DTM

DTM: Wickens behaalt eerste seizoenszege in incidentrijke race

2017 Wickers voor
Winnaar Wickens voor Wittmann, die uiteindelijk als derde zou eindigen

Robert Wickens, vorig jaar nog in de strijd om de titel, had dit seizoen in de DTM tot nu toe nog geen enkele overwinning op zijn naam staan. Dat veranderde op de Nürburgring, waar Mercedes-AMG met name in de slotfase weer bijzonder sterk was. De Canadees reed de overwinning naar huis, terwijl Paul Di Resta als tweede zijn resultaat van gisteren wist te herhalen. BMW-rijder Marco Wittmann, die vanaf pole-position de wedstrijd startte, een tijdlang de wedstrijd aanvoerde, zakte terug naarmate de race vorderde en moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Mattias Ekström eindigde als zesde en deed de beste zaken met het oog op het kampioenschap, temeer omdat zijn naaste concurrent Lucas Auer geheel zelfstandig van de baan spinde en daarmee zijn derde positie in de race verloor. Ook René Rast scoorde geen punten: na een straf startte hij als laatste en eindigde buiten de top tien.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

In de kwalificatie voor de race was het ditmaal eens niet Lucas Auer, maar Marco Wittmann die de pole-position voor zich opeiste. De titelverdediger was de enige die onder de 1:21 minuten bleef en kwam tot een tijd van 1:20,936 minuten. Naast hem stond Paul Di Resta op de tweede startplaats, terwijl Mercedes-rijders Robert Wickens en Lucas Auer vanaf de tweede startrij vertrokken. De Audi-rijders hadden het letterlijk zwaar in de kwalificatie, waarin geen enkele Audi in de top tien eindigde.

2017 Start DTM Race
Start met Di Resta (3), Wittmann (11) en Wickens (1) in de voorste gelederen

Wittmann verloor bij de start het sprintduel met Paul Di Resta, maar bleef achter de Schot en wist in de 15e ronde de leiding te heroveren. Drie ronden later echter verloor Wittmann zijn leidende positie aan de sterk opgeklommen Robert Wickens. Op dat moment was Lucas Auer al lang uit de strijd om de ereplaatsen: in de zesde ronde ging de Oostenrijker, die in de beginfase achter Di Resta en Wittmann op de derde plaats reed, bij het uitkomen van de Mercedes-Arena in de rondte en viel daarmee terug tot de 13e plaats.

2017 Auer Off
Auer is het juiste spoor bijster

Vooraan reed Wickens bijzonder sterk en wist uiteindelijk de overwinning veilig te stellen, terwijl Wittmann in de 35e ronde nog een positie verloor aan Paul Di Resta. In die volgorde kwam het trio uiteindelijk aan de finish. Daarachter volgden Bruno Spengler en Maro Engel, voor Mattias Ekström die met wat hulp van zijn Audi-collega Green op de zesde plaats eindigde. Een andere Audi-rijder, Nico Müller, viel negatief op door rondenlang buiten te blijven alvorens zijn pitstop te maken en daarmee heel wat anderen op te houden. Vervolgens reed BMW-rijder Timo Glock tegen de achterkant van de Audi van de Zwitser, die daarmee zwaar beschadigd raakte en voortijdig uitviel. In de laatste ronde kwam Gary Paffett in botsing met BMW-rijder Maxime Martin, waarop Paffett terugviel van de achtste naar de 14e plaats. Het was één van vele incidenten in de race, waarin het duidelijk werd dat er in de DTM agressiever gereden wordt naarmate het seizoen vordert en de beslissing in de titelstrijd dichterbij komt. In de tussenstand heeft Mattias Ekström nu 136 punten, negen meer dan Lucas Auer en twaalf meer dan René Rast. Met nog 112 punten die in totaal tijdens de twee laatste weekeinden van het seizoen te verdienen zijn, hebben zeker nog tien rijders kansen in de titelstrijd.

170910 DTM Nurburgring uitslag race 2

170910 DTM stand na 14 van 18 races

2017 Duel Wittmann Di Resta
Wittmann en Di Resta in de strijd om de tweede plaats

2017 Glock schade
Glock met schade na in de achterkant van Nico Müllers Audi te zijn gereden

2017 Muller Schade 2
Ook bij Müller waren de resultaten zichtbaar

2017 Podium
Podium met vlnr Di Resta, Wickens en Wittmann
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet