V8 Supercars

V8 Supercars: Drievoudige Ford zege in Sandown 500. Doorbraak Cameron Waters/Richie Stanaway(kort)

Een drievoudige Ford zege in de seizoensopener van de Pirtek Endurance Cup. De combinatie Cameron Waters/Richie Stanaway reed met de PRA Ford een vrijwel foutloze wedstrijd. Tot aan het einde stonden Waters/Stanaway onder druk van de Shell V Power DJR Team Penske Falcon van McLaughlin/Premat.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PRA/DJR Team Penske

2017 Stamaway 1
Prachtig gezicht om te zien. Waters/Stanaway onder druk naar de overwinning.


Drievoudige Ford zege in Sandown 500. Doorbraak Cameron Waters/Richie Stanaway
Cameron Waters/Richie Stanaway behaalden hun allereerste Supercars-overwinning in de Sandown 500 en gaven de gevestigde orde duidelijk het nakijken. De wedstrijd moest na een crash van Taz Douglas in de openingsronde gedurende lange tijd onderbroken worden. Stanaway had direct de leiding genomen, gevolgd door Premat en Dumbrell(Holden). Shane van Gisbergen was na een incident met Fabian Coulthard in de trainingen naar de laatste startrij teruggezet maar reed een formidabele openingsronde waarin hij al acht plekken goed wist te maken. Later in de wedstrijd pakte SVG kortstondig optisch de leiding maar werd in de 106e ronde het slachtoffer van een klapband en werd vervolgens als 16e geklasseerd. Ook Paul Dumbrell die samen met Jamie Whincup een combinatie vormde, werd eerder in de wedstrijd eveneens het slachtoffer van een klapband.

De combinatie Whincup/Dumbrell wist nog als zesde te eindigen David Reynolds(Erebus Motorsport) zag kort voor het einde van de wedstrijd door een klapband een Top10 klassering eveneens in rook opgaan.

Na de allerlaatste stops wist McLaughlin snel terrein te winnen en begon in de slotfase op de PRA Ford Falcon van Waters in te lopen maar kwam uiteindelijk toch te kort. Voor Red Bull Team Australia was het een rampzalige dag. Met een tweede plek wist Scott McLaughlin zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap met 84 punten te vergroten.

Na de klapband van Van Gisbergen nam de combinatie Chaz Mostert/Steve Owen de derde plek over en bezorgden PRA daarmee een fraai 1-3 podium. Garth Tander en de jonge James Golding eindigden in de Gary Rogers Motorsport Holden Commodore verrassend als vierde. De LDM Motorsport Holdens waren de enige twee uitvallers in de wedstrijd. Het team kreeg een boete van 5000 Aus $ nadat Alex Davison met een loszittend rechter achterwiel de pitlane verliet. Ook in de tussenstand van het kampioenschap moest LDM Motorsport 30 punten
inleveren. De wedstrijd werd na de crash van Douglas tot 125 ronden verkort. In principe werd er dus een afstand van 387 km. afgelegd.(later meer)

2017 McLaughlin Premat
McLaughlin/Premat duidelijk favoriet voor de Pirtek Endurance titel.

Uitslag
1 Monster Energy Racing C.Waters/R.Stanaway Ford Falcon FG/X 125 ronden  3:31:35.785
2 Shell V-Power Racing Team S.McLaughlin/A.Premat Ford Falcon FG/X 125 ronden 3:31:36.460
3 Supercheap Auto Racing C.Mostert/S.Owen Ford Falcon FG/X 125 ronden  3:31:58.360
4 Wilson Security Racing GRM G.Tander/J.Golding Holden Commodore VF 125 ronden 3:32:02.953
5 Shell V-Power Racing Team F.Coulthard/T.D'Alberto Ford Falcon FG/X 125 ronden 3:32:03.505
6 Red Bull Holden Racing Aust J.Whincup/P.Dumbrell Holden Commodore VF 125 ronden 3:32:12.181
7 Wilson Security Racing GRM J.Moffat/R.Muscat Holden Commodore VF 125 ronden 3:32:13.124
8 Preston Hire Racing L.Holdsworth/K.Reindler Holden Commodore VF 125 ronden 3:32:14.561
9 Freightliner Racing T.Slade/A.Walsh Holden Commodore VF 125 ronden  3:32:18.304
10 The Bottle-O Racing Team M.Winterbottom/D.Canto Ford Falcon FG/X 125 ronden 3:32:19.725

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet