Sportscars

Sportscars: Ook in Texas volledige eerste startrij voor Porsche

170916 WEC kwalificatie LMP1
Porsche heeft ook op COTA de volledige eerste startrij in handen

Net als twee weken geleden in Mexico bezet Porsche ook op het Circuit Of The Americas in Austin, Texas de volledige eerste startrij voor de FIA WEC-race. Anders dan in midden-Amerika is het echter ditmaal de nummer 1-auto met Nick Tandy, Neel Jani en André Lotterer die vanaf de pole-position vertrekt. Jani en Tandy kwamen tot een gecombineerd gemiddelde van 1:44,827 minuten en hadden daarmee een voorsprong van 0,253 seconden op de nummer 2-Porsche van Earl Bamber, Brendon Hartley en Timo Bernhard, waarin Bamber en Bernhard de kwalificatie reden. In de LMP2-klasse vertrekt de Signatech-Alpine van Nicolas Lapierre, Gustavo Menezes en André Negrão voor het tweede evenement op rij vanaf pole. De nummer 38-Jackie Chan DC Racing-Oreca met Ho Pin Tung vertrekt als derde. In GTE-Pro start de nummer 71-Ferrari van Davide Rigon en Sam Bird vanaf de pole-position, de snelste kwalificatietijd in GTE-Am was voor de nummer 98-Aston Martin van Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

170915 FIA WEC kwalificatie Toyota
De Toyota's kwamen er bij temperaturen van boven de 30 graden niet aan te pas

In de zomerse hitte van Texas kwam Toyota er in de LMP1-klasse opnieuw niet aan te pas. De snelste tijd in de derde vrije training gaf nog wat hoop, maar in de kwalificatie stond er andermaal geen maat op de fabrieks-Porsches. In de 20 minuten durende prototype-sessie kwamen Neel Jani en Nick Tandy dankzij een sterk slotoffensief van de Brit tot een gecombineerd gemiddelde van 1:44,827 minuten over twee ronden. Tandy moest nog een keer aan de bak nadat zijn eerdere tijd was geschrapt vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan. Timo Bernhard en Earl Bamber kwamen in de nummer 2-Porsche uiteindelijk 0,253 seconden tekort op hun teamgenoten – al zullen ze zoals in eerdere races in de wedstrijd wel weer het voordeel krijgen bij de stalregie met het oog op het kampioenschap. Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima kwalificeerden de snelste Toyota, de nummer 8 die ze delen met Stéphane Sarrazin, als derde, maar bleven daarbij wel 1,659 seconden achter bij de pole-winnende Porsche.

De pole-position in de LMP2-klasse ging net als in Mexico naar de Signatech-Alpine met Nicolas Lapierre en André Negrão, die met een gecombineerd gemiddelde van 1:54,024 minuten 0,251 seconden sneller waren dan de nummer 13-Vaillante-Rebellion van Mathias Beche, David Heinemeier Hansson en Nelson Piquet jr. De Jackie Chan DC-Oreca van Ho Pin Tung, Thomas Laurent en Oliver Jarvis, de leiders in de kampioenschapsstand, start vanaf de derde plaats in de klasse.

170915 FIA WEC kwalificatie Ferrari
De Ferrari van Bird/Rigon staat op pole in GTE-Pro

Ook in de GTE-Pro-klasse was er een herhaling van Mexico, met de snelste kwalificatietijd van 2:03,057 minuten voor Sam Bird en Davide Rigon in de nummer 71-AF Corse-Ferrari, 0,199 seconden sneller dan het Britse duo Andy Priaulx en Harry Tincknell in de nummer 67-Ford. Nicki Thiim en Marco Sørensen completeerden de top drie in de 'Dane Train'-Aston Martin, voor James Calado en Alessandro Pier Guidi in de andere AF Corse-Ferrari. In de GTE-Am-divisie waren Paul Dalla Lana en Pedro Lamy voor de vierde keer dit seizoen het snelst in de kwalificatie met de nummer 98-Aston Martin, die ze delen met Mathias Lauda. De tweede tijd was voor de Spirit of Race-Ferrari van Thomas Flor en Miguel Molina, waarmee ook Frederico Castellaci in actie komt.

170915 FIA WEC Austin uitslag kwalificatie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet