Formula 4

Italiaans F4: Job van Uitert domineert op Imola

image1

Job van Uitert heeft met twee overwinningen en een tweede plaats zijn stempel gedrukt op het vijfde raceweekend van het Italiaans Formule 4 kampioenschap op het legendarische circuit van Imola. Dankzij de overwinningen, alweer de derde en vierde van dit seizoen, is de jonge Nederlander nog volop in de race om de titel.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Imola is Job vaak gunstig gezind, immers in 2016 was de Jenzer Motorsport coureur ook al tweemaal de beste op het "Autodromo Enzo e Dino Ferrari". Het was dan ook vanzelfsprekend dat de 18-jarige coureur vol zelfvertrouwen uit de zomerstop kwam. Minder vanzelfsprekend was het resultaat tijdens de kwalificatiesessies want tijdens de officiële tijdtrainingen haalde Job een derde en een eerste startplek binnen. Die pole-position betekende een unicum: "In al mijn races in de Nederlandse Mazda Max5 cup en in het Duits en Italiaans kampioenschap heb ik nog nooit een pole-position behaald. Dat ik dat nu, in dit competitieve veld, wel kan laat zien hoe hard ik samen met Jenzer Motorsport heb gewerkt om samen het uiterste uit mijzelf en de auto te halen. Dit geeft enorm veel vertrouwen!", aldus een glunderende polesitter.

De eerste wedstrijd werd op zaterdagmiddag verreden en na een uitstekende start nestelde Job zich als tweede achter kampioenschapsleider Marcus Armstrong. De Australiër kon niet wegkomen bij de lichtblauwe Tatuus Formule 4 maar Job viel niet meteen aan. "Achter mij was een heftig gevecht gaande met coureurs die elkaar niet spaarden. Ik wilde wegkomen met Marcus, een slimme wedstrijd rijden en in de eindfase aanvallen." Het plannetje lukte deels want door een aantal neutralisaties moest Job zich keer op keer focussen op het wegkomen bij het groepje achter hem en was er geen tijd om een echte aanval op te zetten.

Op zondag liet Job zich echter op geen enkel ogenblik het kaas van het brood eten. Zware regenval zorgde ervoor dat de tweede race van het weekend een paar uur vertraging opliep en zelfs achter de safetycar begon. Toen het veld losgelaten werd bleek al gauw dat natte omstandigheden het jachtterrein van Job van Uitert zijn. Ronde na ronde vergrootte hij zijn voorsprong op de rest van het veld en na bijna een half uur racen kwam Job met meer dan zeven seconden voorsprong over de streep.

Een paar uur later leek alles anders te worden. De baan was inmiddels opgedroogd en de andere titelconcurrenten zinden op revanche. Dat bleek echter ijdele hoop want opnieuw startte Job vanaf de pole-position sterk en dook als eerste de eerste bocht in. Dat bleek cruciaal want terwijl er achter hem hard gevochten werd kon Job er vandoor. Een safetycar aan het einde van de race zorgde ervoor dat de voorsprong verdween maar desondanks kwam de vierde overwinning van het seizoen nooit in gevaar en klonk voor de tweede keer dit weekend het Wilhelmus op Imola.

Na de derde wedstrijd was Job van Uitert dan ook uitzinnig over zijn resultaten: "Dit weekeinde had gewoon niet beter kunnen gaan. Eindelijk knoop ik het in de kwalificatie allemaal aan elkaar en dan blijkt dat ik op een natte en droge baan de snelheid heb om weg te komen van het veld. Dat is de grootste les die ik meeneem, dat ik het in dat ene rondje ook kan. Dat geeft me alle kansen voor de rest van dit seizoen."

image2

Dankzij zijn uitstekende resultaten staat Job tweede in het Italiaans Formule 4 kampioenschap op 17 punten achterstand van Marcus Armstrong. Met nog twee evenementen en zes races te gaan zijn er nog maar liefst 150 punten te verdelen. Het wordt dus spannend op 7 en 8 oktober op het circuit van Mugello. En de laatste race die Job daar reed? Die won hij.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet