Formule 3

F3: Norris in zetel op weg naar titel

2017 Lando Norris Grid
Met twee overwinningen en een tweede plaats scoorde Norris opnieuw prima

Beslist is er nog niks, maar het moet wel heel raar lopen als Lando Norris zijn eerste seizoen in het FIA EK Formule 3 niet met de titelwinst afsluit. Met twee overwinningen en één tweede plaats op de Nürburgring vergrootte de Britse rijder van het Carlin-team zijn voorsprong in de tussenstand, temeer omdat zijn enig overgebleven concurrent, de Duitser Maximilian Günther, flink punten morste. Het Italiaanse Prema-team kreeg de afstelling structureel niet voor elkaar, waardoor Günter uit het totaal van de drie races slechts zes punten behaalde, tegenover de 68 van zijn opponent. Met drie nieuwe rijders, waaronder de talentvolle Belg Max Defourny bij Van Amersfoort Racing, groeide het EK-veld tot 22 deelnemers. Tevens was er het tweede seizoenspodium voor het Nederlandse team door Joey Mawson, die in de eerste race als derde eindigde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2017 Mawson
Joey Mawson (96) maakte waar wat er op zijn auto staat: podium

Voor de zevende keer op rij (!) had Lando Norris de pole-position veroverd, en dat met een vrijwel onvoorstelbare dominantie, want de marge van 0,9 seconde is in Formule 3-termen een wereld van verschil. Ook in de race, die in de regen van start ging, was Norris een klasse apart. Na de eerste ronde al kwam hij door met een voorsprong van 2,6 seconden op Callum Ilott, die even later zijn tweede plek aan landgenoot Jake Hughes verloor . In de derde ronde was er een 'full-course yellow' als gevolg van een crash van Mazepin, die door nieuwkomer Fenestraz van de baan werd getikt en in de bandenstapels belandde. In de vijfde ronde werd de race weer vrijgegeven en vervolgens reed Norris zonder problemen de overwinning naar huis. Uiteindelijk won de Brit met een voorsprong van niet minder dan 17,562 seconden voor Hughes, wiens tweede plaats ook nimmer in gevaar was. De strijd om de derde plaats was interessanter: achter de teruggevallen Ilott en de sterk rijdende Japanner Makino leek Joey Mawson op weg naar zijn eerste podiumplaats, ondanks een fors gat aan de voorkant van zijn Van Amersfoort-Dallara, dat hij al in de eerste ronde had opgelopen. In de slotfase echter zette Ilott hem meer en meer onder druk, maar Mawson hield het hoofd koel en verdedigde zijn derde plaats tot aan de finish. Ilott daarentegen verloor ook zijn vierde plek nog aan Makino, die echter later nog een tijdstraf kreeg. De Belg Max Defourney sloot zijn F3-racedebuut bij Van Amersfoort Racing af met de elfde plaats, een plaats voor teamgenoot Newey.

170909 FIA EK F3 uitslag race 1

2017 Jake Hughes
Jake Hughes (34) behaalde zijn eerste F3-zege

Voor de tweede race stond Norris eens niet op pole, want in de tweede kwalificatie op een opdrogende baan werd het klassement wat door elkaar geworpen. Daarmee eindigde Jake Hughes als snelste voor zijn Britse landgenoten Ilott en Norris en dat waren ook de rijders in de top drie aan de finish van een race met weinig actie, zij het dat Norris als tweede en Ilott als derde eindigde. Hughes nam vanaf de pole de leiding, terwijl Ilott in de derde ronde zijn tweede plaats aan Norris verloor. Die reed pas in de slotfase het gat naar Hughes grotendeels dicht, maar de Hitech-rijder had genoeg voorsprong om de overwinning veilig te kunnen stellen. Voor Hughes was het zijn eerste F3-zege, het Hitech-team kon voor de eerste maal dit seizoen een overwinning vieren. Norris en Ilott completeerden het podium, terwijl de Japanner Tadasuke Makino, na zijn polsblessure van de Norisring weer terug in vorm, als vierde zijn tot nu toe beste resultaat liet aantekenen. Voor Van Amersfoort reden Mawson en Newey als respectievelijk zevende en achtste in de punten, Piquet en Defourny eindigden als 17e en 18.

170910 FIA EK F3 uitslag race 2

2017 Illott Norris buitenom
Norris passeert Ilott (53) en legt daarmee de basis voor zijn overwinning

In de derde race startte Callum Ilott vanaf de pole-position, voor Norris en Hughes. Net na de start kwamen Habsburg en Zhou bij het aanremmen van de eerste bocht met elkaar in botsing en raakten van de baan. Daarop volgde een interventie van de safety-car. In ronde vier werd de race weer vrijgegeven en Norris maakte van de gelegenheid bij de herstart gebruik om Ilott in de Mercedes-Arena te passeren. Daarbij raakte hij eenmaal buiten de baan, maar de wedstrijdleiding besloot daarop geen actie te ondernemen en zo stond niets de negende seizoenszege van de Brit nog in de weg. Terwijl Ilott meer en meer terugviel en uiteindelijk als vierde eindigde, behaalden Jake Hughes en Ralf Aron namens het op de Nürburgring sterk optredende Hitech-team de tweede en derde plaats. Harri Newey was ditmaal de beste Van Amersfoort-rijder op de zesde positie, terwijl Max Defourny zijn eerste F3-weekeinde afsloot met de kampioenschapspunten voor de negende plaats.

170910 FIA EK F3 uitslag race 3

170910 FIA EK F3 stand na 24 van 30 races

2017 Max Defourney
Keurig en leerzaam F3-debuutweekeinde voor de Belg Max Defourny bij Van Amersfoort Racing
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet