie ronden achterstand als 21e geklasseerd.

2017  Dale Jr
Laatste optreden van Dale Jr. op Chicagoland.

Kurt Busch ging in de 200e ronde laat naar binnen omdat hij over vibraties klaagde. En ook de SHR-rijder werd voor te snel rijden in de pitlane bestraft. Op twee ronden achterstand werd Busch als 19e geklasseerd. Op New Hampshire volgende week moet Busch veel terrein goed maken. Austin Dillon ging in dezelfde ronde als Truex Jr. in de fout maar wist zich niet meer te herstellen. In de Richard Childress Racing Chevrolet eindigde hij als 16e. Teamgenoot Ryan Newman eindigde op drie ronden achterstand als 23e. Voor de wedstrijd op New Hampshire bevinden zich Kurt Busch, Stenhouse Jr., Kahne en Newman in de Playoff gevarenzone. In zijn laatste wedstrijd op Sonoma eindigde Dale Earnhardt Jr. als 17e op één ronde achterstand.

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
3. Kevin Harvick Ford 267 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 267 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
6. Brad Keselowski Ford 267 ronden
7. Joey Logano Ford 267 ronden
8. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
9. Matt Kenseth Toyota 267 ronden
10.Jamie McMurray Chevrolet 267 ronden

2017  Truex Jr
Gaat Truex Jr. ondanks de Playoffs dit jaar kampioen worden?

Playoff stand
1. Martin Truex Jr. 2102 punten
2. Kyle Larson 2075 punten
3. Kevin Harvick 2067 punten
4. Brad Keselowski 2061 punten
5. Kyle Busch 2061 punten
6. Chase Elliott 2059 punten
7. Denny Hamlin 2058 punten
8. Jimmie Johnson 2048 punten
9. Matt Kenseth 2039 punten
10. Ryan Blaney 2034 punten
11. Jamie McMurray 2031 punten
12. Austin Dillon 2026 punten
13. Kurt Busch 2026 punten
14. Ricky Stenhouse Jr. 2022 punten
15. Kasey Kahne 2021 punten
16. Ryan Newman 2019 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet